Teama de boala
Teama de boala este un sindrom care afecteaza incredibil de multi oameni din intreaga lume . Aceasta teama este strans asociata la origini cu cauzele fricii de batranete si cu cele ale fricii de moarte. care il apropie pe om de granita acelei “lumi teribile” despre care nu stie nimic, dar despre care a invatat tot felul de lucruri neplacute.
Exista de asemenea opinia generalizata despre anumiti oameni lipsiti de orice bun simt sau bunatate angrenati in afacerea “vanzarii sanatatii” care nu sunt deloc straini de cultivarea si intretinerea acestei frici de boala.
Pe scurt , omul se teme de boala din cauza imaginilor teribile implantate in mintea lui legate de ceea ce s-ar putea intampla daca ar muri. O alta cauza a acestei temeri este legata strict de costul economic al bolii, deloc mic in zilele noastre.
Opinia unui medic reputat este ca circa 75% din oamenii care fac vizite la cabinetele medicale sufera de ipohondrie ( teama de o boala imaginara). Intr-adevar , s-a demonstrat destul de convingator ca teama de o boala poate porduce simptome fizice identice cu cele ale bolii, chiar daca boala propriu-zisa nu s-a instalat.
Mintea umana este incredibil de puternica! Ea poate construi , dar poate si distruge.
Folosindu-se intr-un mod nedemn de aceasta frica de boala, producatorii de medicamente au strans averi uriase.
Exista dovezi coplesitoare care atesta faptul ca bolile apar sub forma unor ganduri negative. Astfel gandurile se pot produce – cultiva de la o minte la alta prin sugestie, sau pot fi create de un singur individ in propria sa minte (autosugestia).
Medicii isi trimit adeseori pacientii ” sa schimbe clima” , pornind de la premisa necesitatii unei schimbari a “atitudinii mentale” . Samanta fricii de boala salasluieste in mintea tuturor oamenilor. Grijile, teama , descurajarea, dezamagirea in dragoste sau in afaceri contribuie la intrarea in germinatie a acestei seminte si la incoltirea ei.
Simptomele Fricii de boala
– IPOHONDRIA este obiceiul de a vorbi tot timpul despre boli, de a te concentra exclusiv asupra acestora si de a te astepta ca o boala sa apara, pana cand sistemul tau nervos cedeaza.
Acest gen de afectiuni nu pot fi vindecate cu pastile si pilule. Ele sunt generate de gandurile tale negative; de aceea, singurele care le pot vindeca sunt gandurile tale pozitive.
Se spune ca IPOHONDRIA ( boala imaginara ) poate face tot atat de mult rau ca si o boala reala de care se teme atat de tare pacientul. Majoritatea “crizelor nervoase” se datoreaza unor boli imaginare.
– AUTOSUGESTIA este obiceiul de a folosi neagativ autosugestia prin cautarea voluntara a tot felul de simptome de boli. Convingerea ca suferi de o boala imaginara si descrierea ei ca si cum ar fi vorba de o boala reala. Obiceiul de a incerca toate remediile indicate de altii, pornind din start de la premisa ca acestea au o valoare terapeutica reala.
Discutiile interminabile despre accidente, operatii si boli.
Experimentarea fara supraveghere profesionala a tot felul de diete, exercitii fizice etc.
– RASFATUL este obiceiul de a cersi simpatia celor din jur, folosind ca pretext o boala imaginara. Multi oameni recurg la acest truc pentru a evita sa munceasca. Obiceiul de a mima boala pentru a-ti ascunde lenea sau lipsa de ambitie.
– SUSCEPTIBILITATEA – Teama de boala submineaza rezisteanta naturala a corpului, creand astfel conditii favorabile pentru tot felul de boli. Adeseori , teama de boala este asociata cu teama de saracie, mai ales in cazul ipohondrilor, care isi fac tot timpul probleme daca vor avea bani sa plateasca facturile medicilor, ale spitalizarii etc.
Acest tip de oameni isi petrec foarte mult timp pregatindu-se pentru boala, vorbind despre moarte, punand deoparte bani pentru mormant si pentru ceremonia funerara. etc.
Asadar traim intr-o lume in care se incearca manipularea prin orice mijloc posibil, in care visul sanatatii sau a altor scopuri se vinde in pachetele mici de pastile sau formule magice de cateva cuvinte .
By Osiris Cristian