Noutati de la editura Herald
Va anuntam cu bucurie ultimele noutati editoriale primite de la Editura Herald:
- Interpretarea jungiana a viselor de Jamess Hall, colectia Jungiana
Ce sunt visele? Visele sunt viata. In a doua parte a vietii, dupa ce isi stabilizase si dezvoltase un cadru explicativ pentru structura si dinamica psihicului uman, Jung scria cu un profund respect despre vise: „Visele sunt produse impartiale, spontane ale psihicului inconstient, in afara controlului vointei. Ele sunt natura pura; ne prezinta adevarul neimpodobit, natural si de aceea sunt potrivite, mai mult ca orice altceva, sa ne redea o atitudine care este in acord cu natura noastra umana de baza atunci cand constiinta noastra s-a indepartat prea mult de fundamentele sale si a intrat intr-un impas” (C.G. Jung, 1934, par. 317).
Bazandu-se pe cele mai recente studii in domeniul psihologiei sociale, Timothy Wilson ne demonstreaza in aceasta carte ca multe din credintele si actiunile noastre de bun simt nu sunt de fapt ceea ce ne dorim a fi. Multe dintre programele noastre sociale si de educatie, dintre interventiile noastre si tehnicile de terapie au efectul contrar celui asteptat si adesea fac mai mult rau decat bine. Plecand de la propriile sale cercetari, Wilson ne arata cum cheia pentru a ne transforma viata este redirectionarea credintelor si a conceptiilor noastre despre noi si lume, editarea naratiunilor care ne conduc viata. Cartea ne dezvaluie un mod cu totul nou de a intelege comportamentul uman.
Copiii nostri isi petrec zilele fiind instruiti in mod pasiv si fiind impinsi sa stea locului si sa dea teste – de multe ori impotriva vointei lor. Aceasta incarcerare noi o numim scolarizare si totodata ne intrebam de ce copiii se plictisesc si nu se poarta cum trebuie. Chiar si in afara scolii, copiii de astazi rareori se joaca si exploreaza fara supraveghere adulta si le sunt permise putine oportunitati in care sa isi controleze propriile lor vieti. Rezultatul: copii anxiosi si lipsiti de concentrare care considera scoala – si viata – o serie de obstacole peste care trebuie sa treaca.
In Liber sa inveti, psihologul Peter Gray sustine ca daca copiii nostri sunt lasati liberi sa isi urmeze propriile interese prin joc, nu numai ca invata tot ceea ce e nevoie sa stie, dar o fac si cu multa energie si pasiune
Bushido, Codul samurailor este o incercare de a dezvalui una din minunatele fete ale sufletului japonez. Nu stim de unde a venit acest popor in arhipelagul pe care il populeaza in prezent. Sa fi venit din insulele sudului ca o ramura a rasei malaeze sau din continentul asiatic ca un membru al marii familii mongole? Antropologia si lingvistica n-au dat pana in prezent un raspuns decisiv. Cert este ca stramosii lui s-au instapanit peste cele peste patru mii de insule, din timpuri preistorice; si-au durat cu „darzenia de bronz” a caracterului lor o lume in care si-au plantat ciresii, templul si caminul, pe un pamant bantuit de taifunuri, zguduit de cutremure, invapaiat de vulcani, si au dat lumii, prin urmasii lor, o civilizatie ce ne starneste admiratia. Din randul acestor fii ai soarelui s-au ivit samuraii.
Incredibil de simpla in abordarea unui subiect atat de complex, Ferestre catre copiii nostri este o carte cu o mare aplicabilitate practica, care a schimbat vietile multor copii din lumea intreaga. Autoarea prezinta propria sa metoda de lucru cu copiii si adolescentii, in maniera Gestalt terapiei, si se adreseaza tuturor celor care isi petrec cel putin o parte a timpului lor in compania unui copil: parinti si bunici, terapeuti de toate orientarile, profesori si educatori etc. Fiecare pagina a acestei carti reprezinta o resursa. Sunt descrise in detaliu, fara nici o rezerva din partea autoarei, tehnici de lucru, sugestii, jocuri, prezentari succinte de caz, teorie si discutii, zeci de cai prin care sa pornim in aceasta aventura fascinanta de cunoastere, intelegere si apropiere fatade copii.
- Scripturile gnostice de la Nag Hammadi de Elaine Pagels, colectia Manuscris
In decembrie 1945, un taran arab a facut o descoperire arheologica uimitoare in Egiptul de Sus. Acesta a recunoscut mai tarziu ca unele texte s-au pierdut – arse sau aruncate. Dar ce a ramas este uimitor: vreo cincizeci si doua de texte din primele secole ale erei crestine – inclusiv o culegere de evanghelii crestine timpurii, necunoscute pana atunci. Pe langa Evanghelia lui Toma si Evanghelia lui Filip, descoperirea includea Evanghelia Adevarului si Evanghelia catre Egipteni, care se prezenta drept „[cartea sacra] a Marelui [Spirit] Nevazut“. Un alt grup de texte consta din scrieri atribuite adeptilor lui Isus, precum Cartea secreta a lui Iacob, Apocalipsa lui Pavel, Scrisoarea lui Petru catre Filip si Apocalipsa lui Petru.
A devenit curand clar ca ceea ce Muhammad ‘Ali a descoperit la Nag Hammadi erau traduceri copte, facute cu aproximativ 1500 de ani in urma, ale unor manuscrise si mai vechi. Originalele fusesera scrise in greaca, limba Noului Testament.
Despre Editura Herald :
Editura Herald ofera acces nemijlocit la textele esentiale ale umanitatii, ce au fost adunate in colectii reprezentative pentru fiecare spatiu cultural in parte. Fie ca editam scrierile cele mai relevante ale marilor traditii, fie ca punem la dispozitia cititorilor lucrari de culturala si spirituala selectate cu multa atentie, grija noastra se indreapta catre veridicitatea surselor si valoarea lucrarilor. Scopul nostru este sa aratam posibile directii catre Cunoastere si Adevar, sa redescoperim valorile fundamentale de care avem nevoie pentru a trai in armonie cu noi insine si cu lumea.