Disconfortul digestiv
In intreaga lume, un procent ingrijorator, de 80% dintre femei, sufera de disconfort digestiv localizat la nivel intestinal, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra starii generale de bine si calitatii vietii acestora. Cu toate acestea, expertii din cadrul Organizatiei Mondiale de Gastroenterologie (WGO) afirma ca sanatatea digestiva este adesea ignorata, inteleasa gresit sau subestimata.
Pentru a marca Ziua Mondiala a Sanatatii Digestive (WDHD) care a avut loc pe 29 mai, Organizatia Mondiala de Gastroenterologie (WGO), o federatie compusa din peste 100 de societati nationale reprezentand peste 50.000 de specialisti din intreaga lume, a lansat o campanie mondiala intitulata ”Ai grija de burtica ta” („Love Your Tummy”). Campania isi propune sa incurajeze oamenii sa isi mentina si imbunatateasca sanatatea digestiva si sa spuna stop disconfortului digestiv, caracterizat prin manifestari precum balonarea, constipatia si flatulenta excesiva.
Prima etapa a campaniei include lansarea unei test nou, unic, intitulat ”Tipuri de burtica” (Tummy Types), pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga care sunt cauzele disconfortului digestiv, astfel incat sa inceapa sa ia masuri pentru imbunatatirea acestei situatii. Testul va fi disponibil in curand medicilor de familie si online, la www.loveyourtummy.org.
Cele 7 tipuri de burtica, conform campaniei ”Ai grija de burtica ta” sunt:
Burtica normala – intr-o forma extraordinara de functionare, insa lucrurile se pot schimba pe masura ce inaintam in varsta si in functie de sezon;
Burtica lenesa – sufera in mod predominant de constipatie, dar poate avea si probleme de flatulenta;
Burtica deranjata – sufera de o asociere de 3 simptome, printre care balonarea si flatulenta combinate cu constipatia sau diareea;
Burtica stresata – sufera de scaune apoase sau moi si simte adesea nevoia urgenta de a-si goli intestinele;
Burtica cu gaze – simte nevoia sa traga vanturi adesea, de cele mai multe ori urat mirositoare, sau simte nevoia sa traga vanturi pentru a scapa de balonare;
Burtica balonata – burtica se simte adesea plina si umflata. Burtica se simte destul de tare si scoate tot felul de zgomote. Acestea pot fi insotite de diaree sau constipatie, insa senzatia de balonare ramane motivul principal de disconfort;
Burtica dureroasa – simptomele produc mai mult durere decat disconfort, inclusiv spasme, ce pot fi insotite si de diaree. De notat faptul ca acest tip este diferit de Burtica stresata si Burtica balonata prin severitatea si impactul simptomelor.
Prof. Dr. Eamonn Quigley, Co-Director al Campaniei dedicate WDHD si Presedinte al Consiliului de Administratie al Fundatiei WGO, a afirmat: “O digestie defectuoasa ii poate afecta pe oameni mai mult decat isi pot da ei seama. Asadar, este important sa ii ajutam sa identifice cand si cum le afecteaza viata lipsa sanatatii digestive, pentru a-i ghida sa faca o schimbare in bine. „Tipuri de burtica” este o modalitate extraordinara de a-i face pe oameni sa se gandeasca la sistemul lor digestiv, sa constientizeze daca sufera de disconfort digestiv si sa inteleaga mai bine care este cauza si cum isi pot ameliora starea”.
Spre deosebire de problemele legate de greutatea corporala, sanatatea dentara, somnul si sanatatea inimii, oamenii nu considera confortul digestiv la fel de important pentru propria sanatate, insa au inceput sa devina tot mai constienti de rolul acestuia in starea generala de bine si calitatea vietii.
Aparatul nostru digestiv contribuie nu doar la alimentarea organismului cu energie si nutrienti, dar este recunoscut si pentru rolul pe care il are in reglarea dispozitiei noastre, multi experti recunoscand astazi faptul ca tractul digestiv este al doilea creier al corpului uman. De fapt, 95% din hormonul starii de bine, serotonina, este produs la acest nivel, asa ca nu este de mirare ca cercetarile (realizate de Danone) au descoperit ca disconfortul digestiv resimtit frecvent, desi nu foarte grav, are un impact enorm asupra sanatatii emotionale, sociale si fizice.
La nivelul populatiei feminine:
72% declara un impact emotional, inclusiv:
• Irascibilitate/enervare (25.5%)
• Sentimentul ca sunt neatragatoare (15%)
• Stres si anxietate (13.4%)
• Lipsa dorintei de a socializa sau de a iesi cu prietenii (10.2%)
86% declara un impact fizic, inclusiv:
• Senzatia de disconfort (57.3%)
• Senzatia ca sunt „grase” (27.1%)
• Sentimentul de oboseala/apatie (24.4%)
Prof. Dr. Eamonn Quigley continua: “Disconfortul digestiv constituie o problema comuna pentru majoritatea dintre noi si, cu toate acestea, nu multi oameni iau initiativa de a-si imbunatati sanatatea digestiva, in ciuda impactului evident pe care aceasta o are asupra calitatii vietii noastre. Campania ”Ai grija de burtica ta” (‘Love Your Tummy’) isi propune sa le arate oamenilor faptul ca, in cele mai multe cazuri, prin adoptarea unor mici schimbari in ceea ce priveste stilul de viata, cum ar fi regimul alimentar, consumul de probiotice si al unei cantitati mai mari de apa, acestia isi pot imbunatati sanatatea digestiva si, in consecinta, bunastarea fizica si emotionala. De aceea, ar trebui sa faca o schimbare in bine cu ocazia acestei Zile Mondiale a Sanatatii Digestive”.
Sursa: 121.ro