Conştientul si subconştientul in NLP
Toate schimbarile se produc mai intai in subconstient, apoi devenim constienti de ele.
NLP are o abordare speciala asupra constientului si subconştientului fata de majoritatea scolilor de psihologie. In NLP constientul se refera la toate lucrurile de care suntem constienti intr-un anumit moment.
Subconştientul este folosit in NLP pentru a indica orice nu este activ in constient. Prin urmare, subconstienetul este un „recipient” pentru multe ganduri, sentimente, emotii, idei si alternative carora nu le dai nici o atentie la un moment dat. de indata ce intra in vizorul atentiei tale, ele vor trece pe plan constient.
Anumite credinte si valori raman in subconstient dar iti indruma viata fara sa-ti dai seama cata putere au.
Conştientul este ca un calaret care cârmeşte si indruma stabilindu-si niste tinte si hotarandu-se asupra traseului. Toate acestea trec apoi in subconstient iar noi incepem sa luam masuri pentru a atinge obiectivele. Subconştientul este asemenea calului care de fapt suporta tot efortul si ajunge unde vrea calaretul. Nu este o idee buna sa-l laşi pe cal sa stabileasca el itinerariul. La fel, nu ar fi intelept din partea calaretului sa incerce sa-i spuna calului exact pe unde sa puna copita in pamant in fiecare moment al calatoriei.
In cazul ideal, constientul si subconştientul formeaza un parteneriat echilibrat.
Toate lumea are resursele necesare pentru a se schimba sau daca resursele sunt inexistente, ele pot fi create. Dar oamenii cred adesea ca nu au resursele care le trebuie doar pentru ca nu sunt constienti de ele in acea situatie in care au nevoie. Cercetarile neuro-fiziologice indica ca fiecare experienta pe care o traim este stocata undeva si poate fi accesata in condiţii adecvate.
Cu totii am trecut prin momente in care evenimente de mult uitate ne reveneau in memorie, declansate de vreun gand ratacit si fara nici o legatura; mai mult, resursele noastre din subconstient pot fi utilizate prin hipnoza si stare de transa.
Unele scoli de psihologie, cum ar fi psihanaliza, considera subconştientul ca fiind un depozit de material reprimat, cu potential distrugator.
NLP considera subconştientul ca fiind binevoitor – de vreme ce are toate experientele la care am putea recurge pentru a obtine o viziune mai inteleapta asupra lucrurilor.
NLP nutreste un respect sanatos pentru subconstient. Cu toate acestea cel mai la indemana punct de plecare este constientul – lucrurile de care suntem constienti., felul cum ne ghidam viata formulând, intelegand si atingând rezultatele propuse.