Uleiul de rozmarin
Rozmarinul este o planta aromatica perena cu frunze verzi-argintii si flori de un albastru pal. Denumirea sa vine din latinescul „rosmarinus”, care inseamna „roza de mare”, deoarece el se gaseste pe cea mai mare parte a litoralului mediteraneean (Franta, Spania, Portugalia, Tunisia). Uleiul esential este obtinut prin distilare cu abur din varfurile inflorite (100 kg de plante furnizeaza aproximativ 1,5 kg de esenta). El are un miros de padure, camforat.
Principalele proprietati terapeutice ale rozmarinului sunt analgezice, antiseptice, astringente, digestive, diuretice, stimulante si tonice generale.
Specialistii in remedii orientale asociaza uleiul de rozmarin cu chakra celui de-al treilea ochi, facilitand gandirea limpede si intuitia. In practica Feng shui planta este atribuita sectorului cunoasterii si autoinstruirii. Ea ajuta mintea constienta, memoria, regenerarea, concentrarea si claritatea in gandire. Ea combate pierderile de memorie, dificultatile de invatare, dezorientarea, indecizia, incordarea si epuizarea emotionala. Organele corespondente sunt fruntea, glanda pituitara si hipotalamusul.
Atenţie: femeile insarcinate si persoanele care sufera de tensiune mare sau tulburari epileptice trebuie sa evite uleiul esential de rozmarin. Acesta poate fi iritant pentru pielea sensibila. Fiind foarte stimulator, el poate sa pertube somnul.
Uleiul de rozmarin protejeaza sistemul nervos
Rozmarinul este cel mai puternic ulei cefalic, dovedind stiintific zicala „rozmarinul intareste memoria”. O picatura combinata cu doua picaturi de ulei esential de neroli pot fi aplicate la incheietura mainii inainte de un examen (neroli calmeaza nervozitatea, iar rozmarinul sporeste creativitatea).
In plan psihologic planta este de bun ajutor pentru meditatie deoarece pastreaza limpezimea mentala. Ea este un protector psihic, un simbol al prieteniei si iubirii (uleiul era ars in mod traditional la nunti si inmormantari). Persoanele aflate intr-o perioada de convalescenta pot apela la rozmarin daca vor sa-si redobandeasca intreaga energie. Lesinul poate fi prevenit printr-un masaj al tamplelor cu ulei de rozmarin. Mai mult, planta poate sa determine o deschidere a inimii si sa aduca intelepciunea interioara.
Rozmarinul si ienuparul pot fi folosite pentru a opri raspandirea unei boli in casa sau pentru a purifica aerul.
Datorita proprietatii de tonic hepatic, cateva picaturi de ulei de rozmarin adaugate in baia de dimineata alunga mahmureala. Acest ulei este cel mai indicat pentru cresterea tensiunii si aducerea ei la nivelul normal.
Uleiul de rozmarin in estetica
Uleiul de rozmarin este excelent pentru masaj deoarece relaxeaza muschii incordati sau extenuati, atenueaza retentia de fluide si detoxifica sistemul limfatic. Uleiul ajuta la cresterea parului si previne aparitia matretii, fiind un bun tonic pentru pielea capului. El este folosit in tratamentul celulitei si este ideal pentru tenul acneic sau gras, redand fermitatea pielii.
Moduri de utilizare a uleiului de rozmarin
1. Lotiune calmanta pentru combaterea durerilor articulare, reumatismale si a problemelor provocate de retentia de apa – aplicati pe piele, sub forma de frectie, cate 2 picaturi de ulei esential de rozmarin si pin adaugate in 50 ml ulei de migdala dulce. Rezultatele se vor vedea in scurt timp.
2. Pentru refacerea pielii obosite turnati 6 picaturi de ulei de rozmarin in jumatate de pahar cu lapte, diluati cu apa si pulverizati peste fata.
3. Calmarea durerilor de orice fel – frectionati zona dureroasă cu un amestec compus din cate 15 picaturi de ulei de rozmarin si de lavanda si o jumatate de cana de ulei de migdala dulce. Pentru calmarea totala a durerii acest masaj poate fi repetat de 2-3 ori.
4. Baie racoritoare (recomandata dimineata) – folositi 10 picaturi de ulei de rozmarin si 5 picaturi de ulei de bergamota. Deoarece uleiurile esentiale nu se dilueaza in apa, ele trebuie amestecate intr-un solvent natural. Puteti alege laptele, uleiul presat la rece din germeni de grau sau migdala, un sampon sau un gel de dus neutru.
5. Baie detoxifianta (dimineata) – preparati un amestec din cate 5 picaturi de ulei de geranium, rozmarin si ienupar, combinate cu un solvent natural. Turnati amestecul in apa de baie.
6. Ulei antirid pentru ingrijirea si stralucirea fetei – aplicati de 2 ori pe zi (accentuand conturul ochilor) un amestec de cate 5 picaturi de ulei de rozmarin si musetel si 20 ml de ulei preset la rece de germeni de grau.
7. Masca antirid – peste 2 linguri de miere se adauga cate 3 picaturi de ulei de rozmarin si lemn de trandafir. Masca se pastreaza pe fata timp de 5 minute, dupa care se clateste cu apa calduta.
8. Indepatarea somnului – pentru persoanele care doresc sa ramana treze o perioada mai lunga de timp, ca de exemplu in cazul unui drum lung cu maşina, este suficienta aplicarea catorva picaturi de ulei de rozmarin, menta sau busuioc pe incheietura mainilor. Simpla miscare a acestora pe volan va degaja un miros care va tine treaz.
9. Hranirea parului si scalpului se poate realiza cu un tratament revitalizant cu ulei fierbinte. Puneti la incalzit 5-10 ml de ulei presat la rece de jojoba, apoi adaugati 3-6 picaturi de ulei de rozmarin. Aplicati amestecul pe par, efectuand un masaj energic al pielii capului. Se acopera apoi cu o folie si un prosop. Uleiul trebuie lasat pe par cel putin 2 ore.
10. Pentru curatarea unei case noi pulverizati in aer ulei esential de rozmarin, ienupar, pin, eucalipt si salvie. Acest amestec va indeparta energia fostilor proprietari sau va inlatura orice urma de energie negativa.