De ce ne consolează mâncarea
Oricine s-a refugiat măcar o dată într-un baton de ciocolată sau o cutie de îngheţată ştie cât de multă alinare pot aduce ele. E ca şi când stomacul ar comunica direct cu creierul şi i-ar transmite că totul va fi bine. Ţi se pare ciudată o astfel de relaţie în organism? Oamenii de ştiinţă au descoperit acum că ea chiar există! Studiile au scos la iveală că aşa-numitele „mâncăruri de confort” acţionează la nivel molecular şi ne îmbunătăţesc starea de spirit, ceea ce explică de ce unii oameni adună fulgerător kilograme în plus atunci când trec printr-o conjunctură afectivă dificilă.
„Legătura emoţională” dintre stomac şi creier a fost probată de către specialiştii de la Universitatea din Leuven (Belgia) cu ajutorul scanărilor RMN, ce au permis evaluarea impactului emoţional al injecţiilor abdominale cu acizi graşi. Experţii au vrut astfel să verifice dacă efectul mental pozitiv este acelaşi chiar dacă grăsimile sunt asimilate fără stimuli de plăcere, adică fără ca mâncărurile să atingă papilele gustative.
Pentru că alimentele au reuşit să consoleze chiar şi fără a fi gustate, cercetătorii belgieni au ajuns la concluzia că trebuie să existe o modalitate în care stomacul comunică direct cu creierul, influenţând centrii cerebrali care reglează emoţiile. Prin urmare, consumul de lipide ne face mai puţin vulnerabili la tristeţe şi depresie, chiar şi atunci când nu ştim că le mâncăm!
Sursa: Daily Mail