Patru indulcitori naturali
Patru indulcitori naturali
Fie ca vrem sa scapam de kilogramele in plus, fie ca vrem sa adoptam un stil de viata sanatos, atunci cand ne gandim la ceva ‘dulce’ prima reactie este aceea de a elimina respectivul aliment din dieta noastra.
Insa natura ne ofera o alternativa sanatoasa la indulcitorii artificiali, putandu-ne bucura din plin de ceaiul sau cafeaua de dimineata, de racoritoarele preferate si de un desert delicios preparat in casa, fara a ne face griji pentru silueta sau sanatate.
Iata in continuare, patru indulcitori naturali, alaturi de beneficiile pe care ni le aduc si cele mai potrivite bauturi in care ii putem integra.
Nectarul de agava
Agave tequilana sau, cum mai este denumita, agava albastra, este planta din care se produce si indragita bautura alcoolica mexicana, tequilla.
Nectarul auriu care este folosit pentru indulcirea bauturilor se obtine din seva plantei. Vechii azteci foloseau nectarul ca remediu extern pentru vindecarea ranilor si combaterea infectiilor pielii, proprietatile antimicrobiene ale plantei fiind recunoscute si de medicina moderna
Mierea
Mierea naturala, desi indragita la micul-dejun, are numeroase proprietati medicinale pe care putini le cunosc.
Mierea are incredibile proprietati antiseptice, antioxidante si detoxifiante, fiind deopotriva un remediu extern eficient gratie efectelor de vindecare in afectiuni variate, de la conjunctivita la piciorul-atletului.
Sucanat
Sucanat este denumirea data sucului de trestie de zahar, deshidratat.
Acesta constituie cea mai pura forma a zaharului, inainte de orice prelucrare sau rafinare. Sucanatul se gaseste sub forma de granule maronii si are aceeasi dulceata ca si zaharul.
Avantajul sucului de trestie de zahar este acela ca are un aport nutritional mai mare (nefiind procesat nutrientii naturali nu sunt alterati) – este o sursa foarte buna de potasiu.
Sucanatul nu trebuie confundat cu zaharul brun: acesta din urma este zahar alb rafinat colorat cu melasa.
O lingurita de sucanat are doar 45 de calorii, indulcitorul natural mergand foarte bine in compozitia racoritoarelor naturale pe baza de fructe, lapte si iaurt.
Stevia
Stevia (Stevia rebaudiana) este un incredibil indulcitor natural ce poate fi folosit atat sub forma de granule, cat si sub forma lichida.
Stevia este de 200-300 de ori mai dulce decat zaharul alb rafinat si, in mod suprinzator, are 0 (zero) calorii si 0 (zero) indice glicemic.
In plus, stevia este un hepatostimulator usor, detoxifiant al sangelui si un aliat in tratarea afectiunilor digestive (constipatie, indigestie, flatulenta, colon lenes).
Dulceata steviei este data de glicozidele pe care le contine in frunzele sale. Ca indulcitor este ideala pentru cafea, in special pentru ca nu modifica aroma acesteia, neavand un gust specific sesizabil.