Terapia de reîntinerire Abhianga
Masajul cu uleirui aromate
Terapiile de reîntinerire din Ayurveda, Rasayana, utilizează din vremuri străvechi veritabile elixire pentru păstrarea sau redobândirea tinereţii.
Rasayana nu poate fi redusă la simpla administrarea unor remedii sau la aplicarea mecanică a unor terapii. Pe parcursul acestor tratamente are loc un proces de transformare profundă, de alchimie interioară. O componentă importantă a terapiilor rasayana este Abhianga, masajul tradiţional cu uleiuri, care se practică în Ayurveda.Scrierile tradiţionale ayurvedice sunt mărturii ale efectelor miraculoase ale masajului, cunoscute şi folosite de către medicii din vechime.
Abhianga are ca efecte eliminarea
toxinelor din corp, purificarea organismului, stimularea imunităţii şi a metabolismului. El are efecte benefice asupra circulaţiei sanguine şi stimulează drenajul limfatic. Efectuat zilnic, masajul tradiţional abhianga hrăneşte şi regenerează structura fizică, vitalizează corpul, tonifică sistemul nervos,fiind o adevărată binecuvântare.
Cercetările medicale contemporane au confirmat efectele pozitive ale masajului şi au demonstrat faptul că prin masaj creierul este stimulat să producă endorfine. În Abhianga se foloseşte un ulei de bază (ulei de măsline, de sâmburi de struguri, ulei de nucă de cocos sau de susan, presate la rece) în care se pot adăuga uleiuri volatile. Uleiul se încălzeşte uşor când masajul este efectuat iarna şi se aplică ulei la temperatura camerei în timpul verii.
Cu toate numeroasele lui binefaceri, masajul nu este indicat oricui. Există anumite contraindicaţii de care trebuie să se ţină cont. Masajul nu este indicat pacienţilor care suferă de boli grave cum ar fi: cancer, leucemie, hipertensiune arterială, unele afecţiuni cardio vasculare, unele maladii psihice sau cutanate.
În medicina tradiţională indiană, Ayurveda, masajul se individualizează în funcţie de tipul constituţional al pacientului, astfel: Persoanele având constituţia vata dosha se pot confrunta frecvent cu stări de anxietate şi cu o uscăciune marcată a pielii. Dintre toate tipurile constituţionale, persoanele de tip vata au cea mai mare nevoie de masaj. Masajul linişteşte mintea şi hrăneşte corpul. În cazul celor din tipologia vata, este indicat ca Abhianga să se realizeze cu uleiuri, în special cu uleiul de susan preset la rece, care are proprietăţi antioxidante.
Persoanele de tip pitta sunt caracterizate de calitatea fierbinte. Ele au emoţii fierbinţi (furie, mânie) şi sunt predispuse la diferite infecţii. În cazul lor şedinţele de masaj au darul de a le elimina încordarea şi tensiunile. Cei care au tipologia pitta dosha beneficiază din plin de masajul cu ulei de sâmburi de struguri presat la rece.
Pentru tipul constituţional kapha dosha cel mai potrivit este masajul cu diferite pudre din plante prin care se realizează o remodelare a corpului. Masajul uscat este indicat persoanelor care vor să scadă în greutate. Persoanelor de tip kapha cu o structură armonioasă li se recomandă masajul cu ulei de sâmburi de struguri presat la rece.
Uleiurile naturale din diverse plante sunt folosite în mai multe moduri în Ayurveda. Shirodara, turnarea unui ulei din plante cald la nivelul frunţii, a câştigat mulţi adepţi atât în lumea orientală, cât şi în occident. Acest procedeu determină sincronizarea undelor cerebrale şi calmează mintea. Realizată constant, Shirodara îmbunătăţeşte memoria, hrăneşte părul şi elimină diferitele stresuri şi tensiuni. Puterea vindecătoare a aromelor a fost folosită în diferite culturi şi tradiţii de aproximativ cinci milenii.
Aromoterapia este o terapie complementară bazată pe tratarea afecţiunilor cu uleiuri volatile. Uleiurile natural volatile se administrează intern sau se folosesc în masaj, baie sau candele. În terapiile Rasayana uleiurile naturale volatile de fenicul şi de obligeană se folosesc intern, iar uleiurile de ylang–ylang şi de trandafir se folosesc la masaj, adăugate în uleiul de bază. Cea mai eficientă modalitate de administrarea a uleiurilor volatile este cea internă.Doza şi perioada de administrare a uleiurilor volatile este stabilită de medical specialist.
Aceste esenţe sunt uşor assimilate de către organism dacă se iau cu o linguriţă de miere. Uleiul volatil de fenicul reglează procesele de digestie, fiind recunoscut pentru efectul antispastic digestiv şi cel carminativ. El este un remarcabil reglator hormonal feminin, folosit cu succes pentru a înlătura simptomele neplăcute legate de menopauză. Esenţa este folosită ca şi afrodiziac, datorită conţinutului în substanţe asemănător estrogenilor. Uleiul de obligeană stimulează circulaţia sanguină şi elimină contracţiile musculare.
El are efect afrodisiac şi îmbunătăţeşte memoria. Uleiul de obligeană are proprietăţi sedative, antispastice şi este un excellent pansament gastric. Masajul tradiţional cu ulei la care se adaugă uleiuri volatile aduce mai multe beneficii decât un masaj simplu.
Esenţele restabilesc echilibrul la nivelul minţii şi a emoţiilor, în timp ce atingerea magică a mâinilor pricepute aduce armonie la nivelul corpului şi al minţii. Uleiul de ylang–ylang este un recunoscut afrodisiac, fiind folosit în Indonezia în ritualurile de căsătorie. Excelent sedativ şi calmant nervos, el este indicat în stări de anxietate, stres, panică şi ca adjuvant în stări de depresie. Esenţa de ylang–ylang are un efect calmant asupra sistemului nervos, favorizând relaxarea. Uleiul de trandafir hrăneşte pielea (e foarte potrivit pentru pielea uscată şi sensibilă), fiind o sursă excelentă de vitamina C şi un puternic antioxidant.
Esenţa are efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular şi stimulează capacitatea organismului de a se autovindeca. Supranumită „regina florilor”, trandafirul stimulează secreţia de endorfine şi serotonină (hormonii fericirii). Acesta e unul din motivele mai puţin cunoscute pentru care trandafirii au fost şi sunt îndrăgiţi atât de mult…
Dr. Sidonia Lăţea