Topul celor cinci motive pentru care ne certam in cuplu
La începutul romanului Anna Karenina, Tolstoi scrie: „familiile fericite sunt toate la fel; dar fiecare familie nefericita este nefericita in felul ei. Aceasta afirmaţie poate avea o mare valoare literara dar de fapt nu este adevărata. De fapt, studiile arata ca motivele majore ale conflictelor sunt aceleaşi in toate căminele.
In primul an de căsnicie, se detaşează problema banilor. In anii care urmează apariţia unui nou copil va zgudui temeliile căsniciei.
Din practica se observa ca cele mai importante 5 motive pentru care cuplurile sunt nefericite sunt:
- banii
- sexul
- socrii
- treburile casnice
- un nou copil
Se poate bineînţeles, sa nu va certaţi niciodată din aceste motive, pentru ca aveţi suficienţi bani, nu aveţi copii si soţia vrea sa faceţi dragoste pana obosiţi. Dar si aşa pot apărea neînţelegeri pe care daca iţi observi mai bine relaţia, le poţi descoperi, ceea ce te va duce la o relaţie mult mai buna.
1. Banii. Ca sa fim sinceri, conversaţia despre salarii nu este de fapt despre bani. Este mai mult despre diferenţele cu privire la ceea ce considera fiecare ca este important. Bănuiesc ca exista casnicii in care ambii parteneri cheltuiesc si economisesc la fel. Dar este rar sa găseşti o egalitate de 100% in ceea ce priveşte valorile pecuniare – de obicei un partener cheltuieşte mai mult decât considera celalalt acceptabil. Deci este logic ca banii sa reprezinte rădăcina conflictelor materiale.
Soluţia este sa defineşti care sunt valorile esentiale pentru celalalt partener. De ex, valori esenţiale ar putea fi: securitate financiara, posesiuni, sănătate, familie, invitare, dezvoltare personala, pace sufleteasca, confortul căminului, educaţie, generozitate, productivitate, dreptate, prieteni, stil de viata, contribuţie la societate, împlinire spirituala, munca, distracţie, copii, celebritate, calatorii, diversitate. Astfel, cumpărăturile care ii sprijină valorile esenţiale pot fi lăudate iar cele care nu o fac, pot fi limitate sau eliminate fara critici sau cicaleli exagerate, printr-o simpla întrebare: „chiar te ajuta acest lucru sa-ti împlineşti valorile esenţiale ?”
2. Sexul. Este un subiect fierbinte pe care barbatii si femeile îl tratează in mod diferit. Deoarece barbatii, la modul general, sunt mai atraşi de sex decât femeile, este necesar ca aceştia sa afle ce reprezintă sexul pentru partenerele lor, despre sentimentele si atitudinea lor fata de sex. Nu poţi rezolva conflictul daca nu ştii care este cauza. Sandra Scantling, vorbind la o conferinţa la Harvard spunea: ‚ persoana care are dorinta cea mai scazuta de a face dragoste detine puterea.”
3. Socrii. In cele mai multe familii, sotia este cea care se ocupa de casa si atunci cand mama soţului face un comentariu critic, chiar si cu cele mai bune intenţii, de obicei acesta nu este bine primit.
Pentru a depăşi problemele cu socrii, sotul trebuie sa-si propună a fie de aceeaşi parte cu sotia sa. Iată in continuare câteva idei in aceasta direcţie:
- soţul sa se consulte întotdeauna cu sotia înainte de a planifica reuniuni familiale.
- şotul sa nu cheltuiască niciodată bani cu rudele sau cu părinţii fara sa discute despre acest lucru cu sotia sa.
- Şotul sa nu compare modul in care ateste sotia cu modul in care ateste mama sa; la modul general sa nu facă comparaţii intre sotia sa si mama sa. Singura excepţie este atunci cand comparaţia este pozitiva.
- Soţul sa stabilească limite cu părinţii săi pentru ca aceştia sa ştie care este graniţa intre a ajuta si a critica.
- Soţul nu trebuie sa tolereze nici o manifestare de lipsa de respect fata de sotia sa, pentru ca părinţii lui sa ştie ca el nu este de acord ca ei sa o critice.
- Soţul sa nu se planga niciodată părinţilor săi despre sotia sa.
4. Treburile casnice. Auzi frecvent ca femeile muncesc mai mult in casa decât barbatii. Din punct de vedere statistic pare sa fie adevărat. Studiile arata ca femeile fac mai multe treburi casnice decât barbatii – cam cu unsprezece ore pe saptamana mai mult. Dar atunci cand cercetatorii considera treburi casnice si treburile din afara casei, diferenta este doar de 20 de minute, deci femeile si barbatii isi aduc o contributie aproape egala in gospodărie.
5. Un nou copil. Fie ca este primul sau al şaptelea copil, soţii si soţiile reacţionează si se adaptează diferit schimbărilor care apar in viata lor. Chiar si după primele doua luni ale fazei post partum si chiar in absenta unui episod depresiv, pentru o femeie maternitatea este grea. Daca scopul unui bărbat este sa aibă o căsnicie fericita atunci trebuie sa si lase sotia sa vorbească despre ce simte si sa-i spună frecvent ca isi da seama cat de greu ii este sa fie mama.
Poate ar mai fi si alte lucruri de comentat dar sper ca macar aceste idei sa le puneti in practica si veti constata o imbunatatire considerabila a relatiei de cuplu.
Mihaela Popa
Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit
Foarte adevarat. E corecta si ordinea. As adauga faptul ca daca sotia cashtiga mai mult decat sotul -> scandal si mai mare.
Numai bine,
Adriana
„Este un subiect fierbinte pe care barbarii si femeile îl tratează in mod diferit. Deoarece barbarii, la modul general, sunt mai atraşi de sex decât femeile, este necesar ca aceştia …”
…totusi nu toti BARBATII sunt BARBARI !!! atentie la tehnoredactare !!! pot aparea confuzii….
da, barbarii il trateaza diferit de tot 🙂