Mancatul pe fond emotional si obezitatea
In ultimii ani, s-a acordat o atentie tot mai mare mancatului pe fond emotional, atat la barbati cat si la femei.
Conform publicatiei Women Today magazine, s-a estimat ca 75 % dintre persoanele care au probleme cu greutatea au probleme emotionale pe care nu le pot depasi.
Pentru un anumit numar de persoane, mancatul peste masura se datoreaza anxietatii. Daca de exemplu te observi dornic sa mananci un pachet intreg de chipsuri este posibil ca anxietatea sa fie cauza. In timp ce oamenii realizeaza ca alcoolul si drogurile nu sunt un antidot pentru anxietate, multi dintre ei nu inteleg ca daca te afunzi in comfortul mancatului excesiv, este la fel de daunator.
in alte cazuri, mancatul excesiv poate fi rezultatul unei depresii. Daca te simti obosit, fara speranta, fara chef pentru activitatile normale, s-ar putea sa suferi de un episod de depresie. Pentru a face fata acestor stari inconfortabile, oamenii pot folosi mancarea pe post de ajutor. Problema este ca mancarea in exces duce la cresterea in greutate care la randul ei intensifica depresia.
In anumite perioade de timp, mancatul excesiv poate fi simptomul plictiselii. O persoana poate sa ajunga la un moment dat la concluzia ca nu are nimic mai bun de făcut decat sa se supra-alimenteze. De multe ori acest lucru se intampla atunci cand persoana se uita la televizor sau navigheaza pe Internet. In loc ca persoana sa incerce sa determine care este motivul pentru care se supraalimenteaza ea mananca produse grase si cu multe calorii.
Cum poti afla daca esti o persoana care mananca pe fond emotional ? Raspunzandu-ti la urmatoarele intrebari:
- Am tendinta sa mănânc cand sunt ingrijorat, speriat, suparat ?
- Simt ca mancatul imi ridica starea psihica?
- Imi petrec mai mult timp mancand decat angajandu-ma in alte activitati care sa-mi produca bucurie ?
- Imi vine sa mananc dupa ce am suferit o dezamagire ?
- Ma intorc la mancare daca am o perioada de doliu dupa moartea cuiva sau dupa un divort ?
Daca la una dintre aceste intrebari raspunzi cu DA, inseamna ca te supra-alimentezi pe fond emotional.
Dupa ce ai identificat ca mananci pe fond emotional, este necesar sa faci cativa pasi pentru a-ti corecta comportamentul.
1. Poate cea mai eficace tehnica este diversiunea. Cu alte cuvinte daca te trezesti ca mananci parajituri gaseste alta activitate sa faci. Raspunsul poate fi sa faci o plimbare, sa dansezi sau pur si simplu sa respiri profund. Poate chiar iti doresti sa faci sport: sa mergi cu bicicleta sau sa joci volei. Ideea este sa te trezesti implicat in alte activitati si sa uiti de mancare.
2.Un alt pas efectiv pe care poti sa-l faci este sa determini care sunt declansatorii mancatului emotional. Cand ai tentatia sa mananci foarte mult: dimineaţa devreme, dupa amiaza sau seara înainte sa te bagi in pat ? Iei gustări in timp ce te uiti la televizor sau cand stai in scaunul favorit ? Punându-ti aceste intrebari poti sa identifici in ce parte a zilei mananci prea mult si care este locul favorit in care mananci. Cu aceste informaţii poti sa inveti sa-ti schimbi comportamentul mancand o cantitate mai mica de mancare si mai puţin gras.
3. O alta tehnica foarte buna este sa-ti gasesti un grup de persoane suport care sa te ajute sa combaţi supra-alimentarea. Din grup pot face parte sotul-sotia, copiii, părinţii, prietenii sau alte persoane care se lupta cu supra-alimentarea. Daca vrei , te poti alatura unui grup specializat in ajutorarea celor care mananca prea mult. Vorbind despre emotiile tale vei face ca supraalimentarea sa nu mai fie necesara.
4. Daca anxietatea sau depresia persista ia in considerare si ideea de a vizita un psihoterapeut. Daca iti este dificil sa vorbeşti cu familia sau cu prietenii, un psihoterapeut iti poate furniza terapia care sa te facă sa-ti depasesti problema.
Psih. Mihaela Popa