Influenta psihogenealogiei in alegerea partenerilor
Alegerea partenerului este foarte strans legata de configurarea familiei noastre si de trecutul acesteia. Astfel multe cupluri se formeaza in functie de lipsurile din istoria personala sau din istoria familiei. Ne cautam mama, tatal, fratele, sora, un fondator al familiei etc., cand de fapt adevarata intalnire amoroasa nu ar trebui sa umple anumite gauri ci ar trebui sa fie o implinire reciproca.
Inconstientul nostru alege adeseori o persoana oglinda sau o persoana a carei constelatie familiala de origine ne este familiara – aceleasi prenume, aceleasi boli, acelasi tip de copilarie, aceleasi traumatisme. Ceea ce se aduna nu inseamna dragoste ci mai degraba conflicte care se recunosc. De fapt, ne potrivim cu conflictele noastre iar atat de cautata dragoste la prima vedere pune in evidenta o multime de asemanari frapante.
De obicei observam acest lucru atunci cand avem timp sa –l urmarim.
De asemenea. putem constata ca de fapt sunt mai mult de doua persoane care se intalnesc: exista doi arbori genealogici care recunosc unul in celalalt trasaturi familiare.
Altii isi cauta un partener dintr-o cultura diferita pentru a iesi din cercul familial din care s-au simtit exclusi si respinsi sau pentru a cauta noi radacini mai bogate pe plan afectiv, intelectual sau social, decat cele din grupul de origine.
Daca prea multe asemanari risca sa duca la o relatie de tip frate-sora, prea multe deosebiri determina ca cei doi sa nu poata forma un cuplu deoarece nu se potrivesc.
Un exercitiu utili este reconstituirea genealogiei amoroase, identificand diversele scenarii de cuplu din istoria familiei, ajungand pana la cuplul strabunicilor.
Astfel, veti gasi informatii importante care va vor ajuta sa intelegeti mai bine si sa va dezvoltati mai bine viata amoroasa.
Mihaela Popa
Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit