Vrei sa scapi rapid de stres? Imbratiseaza pe cineva cunoscut!
Imbratisarile reduc stresul, anxietatea, fobiile si tensiunea arteriala, imbunatatesc starea de bine si memoria. Aceste efecte pozitive sunt datorate secretiei de oxitocina, cunoscuta si sub numele de „hormonul dragostei”, este concluzia la care a ajuns un studiu recent.
Cu toate acestea, imbratisarile au efecte pozitive doar daca vin din partea unor persoane pe care le cunoastem foarte bine si care ne inspira incredere. Imbratisarea persoanelor necunoscute poate avea efectul opus. Studiul efectuat de Centrul de Cercetari Cerebrale de la Universitatea de Medicina din Viena reconfirma efectele pozitive ale gesturilor de tandrete pentru sanatatea oamenilor.
Oxitocina este „responsabila” pentru starea de bine
Jurgen Sandkuhler, coordonatorul studiului, sustine ca oxitocina, un hormon produs de glanda piuitara, situata la baza creierului, este cunoscuta in special pentru intarirea relatiilor si comportamentului social. In plus, oxitocina stimuleaza apropierea dintre parteneri, parinti.
Niveluri mari de oxitocina au fost inregistrate la partenerii din cuplurile armonioase, putin conflictuale. La femei, oxitocina este eliberata si in timpul nasterii si al alaptatului, ceea ce intareste legatura cu bebelusul.
Cercetatorul a mai adaugat ca efectele pozitive ale imbratisarilor apar doar la persoanele care au incredere unele in celelalte si atunci cand sentimentele sunt mutuale. Daca persoanele nu se cunosc sau daca nu se simpatizeaza, efectele pozitive ale imbratisarilor se pierd.
Potrivit cercetatorilor, daca exista incredere, imbratisarile cresc productia de oxitocina ca urmare a comportamentul empatic.
Imbratisarile strainilor cauzeaza stres
Atunci cand suntem imbratisati de persoane necunoscute si chiar de oameni pe care ii cunoastem, dar pe care nu ii simpatizam, hormonul placerii nu mai este eliberat. Imbratisarile nedorite duc chiar la stres, deoarece spatiul nostru intim este incalcat. Specialistii spun ca, in astfel de situatii, organismul secreta cortizol, un hormon al stresului.
In aceste conditii, cunoscuta campanie internationala „Free Hugs” (imbratisari gratuite) ar putea avea efecte benefice doar daca toata lumea implicata ar percepe acest gest ca unul pur distractiv, atrag atentia specialistii de la Universitatea din Viena.
In caz contrar, imbratisarile cu necunoscuti sunt percepute ca gesturi fortate, care creeaza disconfort si violarea spatiului intim.
sursa: www.acasa.ro