Câştigă şi păstrează-ţi reputaţia la locul de muncă
Se vorbeşte tot mai mult despre necesitatea unei bune reputaţii a companiilor. Dar şi noi, ca persoane ce lucrăm în mediul organizaţional, avem nevoie de aşa ceva. Cum se construieşte o bună reputaţie la locul de muncă?
De ce depinde construirea reputaţiei?
De crearea unei prime impresii pozitive, de câştigarea încrederii şi a respectului colegilor, de credibilitate şi de confirmarea periodică a reputaţiei. Ea este importantă pentru că trăim într-o lume competitivă, iar reputaţia poate fi o modalitate prin care ne vom diferenţia de ceilalţi. Bineînţeles, sunt şi alte modalităţi prin care ne putem distinge, însă reputaţia este strâns legată de caracterul, de principiile şi valorile noastre de viaţă, fapt care îi determină întâietatea! Căci reputaţia ne adaugă valoare!
De ce e important să creezi o primă impresie pozitivă?
Când eşti proaspăt angajat/ă al unei companii unde ţi-ai dorit mereu să lucrezi contează foarte mult primele impresii pe care şi le creează colegii. Cele 8 lucruri pe care inconştientul le captează în primele 90 de secunde când cunoştio persoană sunt:
1) Câţi bani faci;
2) Cât de educat eşti;
3) Câtă încredere se poate avea în tine;
4) Cât de simpatic eşti;
5) Câtă încredere ai în tine însuţi;
6) Cât de inteligent eşti;
7) Care este eticata în muncă;
8) Cât de mult se poate baza cineva pe tine.
Impresionant, nu-i aşa? De aceea, vorba celebră “nu ai decât o singură dată şansa să creezi o primă impresie pozitivă” este atât de adevărată. Dacă nu acordăm atenţie momentelor de început fie într-un job nou, fie într-o negociere sau chiar într-o relaţie personală, vom avea foarte mult de lucru apoi ca să îndreptăm lucrurile şi oamenii să ne perceapă chiar aşa cum suntem.
Cum se câştigă respectul?
Am evitat să folosesc cuvântul şefi, am spus doar colegi, pentru că eu nu cred în aceste ierarhii convenţionale. Consider că mult mai importantă este munca în echipă – ca şi colegi de aceeaşi parte a baricadei. Există o vorbă celebră: “respectul se câştigă”. Pentru a-l obţine totul depinde doar de comportamentul tău. Nu le poţi impune celor din jur să te respecte dacă tu nu demonstrezi că le porţi respect la rândul tău. Mulţi se plâng că „nu sunt respectaţi” la locul de muncă, dar uită să îşi analizeze comportamentul pentru a găsi cauzele: poate nu fac nimic pentru a impune respect şi de aceea sunt la mâna colegilor; poate nu au încredere suficientă în capacitatea lor de a rezolva sarcinile şi acest comportament este uşor de recepţionat de colegi şi întors împotriva lor. Doar prin profesionalism şi printr-o atitudine care va impune respect, putem cere şi celorlalţi acelaşi lucru.
Credibilitatea şi încrederea
Acestea sunt strâns legate pentru că ambele se construiesc în timp. Nu te aştepta ca din primul moment când intri într-o companie toţi cei din jur să-ţi spună “am încredere în această persoană pentru că e foarte credibilă”. Credibilitatea trebuie demonstrată, iar construirea ei necesită răbdare. La fel şi încrederea celorlalţi în competenţa ta. Aşadar, câştigă-ţi locul meritat prin realizarea sarcinilor de serviciu, dovedeşte-te un angajat model şi vei vedea reacţiile celorlalţi.
Cum îţi păstrezi reputaţia
Să ne imaginăm că ai avut răbdare, ai demonstrat că eşti de încredere şi compania se poate baza pe tine şi pe capacităţile tale. Crezi că lupta s-a încheiat? Dimpotrivă. Menţinerea şi confirmarea periodică a reputaţiei sunt extreme de importante.
Totul depinde de tine: dacă eşti o persoană cu valori şi principii solide vei fi mereu preocupat de crearea şi menţinerea unor relaţii profesionale de lungă durată. Adică te vei strădui să răzbaţi în lumea încâlcită a corporaţiilor, îţi vei crea o reputaţie solidă şi apoi vei continua să-ţi păstrezi poziţia câştigată. Pentru a-ţi menţine reputaţia, nu ezita să accepţi să lucrezi şi la proiecte de care toţi colegii tăi fug.
Oferă-te să îi ajuţi pe ceilalţi şi implică te activ în demersurile companiei. Comportându-te astfel, reputaţia ta va avea doar de câştigat. Gândeşte-te ce anume vrei să devii din punct de vedere profesional peste 5, 10 sau 20 de ani şi care este cea mai bună strategie ca să ajungi acolo având o reputaţie solidă.
Există vreo reţetă? Din păcate, fiecare dintre noi trebuie să ne creăm singuri această strategie pentru că noi ne cunoaştem cel mai bine valorile, principiile şi visele. Aşadar, cunoaşte-te pe sine însuţi şi construieşte-ţi reputaţia dorită!