Setare mentala pentru slabit
In momentul de fata este posibil sa nu te simţi perfecta. Probabil ca nu te simţi deloc mulţumita de propriul trup. Este foarte posibil sa fi încercat deja una sau mai multe dintre metodele de controlare a greutăţii corporale care exista in prezent. Daca ai încercat una dintre aceste metode probabil ca ai slabit si este posibil ca rezultatele sa fi apărut foarte rapid la început. Insa exista o probabilitate copleşitoare sa fi depus înapoi kilogramele pe care le-ai pierdut, sau chiar mai mult, in decurs de 12-18 luni.
Din nefericire, studiile de specialitate demonstrează ca efectele pierderii si recastigarii greutăţii corporale sunt chiar mai nocive decât pericolele supraponderabilităţii iniţiale.
Când dorim sa reducem greutatea corporala, cel mai important factor de care trebuie sa ţinem seama este factorul emoţional.
Anumite persoane mananca atunci când sunt supărate sau confuze; pentru alţii mâncatul poate fi o forma prin care sa evite sa se gândească la probleme sau sa acţioneze pentru a le rezolva.
Atunci când mananci ca răspuns la sentimentele tale, mai ales când nu iţi este foame, primul pas pentru reducerea greutăţii corporale este sa apelezi la un psiholog specialist in probleme de greutate. Discuţiile cu un astfel de psiholog te pot ajuta sa-ti depasesti stările emoţionale si sa-ti schimbi comportamentele alimentare.
Cele mai importante cauze emoţionale pentru care ne supra-alimentam sunt:
1. supărarea – atunci când eşti nervoasa sau supărata pe tine, pe o alta persoana sau pe o anumita situaţie, pare mai uşor sa te supraalimentezi decât sa rezolvi conflictul. Un psiholog te ajuta sa descoperi când apar asemenea sentimente si cum sa le rezolvi in modul cel mai natural cu putinţa.
2. depresia – atunci când eşti trista si nu mai vezi partea pozitiva a vieţii tale eşti tentata sa mananci mai mult. “Daca oricum nu mai contează nimic, atunci nu mai contează nici greutatea pe care o am.” Un psiholog te ajuta sa găseşti căile pentru a ieşi din depresie si a te bucura de viata frumoasa pe care o meriţi.
3. lipsa controlului – atunci când simţi ca nu ai nici un pic de control asupra vieţii tale, găseşti in mâncat o forma de a deţine controlul. “Măcar pot decide singura ce mănânc, cat mănânc, la ce ora mananc, cat de des mănânc.” Un psiholog te ajuta sa-ti recapeţi controlul asupra vieţii tale astfel incat sa dispară necesitatea de a manca excesiv.
4. lipsa de apreciere – atunci când nimeni nu te lauda si nu te apreciază pentru ceea ce faci eşti tentata de a te aprecia singura mâncând ceva “bun” sau in exces. Un psiholog te ajuta sa-ti recapeti cu uşurinţa încrederea in tine si stima de sine.
5. plictiseala – nu ai ce sa faci, unde sa mergi, cu cine sa te distrezi. Iar in lipsa de alte preocupări, te supraalimentezi. Un psiholog te ajuta sa-ti stabilesti obiective care sa te entuziasmeze sa trăieşti, sa acţionezi, sa colaborezi si sa te bucuri de rezultate.
Daca deja ai identificat care este cauza pentru care te supra alimentezi si ai apelat la un specialist in psihoterapie si hipnoza pentru a rezolva cauzele emoţionale, deja ai parcurs mai mult de 50 % din drumul spre silueta perfecta.
Mihaela Popa
Psihoterapeut, hipnoterapeut, coach, specializat in reducerea greutăţii corporale
Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit
www.bodymindspirit.ro
ma asteptam sa dati si alte sugestii nu doar psihologul. sunt si alte variante de control asupra greutatii, variante pe care le putem aplica si singuri.astept sa postati aceste variante pt cei interesati pt ca sunt mult mai economice.