Cum sa devii un om de afaceri de succes
Oamenii de afaceri se confrunta zilnic cu o groaza de responsabilitati si provocari. Ideea de a deveni un om de afaceri de succes persista in mintea oricaruia dintre ei.
Pentru a deveni un om de afaceri de succes, urmareste pasii:
1. Obtine o educatie in business. Este important sa stii care sunt principiile după care ruleaza un business. Exista multe cai de a invata principiile unui business in domeniul marketingului, managementului, finantelor si operatiunilor.
2. Dezvolta-ti abilitatile interpersonale. Abilitatile interpersonale reprezinta modul in care interactionezi cu ceilalti oameni. Ai nevoie de aceste abilitati nu numai pentru a-ti conduce angajatii, dar si pentru a negocia, a contracta, a comunica afectiv cu publicul si a dezvolta relatii cu altii din aceeasi industrie cu tine.
Pentru a dezvolta aceste abilitati, practica urmatoarele:
• apreciaza munca si informatiile celorlalti
• practica ascultarea activa. Aceasta presupune sa repeti din cand in cand ceea ce spune celalalt, asigurandu-te ca ai inteles exact ceea ce a vrut cealalta persoana sa-ti comunice
• fii atent la ceilalti, la ce vorbesc, la sentimente si limbajul trupului
• intra in contact cu alti oameni. Promoveaza un mediu care sa adune oameni laolalta, tratandu-i egal si cinstit, incurajandu-i sa lucrati impreuna.
• ia-ti un rol de conducator cand apar conflicte, actionand ca un mediator si nu implicandu-te personal.
3. Urmeaza-ti visele legate de businessul tau cu pasiune. Nu este suficient ca vrei sa fii un om de afaceri. Pasiunea pentru succes te va face sa ajungi in fata.
4. Angajeaza cu atentie. Angajatii tai sunt suportul tau si sunt necesari pentru ca businessul tau sa aiba succes. Angajeaza numai persoane care au abiltati si sunt competente. Asigura-te ca noii angajati se vor potrivi foarte bine cu cei care fac parte deja din echipa ta.
5. Reinvesteste. A reinvesti in business-ul tau trebuie sa fie o prioritate de top daca iti doresti sa fi un om de afaceri de succes.
6. Asuma-ti riscuri calculate. Daca vrei sa-ti depasesti competitorii este necesar sa-ti asumi anumite riscuri. Aceasta inseamna invevitabil sa-ti asumi mici esecuri si sa inveti sa vezi oportunitati pentru a creste.
7. Cauta ajutorul unui coach. Un coach de succes te va ajuta sa-ti depasesti temerile, sa ai tot mai multa incredere in tine, sa iei decizii bine calculate, sa minimizezi riscurile, sa observi care sunt barierele tale si cum sa le depasesti.
Mult succes !
Mihaela Popa
Psiholog, psihoterapeut, trainer & coach
Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit www.bodymindspirit.ro