Cele mai bune surse de vitamina B
Modalitatea cea mai indicată de a asigura un aport adecvat de vitamine este adoptarea unei diete sănătoase, bogată în nutrienţi şi care să menţină energia fizică şi mentală. Alimentele cu un conţinut mare de vitamina B nu ar trebui, aşadar, să lipsească din meniu, cu atât mai mult cu cât multe dintre ele contribuie şi la scăderea în greutate.
Astfel, vitamina B1 (tiamina) se asimilează cel mai bine din ouă, peşte, carne de porc, germeni de grâu, cereale şi legume precum lintea, fasolea, sparanghelul, salata verde, vinetele, mazărea şi roşiile. În acelaşi timp, vitamina B2 (riboflavina) se regăseşte din belşug în lactate (iaurturi, brânză, lapte de vacă), cereale integrale, ciuperci, ficat de viţel şi spanac, pe când vitamina B3 (niacina) poate fi extrasă din carnea de iepure şi de pasăre, peşte (în special somon sau ton), oleaginoase (alune sau migdale), legume (linte, soia, mazăre, ciuperci), creveţi şi tofu.
Alimentele bogate în vitamina B5 (acidul pantotenic) sunt carnea, ouăle, peştele, cerealele integrale, ciupercile, conopida, broccoli, varza creaţă, seminţele de floarea-soarelui, roşiile, căpşunile şi porumbul. O sursă excelentă de vitamina B6 (piridoxina) o reprezintă ficatul de animale, germenii de grâu, ardeiul gras, spanacul, usturoiul, bananele, conopida, muştarul, ţelina şi varza.
Următoarea pe listă, vitamina B8 (biotina) se asimilează din carnea de pasăre, ciuperci, conopidă, gălbenuş de ou, migdale, ceapă, castraveţi, lapte de capră şi de vacă, zmeură, căpşuni, ovăz şi nuci. Vitamina B9 (acidul folic) se regăseşte din abundenţă în legumele cu frunze verzi (spanac, lăptucă, salată, creson), cereale integrale, brânzeturi, citrice, fructele roşii, mazăre, năut şi linte.
Nu în ultimul rând, vitamina B12 (cobalamina) se obţine prin alimentaţie din ficatul de viţel, scoici, muşchi de vită şi iaurt. Când dieta dă însă greş şi nu reuşeşte să satisfacă necesarul zilnic de vitamina B, poţi opta pentru un supliment multivitaminic.
Surse: HelloLife, Medical News Today
Prea stimate Doamne si Domni,
Este FB de stiut cele din articolul Dvs.!
Ce parere aveti despre folosirea drojdiei de bere proaspete ca sursa de vitamina B?
Din motivele:
– este f. ieftina;
-nu se distruge prin fierbere/preparare ca alte alimente.
Intrebare: „Unde gasesc vitamina B 17 anticancerigena?
Cu respect va uraz timpuri BUNEEEEEEEEEE