Tipuri de ceai
Tipurile de ceai ce deriva din prepararea plantei Camellia Sinensis si a varietatilor sale; planta care creste in circa 50 de tari, dintre acestea se amintesc China, Rusia, Argentina, India, Kenia, Brazilia si Mozambic.
Toate cele sase tipuri principale de ceai sunt produse exclusiv din Camellia Sinensis, fiecare dintre ele avand proprietati diferite si procese de fabricatie speciale.
Sunt cunoscute sase tipuri principale de ceai:
Pe langa acestea mai exista nenumarate varietati de ceai, insa toate au ca sursa planta Camellia Sinensis.
O categorie aparte ce ceaiuri este aceea obtinuta din variatiune Camellia Sinensis Asamica. Cunoscut in special in India, acolo unde este produs, acest ceai se mai numeste si “ceai negru Asam”.
O categorie aparte de ceaiuri o reprezinta ceaiurile afumate. Folosindu-se in procesul de afumare esente rasinoase, ceaiul are o puternica aroma si o culoare specifica.
Ceaiurile combinate cu seminte si condimente sunt foarte populare. Cele mai folosite condimente sunt scortisoara, ghimbirul si piperul. Uneori se folosesc si mici bucati de fructe uscate precum si flori parfumate. In Japonia se mai pun in astfel de amestecuri si boabe de orez prajit.
Alte tipuri de ceai
Printre nenumaratele tipuri de ceai obtinute din Camellia Sinensis, exista si ceaiuri in continutul carora, pe langa ceaiuri din categorii individuale, intra si alte plante, fructe sau condimente. Probabil, unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri de acest fel este ceaiul de iasomie. Florile de iasomie sunt amestecate cu ceaiul verde dand nastere unui tip nou de ceai, foarte popular. In aceeasi maniera se obtin nenumarate tipuri de ceaiuri: ceai cu flori de osmantus, ceai cu flori de levantica, etc.
O specie aparte a ceaiurilor se obtine prin afumarea acestuia cu rasinoase. Ceaiul astfel obtinut are o puternica aroma ce te duce cu gandul la zonele montane.
Ceaiurile din condimente sunt foarte populare in intreaga Asie. Se folosesc, in general, piper, scortisoara, ghimbir. Savoarea lor este deosebita avand si nenumarate proprietati curative.
Va asteptam sa degustati varianta care considerati ca vi se potriveste cel mai bine !