Vitamina B te face mai fericit
Probabil ştii deja că organismul are nevoie de anumite vitamine şi minerale pentru a-şi îndeplini funcţiile în mod eficient, motiv pentru care este indicat să urmezi o dietă echilibrată. Toate grupele de vitamine sunt importante şi joacă un rol esenţial în buna funcţionare a organelor şi a sistemului nervos. Dintre toate însă, vitamina B este cea care influenţează cel mai mult starea de spirit, iar carenţa de vitamina B poate duce la oboseală şi la un randament scăzut al funcţiei mentale.
Sub marea umbrelă a complexului vitaminic B sunt incluse 8 vitamine individuale, fiecare cu propriile avantaje pentru sănătate: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (B8), acidul folic (B9) şi cobalamina (B12).
Avem nevoie de vitamina B pentru:
- descompunerea carbohidraţilor în glucoză şi creşterea nivelului de energie;
- descompunerea lipidelor şi a proteinelor, necesare la normalizarea funcţiei cerebrale;
- tonifierea musculaturii stomacului şi a tractului intestinal;
- sănătatea pielii, a părului şi a ochilor;
- menţinerea echilibrului emoţional şi mental.
La ce e bună fiecare vitamină B?
* B1 – are un impact important asupra funcţiei nervoase, facilitează asimilarea glucidelor şi ajută la obţinerea de performanţe intelectuale. De asemenea, tiamina susţine funcţiile cardiace, coordonează activitatea muşchilor şi menţine un nivel ridicat de energie.
* B2 – contribuie la dezvoltarea nervilor şi a globulelor roşii. În plus, ajută la eliberarea de energie, precum şi la videcarea şi menţinerea unui tegument sănătos. Riboflavina este importantă pentru păr, unghii şi ochi, fiind necesară în cantităţi mari pentru persoanele care fac efort fizic.
* B3 – reglează respiraţia celulară şi funcţiile sistemului nervos, micşorează concentraţia de glucoză din sânge şi menţine un nivel normal de colesterol. Totodată, scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul pielii, al creierului şi al inimii. Niacina este vitală în menţinerea sănătăţii cerebrale, stimulând semnalele nervoase şi acţionând ca un antioxidant al celulelor din creier, motiv pentru care previne bolile mintale (preum Alzheimerul), anxietatea, confuzia şi slăbirea memoriei.
* B5 – este considerată prin excelenţă vitamina esenţială pentru păr, piele, unghii şi ochi. Mai mult, îmbunătăţeşte capacitatea de a face faţă stresului şi asigură o producţie adecvată de grăsimi sănătoase în celule. Acidul pantotenic favorizează, de asemenea, eliberarea de energie din zaharuri, amidon şi lipide.
* B6 – este necesară pentru buna funcţionare a sistemului nervos, îmbunătăţirea stării de spirit şi reducerea stresului. În acelaşi timp, piridoxina stimulează funcţia musculară şi contribuie la întărirea foliculilor capilari şi, deci, la creşterea părului. Un alt beneficiu important al vitaminei B6 este amplificarea producţiei de serotonină şi dopamină, precum şi a fabricării de hemoglobină.
* B8 – susţine sănătatea pielii, prin producţia adecvată de grăsimi, şi menţine aprovizionarea cu energie în celulele nervoase. Biotina mai este implicată şi în metabolizarea zahărului şi a lipidelor, sprijinind totodată funcţiile sistemului nervos.
* B9 – stimulează memoria, funcţia cognitivă şi emoţională şi combate cu succes insomnia şi stările de iritabilitate. Acidul folic este extrem de important în dezvoltarea armonioasă a organismului, ajutând la formarea de globule roşii, acţionând ca un protector cardiac şi fiind esenţial pe perioada sarcinii, deoarece previne eventualele malformaţii ale fetusului.
* B12 – combate leziunile neurologice şi deteriorarea funcţiei mentale, ameliorând totodată problemele psihologice şi emoţionale, ca de pildă irascibilitatea şi confuzia. Cobalamina este vitală pentru funcţionarea normală a celulelor sanguine, precum şi la formarea neurotransmiţătorilor (serotonina, dopamina).
Surse: HelloLife, Medical News Today
… stiam ca exista si Vitamina B17 numita amigdalina si care este cea mai benefica … chiar si cancerul poate fi infrant! este adevrat , a mai auzit cineva despre asta?