Nu lăsa pe mâine ce poţi face astăzi!
Depăşirea obiceiului de a amâna lucrurile se învaţă. Primul pas constă în a te opri să gândeşti negativ despre ceea ce ai de făcut. Nu-ţi mai spune: ”Sunt o persoană care amână mereu lucrurile”. Focalizează-te asupra lucrurilor pozitive din viaţa ta, a sarcinilor pe care le-ai rezolvat până acum, asupra abilităţilor de care ai dat dovadă până în acest moment în rezolvarea unor sarcini care poate nu ţi-au făcut nici o plăcere.
Desigur, fiecare dintre noi preferăm să facem un lucru care ne binedispune, ne amuză, în locul unuia care ne deranjează sau ne enervează.
Curs-serial
În cadrul unui mini curs care se va desfăşura în mai multe numere ale revistei vei învăţa cum să-ţi extinzi abilitatea de a face cu succes anumite lucruri şi asupra altor domenii din viaţă, examinându-ţi obiceiurile şi creând
toate condiţiile pentru a obţine succesul.
Noţiuni introductive
Înainte de a începe procesul să cunoaştem câteva lucruri care stau în spatele amânării.
Nu te blama – Comportamentul de a amâna lucrurile afectează pe absolut oricine. De fapt, persoanele care sunt tot timpul în întârziere nu utilizează strategiile corecte pentru a-şi rezolva treburile.
Amânarea poate avea un impact foarte mare asupra vieţii tale – Acest lucru nu trebuie să te sperie, dar a lăsa în permanenţă rezolvarea lucrurilor pe mai târziu poate dăuna relaţiilor, vieţii personale, carierei şi educaţiei şi chiar îţi poate distruge fericirea. Ar trebui ca toate acestea să fie suficiente pentru a te determina să faci o schimbare în felul tău de a fi?
Amânarea generează stres – Mulţi cred în mod greşit că lăsând deoparte lucrurile pe care le au de rezolvat, vor avea ca urmare o viaţă relaxată, plină de beneficii.
Acest lucru poate să fie adevărat ocazional, în cazul unui comportament minor de amânare, dar adevărul este că pe termen lungne creează foarte mult stres. Acest comportament va avea repercusiuni negative: o reputaţie proastă, panica lucrului rezolvat în ultimul moment sau chiar o notă de evacuare!
Cunoaşte-te pe tine însuţi: Unii oameni reclamă că pentru ei există anumite perioade de timp în care sunt mult mai productivi. Acestea variază de la o persoană la alta.
Cunoaştem cu toţii persoane care dimineaţa îşi prepară şi îşi beau liniştiţi cafeaua, în timp ce alţii, în aceeaşi perioadă de timp aleargă pe distanţe foarte mari. Descoperă- ţi perioadele când eşti în forma maximă şi utilizează-le cât poţi mai bine!
Perfecţionismul te face să amâni: poate crezi că perfecţioniştii fac tot ce au de făcut la momentul potrivit, dar nu întotdeauna se întâmplă astfel. Dorinţa ca toate lucrurile să-ţi iasă perfect creează anxietate şi foarte multă muncă în plus, pentru ca totul să fie exact cum ţi-ai dorit.
Premiază-te! Autopremierea este un bun motivator.
Unii pot argumenta că premierea pentru rezolvarea unei sarcini trebuie să fie un lucru intrinsec, că nu e necesar, de exemplu, să-ţi cumperi un CD nou sau să mergi la o şedinţă de masaj, ca bonus. Promiţându-ţi un premiu ori de câte ori rezolvi o problemă la timp, te poţi ajuta însă extrem de mult să eviţi comportamentul de amânare.
Împarte sarcina în sarcini mai mici: Unul dintre motivele pentru care amânăm este că avem sentimental că sarcina pe care trebuie să o rezolvăm este prea mare pentru noi – sindromul “nu ştiu de unde să încep”. Împărţirea unei sarcini mai mari în paşi mai mici de realizat te va ajuta să depăşeşti acest sentiment şi să treci la treabă. În evitarea amânării nu există o metodă standard pentru toţi.
Având în vedere că există atât de multe motive pentru care amânăm şi atât de mulţi factori care contribuie la acest comportament, nu există o singură metodă de rezolvare amânării. De la frica de eşec, la stima de sine scăzută, de la managementul timpului, la abilităţile necesare la locul de muncă, fiecare poate juca un anumit rol, mai mare sau mai mic.
Amânarea este arta de a ţine pasul cu ziua de ieri. (Don Marquis)
Dacă aştepţi momentul potrivit, te întrec alţii care nu-l aşteaptă. (Woody Allen)
Nu sunt pierdute decât acele bătălii pe care nu le începi niciodată.(Mircea Eliade)
Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu e doar să te pui în starea de a le face.(Constantin Brâncuşi)
Amânarea = acumulare de sarcini nerezolvate.
Continuarea în numărul viitor.
Mihaela Popa
Trainer curs “Cum să eviţi amânarea“
Cind continua acest curs despre amanare?