Cum să dăm nume copiilor
Numele pe care îl dai copilului tău îi influenţează caracterul şi viaţa, întrucât este unul dintre primele elemente cu care cel mic se va identifica şi prin care se va defini pe sine. Află ce principii trebuie să respecţi pentru a allege un nume care să modeleze în bine sufletul copilului tău şi a-l ajuta să răzbată cu bine prin viaţă.
Deşi pare un lucru destul de simplu, întotdeauna chestiunea aceasta ridică mari probleme, uneori generând înverşunări sau ostilităţi de lungă durată. Cel mai adesea părinţii îşi doresc un nume deosebit, aşa că vor căuta fiinţe, evenimente sau situaţii care i-au impresionat în mod deosebit şi care pot să nu aibă nici o legătură cu viitorul copilului ce urmează să se nască. Prea puţini părinţi au în vedere că numele conţine în el o cheie a vieţii acestui copil.
Puterea cuvântului
Toate legendele şi miturile cosmogonice afirmă că Dumnezeu înfăptuieşte Lumea prin Logos. Ca atare, Cuvântul are o putere ziditoare imensă. Suntem ceea ce rostim. Când dăm un nume creăm o legătură între nou născut şi ceea ce numele semnifică. Prin valenţele constructive sau distructive pe care le exprimă, numele conţine binele sau răul care va marca viaţa bebeluşului şi stabileşte
rezonanţe cu modelul pe care îl reprezintă. Iată de ce în vremurile civilizate din punct de vedere spiritual oamenii dădeau copiilor lor nume de sfinţi, de îngeri, de arhangheli sau de fiinţe bune, minunate, astfel încât copilul să se afle pentru toată viaţa sub protecţia patronului său onomastic şi să cultive în sufletul lui virtuţile tizului său. Dacă astăzi, de exemplu, o mamă nechibzuită sau un tată lipsit de gândire, îşi botează fetiţa cu numele de „Metalica”, pentru că lor le place acest gen de muzică, vă puteţi imagina sub ce influenţă îşi plasează astfel copilul, ştiut fiind că această muzică are certe influenţe extrem de negative, atestate chiar şi de studii ştiinţifice?
Atenţie la valori!
Majoritatea părinţilor vor să aibă un copil excepţional, care să ajungă „mare” – adică o personalitate oficială, cu putere, a cărui viaţă să fie asigurată mai ales din punct de vedere material. Din păcate, aceasta nu va fi suficient pentru a fi fericit. Prea puţini părinţi se mai întreabă azi: „Ce nume să dăm copilului ca el să aibă sănătate, echilibru, înţelepciune, credinţă, împlinire sufletească?”
Odată, un copil de 4-5 ani a fost întrebat ce vrea să devină când va fi mare. Copilul a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: „Şef”. Răspunsul a stârnit hohote de râs în familie şi copilul a fost declarat genial, dar nimeni nu s-a întrebat dacă nu cumva acel copil, cu noţiuni atât de „bine” structurate pentru vârsta lui, nu avea déjà reperele trasate de către părinţi, ei înşişi frustraţi de nerealizări care îi motivau să-şi direcţioneze astfel odrasla. Trăim, aşa cum tot mai mulţi începem să conştientizăm, sub o dictatură a valorilor răsturnate.
Copiii cresc fără nici o direcţie (societatea însăşi este complet lipsită acum de aşa ceva), fără nici o responsabilitate şi fără nici un model civic care să-i atragă sau să-i motiveze. Mass media oferă mult prea multe produse cu procent foarte ridicat de agresivitate, alimentaţia industrială este din ce în ce mai artificială şi mai chimizată, consumul sexual este încurajat în mod instituţionalizat, satanismul capătă amploare într-o mişcare subversivă pe care nimeni nu o condamnă la scenă deschisă, iar motivaţia formării intelectuale şi profesionale e s t e complet distrusă. André Malraux a avut dreptate când a spus că „secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. În astfel de condiţii, uneori un nume poate salva o viaţă şi poate asigura o protecţie divină pe termen lung, chiar şi în mijlocul celor mai mari furtuni.
Cum dăm nume?
1. Putem da un nume care să înceapă cu litera zilei în care s-a născut, fiindcă zilele sunt patronate de sfinte, aşa cum spun basmele (Sfânta Luni, Sfânta Marţi etc.), iar aceste sfinte sunt în directă legătură cu planetele care guvernează zilele săptămânii, astfel: Duminică – Soarele, Luni – Luna, Marţi – Marte, Miercuri – Mercur, Joi – Jupiter, Vineri – Venus, Sâmbătă – Saturn. Tradiţia afirmă că fiecare planetă are, la rândul ei, câte un înger păzitor. Astfel, prin numele acordat copilului, sfânta zilei şi îngerul planetei care guvernează ziua pot să-i fie nişte paznici de nădejde pe întreaga viaţă.
2. Multe nume pot fi date în legătură cu luna naşterii, dintre acestea cele mai frecvente fiind pentru luna iulie şi pentru luna decembrie (luna lui Undrea sau a lui Andrei, cap de iarnă). În acest caz, îngerul protector al lunii iulie sau al lunii decembr i e va veghea în mod suplimentar asupra copilului.
3. Numele de sfinţi, de domnitori şi de eroi sunt cele mai indicate, cu condiţia ca cele de eroi să evite eroii cu moarte violentă sau groaznică. Odată cu faptele de vitejie, asupra copilului e posibil să se transfere şi destinul eroic total, însă destul de dificil, pe care l-a avut fiinţa respectivă.
4. Numele străine, care ne plac atât de mult pentru că ne scot din „monotonia autohtonă”, sunt indicate, cu condiţia să cunoaştem foarte bine ce înseamnă ele. Aceste nume pot proveni din cărţi sau din filme şi, impresionaţi de ele, pierdem din vedere destinul, adeseori nefericit, al personajelor. Este cazul, cel mai adesea, al telenovelelor sau al filmelor indiene de serie, care nu oferă deloc nişte caractere demne de urmat. Alege pentru copilul tău un nume simplu, frumos, uşor de scris şi de rostit, care să nu facă din el o vedetă sau o figură aparte.
Copilul are dreptul să fie el însuşi.Dându-i un nume de bun simţ poţi evita dezvoltarea unor vicii sufleteşti ca egoismul, orgoliul, prostia, trufia şi poţi facilita ca în caracterul copilului tău să înflorească bunătatea, compasiunea, dragostea, nevoia de cunoaştere, deschiderea de spirit şi iubirea de Dumnezeu.
Rodica Purniche