Cum să depăşeşti complexul de inferioritate
De ce şi cum să elimini sabotorul cel mai important al carierei tale (şi nu numai al carierei).
Nimeni nu recunoaşte că are un complex de inferioritate. De obicei fiecare încearcă să ascundă un astfelde complex sub anumite scuze.Un institut de cercetări a realizat un studio despre cât de fericiţi sunt angajaţii cu serviciul pe care îl au într-o anumită corporaţie.
Dintr-un grup de 100 de personae intervievate, cercetările au demonstrat că peste 50% dintre angajaţi nu erau fericiţi cu serviciul pe care îl aveau, deoarece considerau că salariile sunt prea mici, iar activităţile prea monotone. De fapt, angajaţilor cărora nu le plăcea ceea ce făceau motivau acest lucru prin faptul că salariile erau scăzute. Salariul mic era doar o scuză. Intenţia lor era să folosească această scuză ca o aluzie, urmărind ca şeful să-i transfere la alte departamente sau să-i lase să realizeze acele sarcini care le făceau plăcere.
În alt caz era vorba despre nişte supervizori cărora le plăcea să găsească greşeli minore în munca angajaţilor, precum faptul că nu scriu lizibil, că dovedesc prea puţin respect faţă de munca desfăşurată sau că au greşeli de dactilografiere în emailurile trimise. De fapt, supervizorii erau geloşi că subordonaţii lor erau maicapabili decât ei şi nu voiau să recunoască că ei sunt incompetenţi. Complexul lor de inferioritate îi forţa să găsească nişte scuze pentru a-şi crea o mască a superiorităţii faţă de cei care aveau performanţe mai mari decât ei. Concluzia e evidentă: acest (auto)sabotortrebuie eliminat cât mai curând din mintea ta! Cum? Înţelegându-l şi învăţândsă-l gestionezi.
Definirea complexului de inferioritate
Complexul de inferioritate constă în sentimentul că alţii îţi sunt superiori dintr-un anumit punct de vedere. Este o stare a minţii în care persoana încearcă să câştige recunoaştere lăudându-se şi uneori chiar devenind agresiv. Complexul de inferioritate începe să se manifeste când o persoană simte că nu e la fel de bună ca şi ceilalţi, se simte înfrântă sau respinsă.
Complexul de inferioritate este o energie distructivă, ce te poate face să simţi că trăieşti într-o lume mult prea dură, critic şi rece. Dar, totodată, acest complex îţi poate conferi energia necesară pentru a-ţi schimba viaţa, a face lucruri deosebite, spectaculoase şi a simţi că ţi s a dat o a doua şansă să trăieşti. Totul ţine de perspectiva pe care o adopţi.
Cum apare complexul de inferioritate?
În primii ani de viaţă copilul trăieşte centrat pe sine şi are tendinţa de a crede că este mai grozav decât oricine altcineva. Pe măsură ce începe să descopere treptat că acest lucru nu e adevărat şi că este imposibil să fii tot timpul „în lumina reflectoarelor”, el începe să-şi piardă din încredere şi complexul său deinferioritate va începe să interfereze cu activitatea sa zilnică. Dar el acţionează întotdeauna din umbră: noi nu îl arătăm celorlalţi, avem tendinţa de a-l proteja de „ochii lumii”. La ce ajută să-l conştientizezi? Pentru că aceasta te poate ajuta să rezolvi tot felul de conflicte şi neînţelegeri când discuţi cu ceilalţi oameni.
Te poate ajuta să menajezi sensibilitatea oamenilor şi să eviţi „să pui sare pe rănile lor”, menţinând relaţii bune cu aceştia. Acest lucru e foarte important mai ales în interacţiunile sociale, deoarece omiterea acestui lucru, în mod neintenţionat, poate să rănească o persoană chiar mai tare decât o intenţie rea. Înţelegând pe de o parte propria slăbiciune, iar pe de altă parte fragilitatea emoţională a celuilalt, poţi să ai relaţii armonioase în plan personal sau, în plan profesional, să închei o afacere bună.
Cine are acest complex de inferioritate?
Toată lumea! Da, acest răspuns mă include pe mine, pe tine, pe şeful tău, pe prietenii tăi, pe idolul tău, pe mentorul tău, pe trecătorii de pe stradă, pe marii vorbitori în public, pe super-modele, pe stele de cinema, pe oamenii de afaceri de succes, pe cei mai mari investitori etc. Deci, după cum vezi, nu eşti singurul. Cele mai hotărâte şi puternice personae pot avea colţul lor de nesiguranţă în adâncul inimii lor.Bineînţeles, persoanele afectate nu vor niciodată să admită că au complexe de inferioritate – pentru că nu este ceva cu care să te mândreşti. Dar poţi descoperi acest lucru decodându- le comportamentul, limbajul, atitudinea. Complexul de inferioritate e un fel de umbră a noastră: ne urmăreşte pretutindeni până când învăţăm să îl gestionăm şi nu-i mai permitem să ne saboteze succesul şi încrederea în sine.
Cum transformi complexul de inferioritate?
Diferenţa dintre oameni e dată de modul în care fiecare trăieşte cu acest complex. Astfel, înţelegând cum îţi afectează viaţa complexul de inferioritate, poţi adopta o perspectivă mentală mai relaxată şi mai sănătoasă: chiar dacă ai un dezavantaj într-o anumită situaţie, s-ar putea ca acest lucru să te avantajeze în alte situaţii. Sau, pur şi simplu, îţi poţi recunoaştedezavantajul, dar în acelaşi timp poţi fi conştient de alte avantaje pe care le ai tu şi ceilalţi nu le au.
Poţi astfel să îţi schimbi viaţa în bine şi să ai success în interacţiunile cu ceilalţi. Aşa cum se spune, priveşte partea frumoasă a vieţii şi vei găsi o lume nouă în care să trăieşti. Poţi fi un învingător dacă transformi complexul de inferioritate într-o forţăcare să te ajute. Învăţând să lucrezi asupra complexului tău de inferioritate te poţi transforma dintr-un învins într-un câştigător pe viaţă.
Mihaela Popa