Cum ne pot ajuta visele?
Noapte de noapte, visele noastre ne poartă într-o călătorie misterioasă şi fascinantă. Deşi oamenii de ştiinţă au descoperit multe lucruri despre cum funcţionează creierul nostru atunci când dormim, ei nu pot explica foarte precis încă de ce visăm. Studiile au arătat că dacă un om este privat de vise mai multe nopţi la rând, el tinde să devină irascibil şi să aibă dificultăţi de concentrare.
Visele sunt necesare. Ele ne pot ajuta în foarte multe privinţe şi în foarte multe feluri. Cu siguranţă ai auzit despre oameni care visează lucruri ce urmează să se întâmple în realitate, dacă nu cumva ţi se întâmplă şi ţie. Există tradiţii care acordă viselor o foarte mare importanţă şi un loc special în viaţa de zi cu zi tocmai datorită strânsei legături cu lumea reală. Personal, de mică am avut o relaţie deosebită cu visele mele. Intuitiv, ştiam că ele nu sunt doar nişte născociri ale creierului meu. De aceea, le-am acordat atenţie. De câţiva ani, am început să vizionez documentare şi să citesc diferite cărţi despre vise. Toate m-au ajutat foarte mult să-mi înţeleg mai bine visele.
Nu spun că am descifrat toate misterelor lor pentru că nu ar fi adevărat, dar cu siguranţă am reuşit să îmbunătăţesc unele aspecte din viaţa cotidiană prin intermediul viselor… Am mare încredere în mesajele pe care ele le transmit. De 2 ani ţin un jurnal în care îmi notez acele vise pe care le simt semnificative într-un fel sau altul. Ideal este să le notez pe toate, dar nu întotdeauna îmi permite şi timpul. Uneori când sunt pe grabă, doar schiţez ideile principale din vis. Alteori, descriu ce am visat ca şi când derulez un film, cu detalii. Am învăţat, în timp, să simt care vise transmit un mesaj important şi care sunt doar modalităţi de procesare a informaţiilor de peste zi.
Săptămâna trecută cineva mi-a recomandat cartea Întâlnirea cu visele – Cum să-ţi înţelegi visele şi să le foloseşti pentru dezvoltarea personală (Ruth Berry). Utilă şi interesantă. Aşa că m-am hotărât să extrag câteva fragmente despre importanţa lor, legătura pe care o au cu viaţa cotidiană şi cum le putem analiza. Desigur, pentru o înţelegere cât mai profundă, trebuie studiată întreaga carte.
Autoarea dă la început câteva exemple despre cum ne pot ajuta visele.
- Ele ne pot ajuta să identificăm zone de conflict ascuns şi de griji, pe care nu le-am înfruntat în viaţa cotidiană
- Ele pot să funcţioneze ca semne indicatoare, care să ne arate cea mai bună direcţie de urmat în continuare pe drumul vieţii
- Ele ne pot ajuta să intuim nişte lucruri mai profunde în privinţa relaţiilor interumane din viaţa noastră.
- Prin intermediul viselor, trupul nostru ne poate avertiza uneori despre potenţiale probleme de sănătate. Totodată, ele ne pot îndruma către moduri prin care am putea ajuta rezolvarea acestor probleme.
- Visele ne pot ajuta să devenim mai creativi
- Uneori, visele ne ajută să dezlegăm probleme
- Visele pot conţine mesaje despre alţi oameni şi despre felurile în care i-am putea ajuta.
După ce ai început să-ţi aduni visele în jurnalul tău de vise personal, hai să vedem câteva moduri în care ai putea începe să le interpretezi semnificaţia. Primul şi cel mai evident lucru pe care îl ai de făcut este să descoperi dacă visul tău are vreo legătură, în vreun fel, cu existenţa ta cotidiană din acest moment. Adeseori, visele au anumite aspecte sau conţin simboluri care se leagă direct de situaţia ta actuală.
De exemplu, să zicem că ai primit o scrisoare din partea fostului tău liceu, în care ţi se adresează rugămintea să contribui cu o donaţie la fondul lor de întrajutorare. În noaptea următoare, visezi că eşti iar la şcoală şi nu poţi să rezolvi nu ştiu ce probleme matematice complicate. Sau, alt exemplu, să zicem că te duci în vizită la o prietenă, staţi la o cafea şi pisica ei îţi sare în poală. În noapte aceea, visezi că ţi-a intrat o pisică în casă, prin uşa din spate şi că şi-a vârât mustăţile într-un vas cu smântână. Două sunt aspectele principale după care trebuie să te uiţi, dacă visul tău pare să aibă legătură directă cu experienţele din viaţa ta cotidiană.
1. Visul se poate referi pur şi simplu la un eveniment care s-a întâmplat să-ţi rămână predominant în minte, la sfârşitul zilei. În acest caz, poate că e vorba doar de creierul tău care procesează informaţiile şi fie le memorează pentru a reveni la ele mai târziu, fie le elimină ca fiind neimportante.
2. Visul tău poate să lucreze cu un simbol care şi-a făcut apariţia în viaţa ta vigilă, dar care este totodată important pentru tine într-un mod mai profund.
De exemplu, visul în care erai iar la şcoală s-ar putea să-ţi readucă în atenţie vechi sentimente de insecuritate, legate de perioada în care colegii de şcoală se purtau urât cu tine, ba chiar te terorizau. În acest caz, visul îţi comunică un mesaj important: aceasta este o zonă din viaţa ta căreia tu trebuie să-i dai atenţie. Evenimentul din exterior a declanşat un proces de derulare a unor gânduri şi sentimente în inconştientul tău. Uită-te bine la visul tău şi caută să vezi dacă vreunul dintre aspectele următoare poate fi pus în legătură directă cu nişte evenimente care se petrec acum în viaţa ta.
EMOŢIILE
Uneori, felul cum ne simţim în timpul unui vis este chiar mai important decât conţinutul vizual al visului. Mai citeşte o dată ceea ce ai scris despre vis şi încearcă să-ţi închipui că-l mai derulezi o dată, ca şi cum te-ai uita la un film. Cu te simţi în timpul visului?
A existat o emoţie anume sau sentimentele tale s-au schimbat pe parcursul visului? Pune pe hârtie tot ce-ţi vine în minte, în această etapă, chiar dacă ţi se pare aiurea şi absolut fără nicio legătură cu visul iniţial. Tot ceea ce scrii în jurnalul de vise va fi important pentru tine. Mai jos, ai o listă cu emoţiile esenţiale pe care trebuie să încerci să le depistezi în visul tău:
- Frică, teamă
- Bucurie, exuberanţă
- Mânie, supărare
- Dragoste,
- Jenă, stinghereală
Mai sunt şi altele care-ţi vin în minte? Încearcă să adaugi câteva pe listă, după care notează-le undeva la începutul jurnalului tău de vise, ca să poţi consulta lista atunci când ai nevoie. Pe măsură ce aduni mai multe vise, vei începe să observi că anumite emoţii revin mereu. Acestea sunt stările afective de care trebuie să te ocupi, să le explorezi şi să le faci faţă în viaţa de zi cu zi. S-ar putea să te surprindă reacţiile emoţionale despre care constaţi că apar în visele tale. Dacă ele sunt sentimente pe care nu te aşteptai să le găseşti acolo, atunci ar trebui să te întrebi dacă nu cumva, din cine ştie ce motive, ţi le reprimi efectiv în viaţa cotidiană.
Acordă o atenţie specială emoţiilor care par ciudate sau cumva nelalocul lor, spre exemplu sentimentele de ură faţă de un om pe care în mod normal îl iubeşti. Încearcă să priveşti cinstit şi obiectiv aceste sentimente, pentru a vedea dacă poţi descoperi vreun mesaj ascuns pentru tine. De exemplu, nu cumva există un sentiment ascuns de mânie, pe care nu îndrăzneşti să-l abordezi deschis, de teamă să nu-ţi perturbe existenţa comodă şi fără griji? Ai grijă totuşi să nu exagerezi atunci când îţi explorezi sinele în acest fel.
Uneori, emoţiile nepotrivite din timpul viselor s-ar părea că nu sunt decât nişte simple reacţii atipici – atât şi nimic mai mult. Să zicem, de pildă, că visezi cum faci sex pasional cu şeful tău, cu toate că în viaţa reală, nu simţi niciun fel de atracţie faţă de el. Ocazional, inconştientul nostru pare să capete un simţ al umorului cam prostesc, de parcă ne-ar juca feste sau ar încerca să vadă cum e când are idei bizare. Ori poate că mesajul pe care încearcă să ni-l transmită este ceva cu totul diferit. În situaţia de faţă, mesajul s-ar putea să nu fie “M-am îndrăgostit de şeful meu”, ci mai degrabă de „Ar trebui să mă destind niţel şi să nu mă mai iau atâta în serios.”
Sursa: noul pamant.ro