Haine care comunică puterea masculină
Deşi femeile par să aibă şansa unei palete mai largi de haine pe care le pot combina pentru a proiecta în exterior imaginea dorită, nici bărbaţii nu sunt mai prejos. Dintre hainele pe care le poartă de obicei bărbaţii pentru a comunica puterea personală neam oprit asupra cravatei.
Este cravata doar un accesoriu la modă?
Sau este un simbol al personalităţii, al statutului social ori al respectului de sine pentru un bărbat? Cravata pe care o poartă un bărbat ne poate influenţa prima impresie, poate crea anumite stereotipuri şi chiar poate determina modificarea comportamentului nostru faţă de acesta. Atât observaţiile – realizate în situaţii de business – pe care le fac în teza mea de doctorat privind influenţa hainelor în formarea şi managementul impresiei, cât şi rezultatele obţinute de alţi cercetători, arată că felul în care se îmbracă un aplicant pentru un post influenţează obţinerea acestuia.
De asemenea, oamenii care se îmbracă clasic sau convenţional suntevaluaţi mai pozitiv de către viitorii angajatori. Astfel de haine clasice sau convenţionale care comunică puterea personală, sunt costumele – atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Însă cravata este un atu specific masculin.
De ce cravata comunică puterea personală?
Se preconizează că 600-700 milioane de oameni din întreaga lume poartă o cravată în fiecare zi, iar mai mult de două miliarde de euro sunt cheltuiţi pe achiziţionarea de cravate în fiecare an.
Impresionant, nu-i aşa?
Preluată din costumul naţional al croaţilor şi fiind disponibilă în mii de culori, forme sau linii, cravata este un „accesoriu” important în costumaţia bărbaţilor. În 1925 producătorul de cravate Jesse Langdorsf a conceput pentru prima dată o cravată lungă, confecţionată din trei bucăţi de material şi tăiată oblic. În timp, ea a devenit o adevărată „carte de vizită” pentru un bărbat şi, aşa cum spune o vorbă celebră: cravata te ridică, cravata te coboară!
În ce ocazii o purtăm?
Cravata poate fi purtată cu success atât în mediul de afaceri, la ţinutele business folosite în fiecare zi de muncă, la ocaziile mondene atunci când adoptă o ţinută elegantă, dar şi la evenimente familiale (cum ar fi cununie religioasă, botez, nuntă etc.), evenimente cultural (mersul la teatru sau la un spectacol de operă ori balet). Indiferent de ocaziile unde le poartă, bărbaţii trebuie să fie atenţi la calitatea acestora, fiind preferate cele de mătase naturală sau cele de lână. O mătase sau lână de calitate pot fi recunoscute cu uşurinţă pentru că nu se şifonează, iar în plus trebuie acordată atenţie şi cusăturilor (o cravată bună este formată, aşa cum menţionam mai sus, din trei piese separate care sunt cusute împreună la maşină).
Ce fel de cravata trebuie să poarte oamenii de afaceri?
În discuţiile cu clienţii mei (bărbaţi) care doresc consultanţă de imagine personal le scot în evidenţă mereu că nu ar trebui să poarte o cravată care nu are un „nume”. Acest „nume” se referă aproape întotdeauna la textura sau pattern-ul (imprimeul) cravatei. Iată care sunt cele mai uzitate „nume” care sunt acceptabile pentru îmbrăcămintea business: cravate uni (care pot fi confecţionate din cea mai fină mătase, in sau lână); cravatele gen fular (care sunt din mătase şi au imprimeuri mici care se repetă în culori armonizate); cravatele regiment (tot din mătase, caracterizate prin imprimeuri in dungi oblice ce pot fi de culori diverse); cravate cu buline polka; cravate paisley (sunt din lână, de cele mai multe ori „făcute de mână” şi sunt originare din Paisley, Scoţia).
Ce cravată port la o cămaşă?
Sfatul meu este să urmezi întotdeauna o regulă foarte simplă: cămaşa trebuie să fie mai deschisă decât costumul pe mcare îl ai, iar cravat sa fie mai închisă decât cămaşa! De aceea, din colecţia de cravate a unui om de afaceri nu ar trebui să lipsească 18-20 cravate de mătase (3 cravate uni – una să fie culoarea bleumarin, una roşu aprins, una vişinie; 6 cravate gen fular – care să aibă fundal de roşu, albastru, vişiniu şi galben; 6 cravate regiment – în care să predomine bleumarin, roşu, vişiniu şi maro; 2 cravate cu buline polka – bleumarin cu buline albe şi albastru cu buline roşii) şi 3 cravate paisley din lână pentru îmbrăcăminte casual (cravate uni de culoare crem, vişinie sau albastru închis).
Sper că de acum încolo vei fi atent şi la cravată, fie că eşti bărbat sau femeie (pentru că şi femeile sunt interesate de garderoba partenerilor lor, nu-i aşa?). Ar fi chiar o greşeală să subestimaţi importanţa acestui accesoriu: oamenii poate nu îşi aduc aminte ce haine ai purtat la o întâlnire, negociere, interviu de angajare etc. Dar foarte rar uită ce cravat ai avut! Aceasta pentru că de obicei cravata are cea mai intensă culoare dintre toate hainele pe care le ai şi este purtată în poziţie centrală, foarte aproape de faţă! Reţine: dacă vrei ca cravata ta să fie un accesoriu de care cei din jur să-şi amintească, atunci să fie una de calitate!
Mihaela Liliana Stroe