Galbenelele – remediul natural din gradina ta
Intalnite si sub alte denumiri, cea mai cunoscuta fiind cea de “filimica”, galbenelele sunt, probabil, plantele medicinale recomandate pentru cel mai larg spectru de afectiuni.
Galbenelele – origine si scurt istoric
Galbenelele provin din sfera mediteraneana unde erau cunoscute si folosite inca din antichitate. Galbenelele erau utilizate atat in scop curativ (afectiuni de ficat, stomac sau ulceratii) cat si in magie.
Se cunoaste ca, in evul mediu, florile de galbenele erau folosite pentru vopsirea materialelor textile sau ca si colorant alimentar, inlocuitor la sofranului, foarte costisitor si greu de obtinut.
Galbenelele – descriere si arie de raspandire
Callendulla este o plata comuna a carei tulpina poate creste relativ inalta, ramificata si paroasa; florile sunt tubuloase si le intalnim intr-o varietate de culori, dela portocaliu pana la galben pal.
Fiind foarte putin pretentioase, intalnim flori de galbenele oriunde. Din semintele raspandite de vant sau de catre pasari, galbenelele cresc in zonele de treren viran, in gradini, in parcuri, printre blocuri, pe langa caile ferate sau chiar in cimitire.
Cum si cand culegem galbenelele?
Galbenelele sunt plante anuale si infloresc pe toata perioada verii, din luna mai si pana in luna septembrie. Fiind decorative, le puteti ingadui in orice loc din gradina si le puteti culege cand florile sunt mature, deschise si uscate de roua, preferabil in plin soare.
Traditia ne invata sa ne rugam inainte de recoltarea plantelor medicinale; sa le cerem permisiunea de a fi culese si sa le multumim pentru efectele lor benefice.
Cum uscam si cum depozitam galbenelele?
Uscati florile la umbra, in strat subtire, intr-un spatiu bine ventilat si rasfirati-le periodic pana cand le veti depozita, de preferinta in saculeti de panza din fibre naturale sau eventual in pungi de hartie.
Nu se recomanda pastrarea plantelor medicinale in pungi sau recipiente din materiale plastice. Ca si alte plate medicinale, galbenelele in forma uscata isi vor pastra efectele curative nealterate pe o perioada de doi ani, de aceea notati pe saculeti cand le-ati recoltat.
Afectiuni pentru care se recomanda folosirea galbenelelor
Galbenelele se pot administra sub forma de ceai, unguent, pulbere sau ulei.
Uz extern: micoze, acnee, arsuri si cicatrici, degeraturi, abcese, leziuni ulceroase, intepaturi de insecte, igiena ochilor.
Uz intern: afectiuni ale ficatului, ulcere, afectiuni ale colecistului, afectiuni ale colonului, vermifug, hemoroizi, dismenoree.
Desi nu sunt cunoscute nici un fel de efecte toxice ale galbenelelor, ca atare neexistand contraindicatii in adminstrarea acestora, se recomanda atentie sporita in cazul celor care sunt cunoscuti ca alergici la polen.
Preparate din galbenele
Ceaiul de galbenele
Fierbeti 250 ml apa pana cand da in clocot, adaugati o lingura de inflorescente uscate de galbenele, lasati la infuzat, acoperit, 10 minute.
Ceaiul se va consuma cald, cu inghitituri mici, de preferinta neindulcit sau daca nu se poate altfel, indulcit cu miere.
Unguent de galbenele
Folositi untura de porc de casa, de preferinta din zona abdomenului. Taiati untura in cuburi potrivite, cca 2cm2, si puneti la topit intr-un vas incapator. Urmariti ca untura sa fie cat mai bine uscata, pentru a evita sa sara intimpul topirii; poate provoca arsuri foarte neplacute!
Amestecati cu o lingura din lemn, cat mai des posibil, pana cand bucatile de untura isi reduc dimensiunile la o treime si incep sa se rumeneasca; nu lasati sa se arda! Strecurati si stoarceti cu o presa de jumari.
Apreciati cata untura topita aveti si cantariti 25gr de flori proaspete de galbenele pentru fiecare 100ml de untura. Puneti (cu grija!) inflorescentele proaspete in untura incinsa si lasati sa sfaraie la foc mic timp de 10 minute. Lasati sa se raceasca pana a doua zi.
A doua zi reincalziti amestecul de inflorescente si untura pana devine lichid si strecurati prin tifon intr-un recipient de sticla sau ceramica. Pastrati la rece.
Sursa: Corpul-uman.com