Cum sa scapi de obiceiuri rele in 3 pasi!
In ultima perioada primesc zeci de mesaje prin care cititorii mei imi solicita diverse sfaturi despre cum sa renunte la dependente de diverse natura: alcool, droguri, sex, masini, parteneri… astfel incat, astazi iti daruiesc cateva solutii…
Ideea este simpla, insa rezolvarea este complexa!
Daca mergi zi de zi pe acelasi drum, prin jungla sa zicem, faci o carare prin care iti este relativ usor sa mergi, dar care iti limiteaza capacitatea de manevra, deoarece stanga- dreapta ai doar copaci din jungla. Daca nu esti atent, in timp vei incepe sa crezi ca este singura ta carare pe care poti merge si intri cumva pe pilot automat, nemaivazand vreo posibilitate de a o lua pe alt drum. Si astfel, iti consolidezi obiceiul de a o lua pe aceeasi carare, mereu si mereu.
Daca vrei totusi sa iesi din acea carare si sa iti croiesti un alt drum, poate mai scurt sau poate mai frumos sau care te ajuta mai mult, atunci va trebui sa alegi constient o alta cale si sa consolidezi atent aceasta alta cale pana cand devine modul tau stabil de deplasare. Si asta implica un oarecare efort, bineinteles!
Insa vestea buna este ca se poate!
Bineinteles ca nu toate obiceiurile sunt daunatoare. Unele precum exercitiile fizice regulate, mancatul sanatos, meditatia, gradinaritul, comunicarea constienta si altele sunt de dorit sa le cultivi in continuare deoarece dau nastere unor efecte secundare pozitive.
Dar exista si obiceiuri care iti dauneaza, care au potential distructiv si care te conduc pe carari gresite in viata ta, care iti pot produce stari sufletesti si trupesti negative. De exemplu: sa te contrazici mereu, sa creezi conflicte, sa bei/fumezi/sex exagerat, sa te enervezi usor, sa critici, sa mananci mult si nesanatos, sa cersesti iubire, sa fii violent, sa tipi, sa fii neingrijit, sa te retragi, sa fii timid, sa captezi atentia cu orice pret, sa nu dai voie celor din jur sa se exprime… etc.
Toate obiceiurile apar pentru cresterea confortului si diminuarea suferintei!
Pentru a rezolva aceste obiceiuri „rele” este nevoie de cativa pasi, pe care ti-i prezint mai jos, pe foarte scurt:
Pasul 1: Identificarea obiceiului daunator
Este pasul cel mai dificil, deoarece din obisnuinta, aceste obiceiuri „rele” par a fi normale si firesti si ocupa un loc obisnuit in viata ta. Iar prin antrenament, ai devenit cumva un fel de maestru in a-l aplica in actiunile tale curente.
Si totusi… cumva stii care sunt acelea? Stii, dar nu constientizezi, insa de-a lungul vietii ai sesizat neajunsurile pe care ti le provoaca aceste obiceiuri.
Asadar, ce anume din ce faci iti provoaca stari negative? Ia o hartie si fa o lista cu cel putin 10 obiceiuri „rele”…
Pasul 2: Aflarea nevoilor care au condus la obiceiul daunator
Obiceiurile fie ele rele sau bune servesc unui scop.
Cand oamenii cauta o schimbare in starea emotionala si nu stiu cum sa o gaseasca in interior, atunci apeleaza la exterior. Si asa apar obiceiurile „rele” care pe moment amelioreaza aceasta nevoie, insa pe termen lung starea emotionala se degradeaza si mai mult.
Viata inseamna invatare!
Cunoasterea pe care o dobandesti in timpul vietii te ajuta sa iti implinesti nevoile si dorintele materiale, fizice, emotionale sau spirituale
Daca te gasesti intr-o situatie stresanta, inseamna ca este semnul ca trebuie sa inveti ceva
Asadar, ia fiecare obicei „rau” notat pe foaie anterior, pune-l pe o coala noua de hartie si indreapta-ti atentia asupra lui si intreaba-te:
Ce nevoie incearca sa satisfaca acest obicei al meu?
Merit sa sufar, sau sa simt bucuria?
Care sunt modalitatile prin care acest obicei imi saboteaza eforturile de a schimba directia?
Sunt pregatit sa-mi schimb modul de gandire, de comportament si de relationare daca asta imi va permite sa ma eliberez de obiceiul meu?
Pot sa ma vindec de unul singur sau am nevoie de ajutor?
Daca imi ascult corpul, ce imi va spune?
Cum manifest in viata de zi cu zi intamplarile din copilarie?
Cum imi este sustinut acest obicei de mediul ambiant?
Ce simt cand am o pofta?
Pe ce anume sunt manios?
Ce trag dupa mine din trecut si care nu imi mai este de folos acum?
Pasul 3: Inlocuirea obiceiului daunator cu un obicei benefic tie
Ok, acum ai descoperit care iti sunt obiceiurile rele, ce nevoi iti indeplinesc…asa incat acum e momentul sa alegi cu ce sa le inlocuiesti. Ia fiecare obicei rau din cele 10 de la pasul 1si alege constient un alt obicei care sa te ajute sa iti implinesti nevoile de la pasul 2.
Si in urmatoarele zile, actioneaza constient in directia obiceiului nou. Se spune ca dupa 21 zile intra in subconstient si vei actiona dupa obiceiul nou…
Loredana Latis