Mirodenii care ne fac bine
CHIMENUL
Denumirea latina: Cuminium cyminum (familia umbeliferelor)
Originar din Orient, chimenul prefera solurile argiloase, uscate si expuse la soare. Recoltarea se face in mai-iunie, cu putin inainte ca fructele sa ajunga la maturitate. Tijele sunt uscate la soare timp de doua-trei zile, apoi sunt batute ca sa se recupereze semintele. Fructele, de un galben aramiu, sunt alungite, striate, putin ascutite, amintind de cele ale
mararului, dar putin mai voluminoase. Are un miros puternic si nu prea placut, iar gustul lui e aromatic. Este deseori confundat cu chimionul.
Proprietati
Stomahic, carminativ, antispastic, chimenul este folosit prin aplicare impotriva obstruarii curgerii laptelui la femeile care alapteaza.
Preparare
O lingurita la o cana de apa; se fierbe 2-3 minute si se lasa la infuzat 10 minute.
Indicatii
Se bea o cana de infuzie la o ora dupa masa in cazuri de aerofagie, gaze intestinale, digestii lente, dificile sau dureroase.
Reteta de sanatate
Impotriva obstruarilor curgerii laptelui, se face o pasta amestecind semintele de chimen sub forma de pudra cu putina apa. Se intinde pe o carpa fina. Apoi se aplica pe sani timp de doua ore, zilnic.
Retete gurmand
Chimenul este un aromatic foarte apreciat in arta culinara. Este presarat pe paine, precum si pe unele branzeturi tari carora le transmite un parfum delicios, dar le faciliteaza mai ales digestia.
Arabii fac din el o pasta afrodisiaca amestecandu-l cu piper si miere.
E folosit la numeroase feluri de lichior.
CHIMIONUL
Denumirea latina: Carum carvi (familia umbeliferelor)
Chimionul infloreste in al doilea an de la tare, din mai pana in iunie. Fructele sunt culese aproape coapte in iulie-august. Se taie umbrelutele, se pun la uscat si se bat ca sa se separe semintele. Cu un miros foarte aromatic si placut, gustul chimionului este putin cam acid. Dupa distilare, turtele care contin 15 la suta ulei si 20 la suta proteine pot sa fie in
hrana animalelor.
Proprietati
Cunoscut din Antichitate pentru calitatile sale carminative, chimionul este un bun digestiv general. El faciliteaza si provoaca curgerea menstruatiei si activeaza secretia laptelui la femeile care alapteaza.
Preparare
Decoct slab de doua minute, urmat de infuzie de 10 minute (o lingurita la o cana).
Indicatii
O cana de infuzie dupa masa in cazuri de aerofagie, de spasme digestive, de fermentatii intestinale, de menstruatie dificila, de insuficienta a laptelui la femeile care alapteaza, de paraziti intestinali.
Retete gurmand
In tarile nordice, radacinile sunt consumate la fel ca morcovii, iar frunzele tinere se pun in salata.
In Franta, semintele de chimion servesc drept condiment la supe, tocanite, varza acra. Unele branzeturi tari sunt presarate cu chimion.
In Ungaria si Germania, chimionul se adauga la produsele de patiserie, dar se foloseste mai ales la fabricarea lichiorului de Kummel.
Uz veterinar
Antispastic si digestiv. O lingurita de seminte sub forma de praf se poate da unui caine de marime mijlocie (25 kg).
Lichior de Kummel:
– 30 g seminte de chimion
– 2 g seminte de anason
– 2 g flori de romanita
– 2 g seminte de coriandru
– 2 coji de lamiae
– 1 litru de rachiu
Se pun aceste ingredientete la macerat in alcool timp de o luna, agitandu-se din cand in cand. Se strecoara si se adauga 200 g de zahar.
CIMBRU
Denumirea latina: Satureia hortensis (familia labiatelor)
Specific regiunilor meridionale, necrescand la altitudine, cimbrul prefera locurile aride, stancoase si descoperite. Recoltarea se face in momentul infloririi, in perioada in care parfumul e cel mai puternic. Se pune la uscat in pod sau la umbra, la o temperatura placuta.
Are gust cald si aromat, amintind putin de cel al lamaioarei. Atrage si albinele, care fac din el o miere delicioasa.
Proprietati
Stomahic, stimulator, vermifug, expectorant, cimbrul este si antidiareic si antiputrid. I se atribuie proprietati afrodisiace.
Preparare
Infuzie 10 minute (o lingurita la o cana).
Indicatii
Folosit in cazuri de digestie dificila, de spasme si de fermentatii intestinale, diaree, colita, paraziti intestinali, astm, bronsita, cimbrul serveste la fel de bine si ca tonic general. O cana de infuzie dupa masa este de ajuns in multe cazuri.
Retete gurmand
Cimbrul se adauga la branza de vaci, la salate, la tocanite, la vanatul fezandat. Functia sa antiputrida face din el planta aromata preferata a celor care sufera de colita.
Se mai foloseste, impreuna cu alte plante, la prepararea lichiorurilor tonice.