Relaxare prin afirmații
Crezi în puterea gândirii pozitive? Au fost scrise nenumărate cărţi pe marginea acestui subiect. Studii ştiinţifice recente au arătat că gândirea pozitivă reduce stresul şi îmbunătăţeşte sănătatea organismului. Te consideri o persoană pozitivă în a cărei minte pătrund încă gânduri negative? Sau, poate, ţi-ai creat un obicei condiţionat de a te aştepta la ce e mai rău? Orice ai răspunde, poţi să te autoeduci ca să te aştepţi la ce e mai bine, dacă vrei.
Următoarele afirmaţii îţi amintesc să rămâi pozitiv când stai jos, în picioare, când respiri, mergi şi te concentrezi asupra lumii înconjurătoare. Asta înseamnă că vei căuta valoarea şi vei învăţa cum să încadrezi lucrurile într-un mod pozitiv. În timpul zilei, alege şi repetă una dintre cele trei afirmaţii din fiecare categorie. După ce repeţi fiecare afirmaţie, observă dacă se produce vreo schimbare în corpul tău.
- Ţi se schimbă respiraţia?
- Respiraţia îţi este mai rapidă sau mai lentă?
- Ţi se modifică postura corpului?
- Cum te simţi?
La început, vei dori să găseşti o afirmaţie adecvată. Ulterior, când te vei confrunta cu o situaţie stresantă sau vei auzi voci care îţi declanşează o senzaţie de tensiune, începe să-ţi repeţi afirmaţia. Cu cât practici mai des aceste afirmaţii, cu atât vei atinge mai repede Starea de Relaxare Profundă.
Afirmaţii despre respiraţie:
- respiraţie adâncă din oră în oră;
- respiraţie rapidă;
- respiraţie relaxantă.
Respiraţia adâncă şi afirmaţia din oră în oră
- „Sunt conştient de respiraţia mea pe tot parcursul zilei.”
- „La începutul fiecărei ore, respir adânc de zece ori, inspirând şi expirând încet pe nas.”
- „Mă văd, mă aud şi mă simt cum devin din ce în ce mai relaxat cu fiecare respiraţie.”
Respiraţia rapidă şi afirmaţia
- „Încep şi termin fiecare oră făcând zece respiraţii rapide.”
- „Inspir şi expir repede pe nas. Această serie de respiraţii rapide îmi aduce energie suplimentară.”
Respiraţia relaxantă şi afirmaţia
- „În timp ce respir adânc, mă relaxez pe deplin.”
- „Respiraţia mă ajută să mă relaxez.”
- „Când inspir, devin mai relaxat.”
- „Când expir, devin şi mai relaxat.”
Angajament faţă de Starea de Relaxare Profundă
- „Promit să stăpânesc Starea de Relaxare Profundă. Ating această stare când devin calm, centrat, focalizat, plin de energie şi în largul meu. Niciun obstacol şi nicio provocare nu-mi vor afecta starea de relaxare.”
Angajament faţă de gândurile pozitive
- „Îmi fac următoarea promisiune: să mă recompensez trăind o viaţă plină de linişte, pace, calm şi să am o atitudine relaxată. Dacă am gânduri negative, voi conştientiza imediat modul în care mă afectează. Mă voi gândi la lucruri pozitive şi reconfortante.”
De ce funcţionează afirmaţiile
Puterea limbajului constă în capacitatea de a induce stări şi de a crea resurse de nivel superior. Aceste stări pot fi conceptuale, abstracte şi concrete şi au o formă neurologică. Prin urmare, putem învăţa şi stăpâni arta de a ne programa mintea şi corpul pentru a experimenta stări sănătoase, de tihnă, linişte, pace, integrare, plenitudine, energie, centrare etc. Aceste stări influenţează enorm starea noastră de bine.
În ce priveşte limbajul, mulţi oameni pur şi simplu nu ştiu cum să-şi vorbească (sau cum să le vorbească altora) într-un mod blând şi binevoitor. Criticile interioare se dezlănţuie – insultând, blamând, acuzând şi etichetând. Primul pas pentru a controla cu adevărat toate acestea presupune să devii conştient de propriul dialog interior. Ca să afli ce îţi faci şi îţi spui, trebuie să te acordezi la acest dialog interior. De asemenea, s-ar putea să fie nevoie să-l dai puţin mai tare, ca să-l auzi clar.
Gândeşte-te la efectul unei voci foarte, foarte încete şi abia audibile, care te critică încontinuu, pe un ton mânios. Nu va acţiona ca o sugestie posthipnotică? Iar faptul că abia se aude nu face decât să consolideze critica, pentru că e greu să identifici şi să faci să tacă astfel de voci. Dar tu poţi. Trebuie doar să asculţi şi să înfrunţi acele voci. Cum? Începe prin a stabili o întâlnire cu un prieten despre care ştii că îţi vrea binele. Roagă-l pe acest prieten să-ţi urmărească dialogul interior şi să te ajute să identifici ce îţi spui. Ia o foaie de hârtie şi notează acele gânduri automate care îţi trec prin minte. După ce devii conştient de stresul şi tensiunea pe care le provoacă limbajul dialogului interior, înfruntă acest limbaj.
1. Verifică-i acurateţea, ecologia şi asigură-te că este conform cu realitatea.
2. Funcţionează spre binele tău?
3. Ai vrea ca altcineva să-ţi vorbească în felul acesta?
4. Ai rămâne prieten cu cineva care ţi-ar spune asemenea lucruri?
Joacă-te cu afirmațiile
În continuare, inventează tot felul de cuvinte, expresii şi replici pe care să le foloseşti în dialogul cu tine şi care să fie mai eficiente. Poţi folosi cuvinte care întrunesc următoarele criterii: binevoitor, blajin, adevărat, reconfortant etc. Limbajul de afirmare prezentat aici e doar o recomandare privind modul în care să foloseşti limbajul pentru a-ţi canaliza şi guverna conştiinţa. Începe să descoperi şi să fii atent la lumea senzorială din jurul tău. De asemenea, poţi să foloseşti afirmaţii pentru a afirma şi a evidenţia modalităţi noi de a face faţă şi de a gestiona situaţii. Foloseşte afirmaţiile pentru a descoperi noi căi de a exista în această lume şi pentru a identifica modalităţi pline de resurse în care să gândeşti şi să reacţionezi.
În fond, conştiinţa ta este în primul rând o conştiinţă a limbajului. Cu alte cuvinte, îţi formezi şi îţi modelezi conştiinţa în conformitate cu limbajul pe care l-ai folosit şi cu limbajul pe care continui să-l foloseşti cu tine însuţi. Eşti pregătit să extinzi acest limbaj?
Relaxare instantanee, Debra Lederer, Dr. L. Michael Hall (pe www.vidia.ro)