Cum să dezvolţi stima de sine a copilului tău
Stima de sine se referă la ce gândim şi simţim în legătură cu noi înşine, iar comportamentul nostru reflectă clar aceste gânduri şi sentimente. Iată ce ai de făcut pentru a susţine stima de sine a copilului tău.
Un copil sau adolescent cu o stimă de sine ridicată va reuşi să:
– Acţioneze independent;
– Îşi asume responsabilitatea;
– Se mândrească cu realizările sale;
– Tolereze frustrarea;
– Încerce noi provocări şisarcini;
– Gestioneze emoţiile pozitive şi negative;
– Ofere sprijin celorlalţi.
Pe de altă parte, copilul cu o stimă de sine scăzută:
– Va evita să încerce lucruri noi;
– Îi va învinovăţi pe ceilalţi pentru propriile greşeli;
– Se va simţi neiubit şi nedorit;
– Se va simţi sau va pretinde că se simte indiferent emoţional;
– Va fi incapabil să tolereze un nivel normal de frustrare;
– Va renunţa la propriile talente şi deprinderi;
– Va fi uşor de influenţat;
Recomandări pentru părinţi:
Fii generos cu laudele. Copilul îşi aminteşte afirmaţiile pozitive pe care le-ai făcut despre el. Le stochează şi „le repune” pentru sine. De aceea, oferă- i cuvinte de încurajare în fiecare zi. Foloseşte aşa numita „laudă descriptivă”, adică detaliază cât mai clar ce ţi-a plăcut. Când copilul termină o sarcină îi poţi spune: „Îmi place mult cum ţi-ai aranjat camera. Ai găsit locul potrivit pentru fiecare obiect.”
Desigur, va trebui să te obişnuieşti să cauţi situaţii în care copilul se descurcă bine. Când observi că manifestă un talent spune-i: „Ultima bucată muzicală pe care ai cântat-o a fost minunată. Ai într-adevăr talent.” De asemenea, laudă-l pentru a sublinia trăsăturile pozitive de caracter („Îmi place cum perseverezi, chiar şi când ceva pare greu”) sau chiar pentru lucrurile pe care nu le-a făcut: „Mi-a plăcut mult cum ai acceptat NU-ul meu fără a te enerva. ”
Învaţă-l să-şi spună afirmaţii pozitive despre sine.
Psihologii au descoperit că ceea ce ne spunem nouă înşine stă la baza depresiei şi anxietăţii. Ceea ce gândim determină modul în care ne simţim şi ceea ce simţim determină modul în care ne comportăm. De aceea, e foarte important să-i înveţi pe copii să-şi spună lucruri pozitive atunci când dialoghează cu ei înşişi. Exemple de afirmaţii pozitive: „Pot să rezolv această problem dacă continui să acţionez.” „Şi ce dacă echipa mea a pierdut azi? Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă. Nu poţi câştiga întotdeauna.” „Faptul de a-i ajuta pe ceilalţi mă face să mă simt bine, chiar dacă persoana nici nu a observant sau nu mi-a mulţumit.”
Evită criticismul sub forma ridiculizări sau ruşinii.
Uneori e necesar să critici acţiunile copilului.
ATENŢIE, PERSOANA LUI SE ACCEPTĂ NECONDIŢIONAT! DOAR COMPORTAMENTUL SE CRITICĂ ŞI CHIAR SE PEDEPSEŞTE!
Altminteri, critica la adresa persoanei degenerează uşor în ridiculizare sau ruşine. Foloseşte afirmaţii de tip “Eu”, în loc de afirmaţii de tip “Tu”. De exemplu: în loc să întrebi: „De ce eşti aşa de puturos? Chiar nu-ţi poţi pune şi tu odată lucrurile în ordine?”, îi poţi spune: „Mi-ar place să îţi ţii lucrurile în ordine în dulap sau sertare şi nu întinse prin toată camera.”
Patricia Cihodaru