Regulile cuplului. De ce unele relatii functioneaza si altele nu?
Realitatea?
Suna telefonul: „Buna ziua. Imi puteti face o programare la cabinet?” „Desigur. Imi puteti spune in mare despre ce este vorba?”. De obicei este o EA cea care suna. Povestea, insa, nu difera foarte mult.
Cand ne vedem, cu lacrimi in ochi, Ea, povesteste: „Nu mai e ca la inceput. Ne certam din orice. Nu e bine nimic din ceea ce fac. Daca pun mancarea pe masa nu e bine ca am pus-o, daca nu o pun, iarasi nu e bine. Daca cumpar painea x e problema ca nu am cumparat paine y. Daca cert copiii e problema ca-i cert, daca nu-i cert imi reproseaza ca sunt iresponsabila si nu imi pasa. Da, tip si eu. Dar ce sa fac cand ma face curva, idioata si cretina? Cand imi spune ca nu sunt buna de nimic si cand da in mine? ………… Nu mai pot. Sunt obosita. Vreau doar sa avem liniste. Sa ma iubeasca ca la inceput. Cer prea mult?”
Povestea Lui nu difera cu mult: „Nu mai e cum a fost. Mereu e nemultumita. Nimic nu-i place. Daca-i cer ceva bombaneste. E suparata cu zilele si habar nu am ce are. Sex facem o data la o mie de ani si atunci dupa ce ma umilesc foarte mult in fata ei. E mereu pusa pe harta. Da, imi ies din fire si tip. Si, da, am lovit-o cand am vazut ca nu mai tace! Ma toaca marunt, marunt! Daca ar tacea macar!”
BANCA CUPLULUI
Adesea in terapie le spun clientilor: „Uita de psihologie. Treci la economie!”
Intr-un cuplu fiecare avem un cont emotional. Partenerul are un cont emotional la tine si tu ai un cont emotional la el. De aici si zicala romaneasca: “merg sa vorbesc cu el. Am credit la el!”
Fiecare partener poate sa faca retrageri sau depunri in contul pe care il are la partenerul sau. Moneda nu sunt dolarii, euro sau Ron, ci, EMOTIILE.
Cand faci ceva ce-i place partenerului tau si el se simte bine, inseamna ca ai depus in contul tau din banca lui. Daca el face ceva ce iti place, inseamna ca a depus in contul lui din banca ta.
Cand faci ceva ce nu-i place partenerului, inseamna ca ai retras din contul emotional si la fel si el.
Important: valoarea depozitelor sau a retragerilor din cont este stabilita de partener. Partenerul tau decide cat valoreaza ce ai depus sau ce ai retras. Tot la fel, tu decizi cat valoareaza emotional pentru tine ce depune sau retrage el.
De exemplu, te poti stradui sa faci ceva deosebit si scump pentru partenerul tau si el sa decida ca asta nu inseamna prea mult. El este cel care stabileste cat valoreaza ceea ce faci tu si tu decizi cat valoreaza ceea ce face el pentru tine.
Din acest motiv surprizele pe care le pregatim nu sunt apreciate asa cum ne asteptam sau proportional cu efortul, timpul si resursele investite.
Pe de alta parte, se poate sa faci ceva ce pare foarte simplu si lipsit de importanta pentru tine, insa, pentru partener poate sa valoreze mult.
La fel se intampla si cu retragerile: e posibil sa consideri ca nu ai gresit mult si ca partenerul face caz degeaba, insa pentru el valoreaza mult.
Cat de mult valorizeaza partenerul tau depunerile tale de azi? Cat valoreaza pentru el ceea ce ai facut azi? Este suficient pentru a fi fericit?
Persoana care detine contul determina valoarea fiecarei tranzactii si nu persoana care face depunerile sau retragerile.
Intr-o relatie sanatoasa ambele conturi sunt pe plus, adica depunerile depasesc retragerile. Ii iertam partenerului greselile si lucrurile care nu ne-au placut deoarece valorizam mult mai mult ceea ce primim. La fel si el, trece cu vederea greselile deoarece constant facem depuneri in contul nostru la el prin lucrurile care le facem pentru el si pe care el le apreciaza.
Intr-o relatie nesanatoasa, contul e pe rosu deoarece retragerile au fost mai mari decat depunerile in contul emotional.
Cu cat se continua retragerile, cu atat devii mai nemultumita si te intrebi ce naiba cauti in relatia asta. La fel se intampla cu partenerul tau daca timp indelungat ai continuat sa faci retrageri (lucruri care nu-i fac placere) fara sa ai grija sa faci depuneri semnificative. E ca si cand tot retragi bani de la banca fara sa-i inapoiezi. La un moment dat, banca, dupa ce te avertizeaza, vine si iti ridica bunurile.
Asigura-te ca contul tau la el e pe plus si contul lui la tine e pe plus.
Cum stai in relatia emotionala? Ai credit sau ai datorii?
REGULI DE MANIPULARE A CONTURILOR EMOTIONALE
Exista strategii pe care le poti folosi pentru a creste valoarea contului tau emotional in banca partenerului.
1. Cand partenerul tau face ceva ce tu apreciezi (depune ceva in contul tau), fa imediat un depozit in contul tau la el (fa ceva ce apreciaza el). Este un prinicipiu comportamental conform caruia un comportament pe care l-am recompensat va avea tendinta sa reapara. Adica: daca partenerul a dus cosul de gunoi, sau ne-a ajutat la cumparaturi si noi il recompensam cu atentie (mancare, sex) va avea tendinta sa ne ajute si data viitoare.
2. Daca partenerul face o retragere, arata-i ca il accepti neconditionat si il iubesti. Nu critica, nu vorbi urat, nu pedepsi. Fa o depunere in contul tau la el. Fa ceva ce ii place doar ca sa-i arati ca tii la el si iti pasa de el. Intr-o relatie sanatoasa partenerii nu se critica cand unul din ei face ceva care celuilalt nu-i place sau daca greseste. Aceasta atitudine ii apropie si mai mult si creste nivelul de incredere pe care il au unul in celalalt. Partenerul care a gresit va avea tendinta sa se apropie si mai mult si sa daruiasca si mai mult. Aici gresesc multe cupluri cand incep sa faca retrageri peste retrageri pana ajung cu contul pe rosu.
3. Daca partenerul continua sa faca retrageri (lucruri care nu iti plac) nu are rost sa aveti discutii interminabile. Ce poti sa-i spui in plus la a 5-6 discutie ce nu i-ai spus in primele 4 discutii? Asa ca, incepe sa faci retrageri si tu. Nu din razbunare, nu sa-i faci rau, ci doar sa iti ajuti partenerul sa inteleaga ceea ce se intampla. Nu-i va conveni ca faci retrageri si se va intampla una din urmatoarele 2 situatii:
a) va inceta sa mai faca retrageri si va incepe sa faca depuneri
sau
b) va continua sa faca retrageri
Daca amandoi continuati sa faceti retrageri, ambele conturi vor ajunge pe rosu. Asfel ca nu mai aveti credit unul la celalalt. Intr-o astfel de situatie partenerii se cearta mereu si mereu din lucruri aparent nesemnificative, isi reproseaza lucruri, se uita urat unul la celalalalt, incep sa doarma separat, incep sa aiba vieti separate chiar daca convietuiesc in aceasi casa.
Ideea nu e de a fi rau fata de partener ci de a-l ajuta sa aiba habar de ce se intampla si sa puteti face ceva atata timp cat nu este prea tarziu. Nu judecati! Nu criticati! Spune-i ca il iubesti, ca are dreptul sa se comporte cum doreste, insa te deranjeaza si ai dori sa faceti ceva impreuna pentru relatie.
In cazul in care partenerul continua sa faca retrageri, e cazul sa te intrebi ce directie vei urma. Ai doua optiuni: sa ramai sau sa pleci. Indiferent pe care o vei alege, fa-o cu cel mai putin stres posibil!
In articolul urmator iti voi spune despre cum poti sti ce fel de depuneri sa faci in contul emotional pe care il ai la partener si despre compatibilitatea intre parteneri.
Pana atunci, spune-mi si mie cum este contul tau din banca partenerului? Ai credit? Daca nu sti, poti solicita un extras de cont!
Ce depuneri te gandesti sa faci in banca partenerului?
Cu drag,
Simona
Sursa: www.top-psy.ro
WAW !!! da. cred ca e adevarat. nu mai am credit . nu am stiut sa-mi gestionez bagajele emotionale aduse din trecut. cred ca e prea tarziu. :/ merg inainte 🙂
Dar cu iubirea neconditionata cum ramane?
Mi se pare ca ceea ce descri tu este o iubire conditionata(faci lucruri pentru partener doar din interesul de a obtine in schimb ceva de la el). Un simplu troc – tu imi dai mie, eu iti dau tie – duci gunoiu, facem sex.