Proprietatile vindecatoare ale cerealelor
Spectaculoasa elevare a nivelului de trai din cea de-a doua jumatate a secolului XX a avut, printre altele, doua consecinte: 1. o scadere a consumului de produse cerealiere si 2. o crestere a frecventei maladiilor numite „de civilizatie”, cancer, obezitate, diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie, boli cardiovasculare.
Explicatia este simpla. Cheltuielile energetice cotidiene n-au incetat sa scada, in urma modernizarii si mecanizarii. Exercitiul fizic a devenit o activitate anexa si de timp liber. In paralel, alimentatia s-a modificat. S-a renuntat la vechile alimente – paine integrala, cereale – simple si ieftine, care i-au hranit pe stramosii nostri timp de secole. Ele au fost inlocuite de altele, mai scumpe, mai gustoase si care au devenit accesibile tuturor (carnurile, mezelurile, branzeturile). Astfel ca, la sfarsitul secolului al XIX-lea, 73% din proteinele consumate in tarile occidentale proveneau din vegetale, pe cand in 1985, ele nu depaseau mai mult de 28%. Or, alimentele care contin proteine vegetale, cum ar fi cerealele, nu contin sau contin prea putine lipide, in timp ce acelea care ne furnizeaza proteine animale sunt bogate si in astfel de substante, ceea ce le face greu de digerat.
Printre altele, industria agroalimentara a inundat piata cu o multitudine de produse sofisticate foarte dulci sau foarte grase, cu un continut redus in glucide complexe si fibre, accentuand astfel dezechilibrul produs de viata mondena. Cu toate acestea, in tarile foarte dezvoltate, care suporta consecintele imprudentei lor (bolile numite „de civilizatie” platite scump in bani si vieti umane), tendintele par a se inversa. Nutritionistii si dieteticienii recomanda consumul de paine integrala, ca in trecut, si o alimentatie naturala. Acestia au observat ca, cerealele sunt o sursa bogata in substante necesare organismului, si totodata contin anumiti constituenti ce ajuta la mentinerea starii de sanatate si chiar la vindecarea anumitor boli.
Astfel, dr. Rosemary K. Newman, doctor in stiinte la Universitatea statului Montana, a descoperit ca orzul si ovazul, spre exemplu, au un puternic efect anticolesterolemiant, datorita beta-glicanilor solubili din structura lor. De asemenea, porumbul contine anumite substante ce reduc riscul de cardiopatii si carii dentare. Foarte important este faptul ca, in urma studiilor, s-a constatat ca cerealele contin inhibitori de proteaze si antioxidanti, cu rolul de a inactiva substantele carcinogene. Adeptii regimurilor naturale au obtinut rezultate semnificative in tratarea unor boli canceroase, recomandand o alimentatie bazata numai pe cereale.
sursa: ayurvedaromania.ro