Despre puterea vizualizarii
Imaginaţia poate să producă boli în om – şi poate să le şi vindece. (Paracelsus)
Tendinţa este să ne gândim la vizualizare – actul de a controla gânduri şi imagini mentale pentru a crea schimbări pozitive în viaţă – ca fiind un produs al vremurilor moderne. Însă, în mod surprinzător, practica aceasta are o istorie foarte veche şi sfântă. Folosirea vizualizării şi a imaginilor pare să fie la fel de veche ca şi omenirea însăşi – şi face parte din multe religii străvechi şi moderne.
Se pare că se folosea vizualizarea chiar de prin anul 60.000 î.Ch.! În vremea Erei Glaciare, vănătorii desenau pe pereţii peşterilor imagini ale prăzii lor. Arheologii cred că vânătorii aruncau în ele cu săgeţi, ca mod de a vizualiza o vânătoare reuşită. Această practică nu e foarte diferită de modul în care atleţii olimpici din zilele noastre folosesc vizualizarea înainte de concurs.
Aproape în toate culturile străvechi există dovezi ale folosirii vizualizării, ca instrument de vindecare şi de adorare. Filosofia egipteană străveche spune că în univers totul se bazează pe minte, nu pe materie. Egiptenii credeau că gândurile au vibraţii energetice puternice, care schimbă şi controlează materia. Învăţătura lor spune că transmutarea (pe care ulterior au numit-o alchimie) – procesul de concentrare şi control al gândurilor – poate să transforme emoţia fricii în emoţia iubirii. De asemenea, ei credeau că dacă păstrăm în minte un gând sacru, ne putem vindeca prin puterea energiei gândului nostru foarte bine acordat. Egiptenii foloseau vizualizarea şi pentru vindecări fizice. Ei credeau că boala se vindecă prin vizualizarea unei sănătăţi perfecte şi prin susţinerea în minte a acestei imagini.
Filosofia din cultura greacă despre vindecarea cu ajutorul vizualizării, pare să fi fost influenţată de egipteni. Adesea, vindecătorii greci le prescriau pacienţilor un soi de terapie cu vise, cerându-le să-şi inducă vise în care sunt vindecaţi de zei.
Vizualizarea sub forma gândului concentrat şi a concentrării a fost o parte esenţială a stilului de viaţă Yoga Sutra, în anul 200 î.Ch. Învăţătura sutrelor yoghine era că, prin susţinerea în minte a unei singure imagini, persoana se poate conecta în extaz cu adevărul imaginii respective. Învăţăturile din Yoga tantrică, dezvoltată în sec. al VI-lea d.Ch, spuneau că etichetările şi judecăţile oamenilor sunt cele care îi împiedică să cunoască adevărul despre ei înşişi şi despre viaţă. Pentru a contracara această tendinţă negativă, adepţii au elaborat o metodă de vizualizare conştientă a unei imagini Divine. Obiectivul era trăirea experienţei uniunii cu aceasta şi eliberarea curgerii libere a energiei prin tot corpul. De asemenea, vizualizarea tantrică mai implica şi concentrarea pe o formă geometrică, denumită mandala, până ce persoana se simte una cu imaginea respectivă. Acesta era un mod de centrare cu ajutorul vizualizării.
Vindecătorii indieni, vracii şi şamanii au folosit cu toţii vizualizarea ca mijloc de vindecare. Faimosul doctor Paracelsus, din secolul al XVI-lea, spunea: Puterea imaginaţiei este un factor important în medicină. “Aceasta poate să producă boli în om – şi poate să le şi vindece.” Vizualizarea există de multă vreme. Popularitatea ei a fost reîmprospătată la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi la începutul secolului al XIX-lea de o serie de personalităţi printre care Napoleon Hill, Claude M. Bristol, Ralph Waldo Emerson, Ernest Holmes şi Mary Baker Eddy.
În prezent, Comitetul Olimpic al SUA susţine folosirea vizualizării pentru îmbunătăţirea performanţei în toate competiţiile atletice. Cercetătorii de la Harvard studiază legăturile care există între vizualizare şi sistemul imunitar.
La începutul anilor 1980, Louise Hay a adus vizualizarea în atenţia oamenilor, prin cartea sa, Îţi poţi vindeca viaţa, pe care şi-a publicat-o singură, şi care a devenit bestseller New York Times. În cartea sa de referinţă, Anatomia unei boli, Norman Cousin a scris despre creşterea numărului de leucocite, prin vizualizarea acestora sub formă de cowboy albi, care aruncă lasoul după ţesuturile bolnave. De asemenea, vizualizarea a fost popularizată şi ca instrument pentru îmbunătăţirea succesului în carieră, a succesului financiar şi material.
Vizualizarea dă întotdeauna rezultate – şi merge atât de bine încât trebuie să fiţi foarte atenţi şi să precizaţi exact ceea ce doriţi. Vizualizarea este mai simplă dacă amplasaţi în jur imagini care să vă reprezinte dorinţele şi le priviţi frecvent. Orice lucru este al vostru, dacă vă daţi voie să vedeţi şi să şţiţi acest lucru.
Fragmente extrase din cartea Mi-aş schimba viaţa dacă aş avea mai mult timp, Doreen Virtue
www.noulpamant.ro
Interesant articol !