Cele 4 mituri ale laptelui
„Omul este singura fiinta ce consuma fara a produce ceva in schimb. Nu da lapte, nu face oua, e prea slab pentru a trage la plug si nici nu poate alerga suficient de repede incat sa prinda iepuri. Totusi, este stapanul tuturor animalelor” George Orwell
Stilul tau curent de viata este unul care iti face mai mult rau decat bine? Celor ce detin puterea nu le pasa. In joc este o afacere cu multe zerouri. Tinandu-te mereu bolnav si sub efectul medicamentelor, devii mai usor de controlat si de manipulat. Toate lucrurile cu adevarat importante in viata devin zero pentru tine, odata ce esti prins in capcana, pentru ca esti prea ocupat sa scapi de kilogramele in plus, sa gandesti clar si sa faci suficient de multi bani pentru a sustine dependentele fizice si iluziile vandute prin reclamele atragatoare.
Daca la televizor ti se spune ca un anume medicament este bine sa-l folosesti, esti mintit. A bea un anume brand de bere sau sucuri carbogazoase nu va atrage femeile si nici nu te va face mai dinamic. A lua un medicament pe al carui prospect apar zeci de posibile efecte adverse inseamna ca acel medicament e defapt pura otrava. Daca nu poti pronunta ingredientele continute intr-un produs, de orice natura ar fi el, atunci de ce alegi sa introduci acel produs ca si hrana pentru corpul tau?
Mitul nr. 1: Laptele ajuta la dezvoltarea unui sistem osos puternic
Parintii lasa drept mostenire copiilor acest mit intarit si de acei nutritionisti neinformati.De fapt, laptele si celelalte produse lactate slabesc rezistenta oaselor si accelereaza osteoporoza. Ati citit bine: consumul de lapte duce la instalarea bolii de care ar trebui sa ne fereasca. Iata de ce: osteoporoza apare din cauza pierderii de calciu, nu din cauza dozei zilnice insuficiente. Produsele lactate, din cauza desitatii mari de proteine de origine animala, incurajeaza eliminarea (pierderea) calciului. Studiile ce au avut ca scop rata de aparitie a osteoporozei au condus la concluzia ca un consum prea mare de produse lactate este asociat cu incidente marite ale osteoporozei. Asadar, daca vreti sa aveti oase rezistente, nu beti lapte!
Mit nr. 2: laptele este cea mai buna bautura pentru sanatate
Notiunea de “sanatos” asociata laptelui este gresita. In timp ce consumul de cereale integrale, fructe si legume in stare cat mai proaspata s-a dovedit ca scade riscul atacurilor de cord, scade presiunea arteriala si reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului, beneficiile produselor lactate pot fi in cel mai bun caz puse sub semnul intrebarii. De fapt, produsele lactate sunt legate in mod evident de boli precum osteoporoza, obezitate, cancer, alergii si diabet. Produsele lactate pot fi denumite oricum altfel, numai sanatoase nu.
Cea mai puternica legatura a produselor lactate este cu afectiunile cardiace. Stim foarte bine ca produsele lactate bogate in grasimi (integrale – precum laptele sau branza) contribuie semnificativ la cresterea nivelului colesterolului in sange. Medicul William B. Grant aduce dovezi concludente in ideea ca si produsele lactate degresate joaca acelasi rol negativ in cazul afectiunilor cardiace. Intr-un articol din Alternative Medicine Review, dr. Grant scoate in evidenta faptul ca laptele degresat, ce contine totusi cantitati substantiale de proteina animala, contine valori mici de vitamina B. Metabolizarea proteinelor din lapte in absenta vitaminelor din grupa B contribuie la formarea homocisteinei, o proteina-marker in cazul afectiunilor cardiace.
Mit nr.3: Laptele este necesar copiilor in crestere
Iata doar 3 motive pentru care laptele nu este benefic copiilor: In primul rand, laptele este principala cauza a anemiei cu deficienta de fier in randul copiilor iar in prezent, Academia Americana de Pediatrie descurajeaza hranirea copiilor cu lapte pana la varsta de 1 an. In al doilea rand, s-a aratat prin studii ca, consumul de lapte in randul copiilor contribuie la dezvoltarea dibetului de tip 1. Anumite proteine din lapte au structura asemanatoare unor celule pancreatice raspunzatoare cu secretia insulinei. In anumite cazuri, sistemul imunitar creaza anticorpi la proteina din lapte, atacand in acelasi timp si celulele pancreatice bune. In al treilea rand, alergiile provocate in randul copiilor din cauza consumului de lapte sunt foarte commune si pot duce la probleme cu sinusurile, diaree sau constipatie cat si oboseala cronica. Sunt o cauza principala a infectiilor acute ale urechilor, ce afecteaza aproape 40% din totalul copiilor sub 6 ani. Alergiile datorate consumului de lapte sunt legate atat de probleme comportamentale in randul copiilor cat si de cresterea alarmanta a cazurilor de astm. Aceste alergii se manifesta la fel in randul adultilor, desi intr-o masura mai mica, dar cu aceleasi simptome si aceleasi efecte.
Mit nr 4:Laptele este un aliment pur si complet
De parca laptele in sine nu era deja un aliment problematic, compania Americana gigant Monsanto impreuna cu FDA (Food and Drug Administration) au inrautatit situatia.In 1994, FDA a aprobat folosirea somatotropinei bovine recombinate (rbST), un hormon modificat genetic de Monsanto al carui scop era cresterea productiei de lapte cu 10-25%. Laptele provenit de la vacile tratate cu rbST contine niveluri marite de factor I de crestere asemanator insulinei (IGF-I), unul dintre cei mai puternici factori de crestere identificati vreodata.
IGF-I se dezvolta natural atat la bovine cat si la oameni, si in plus este identic la cele doua specii. Desi IGF-I nu este cancerigen, stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase. Studii recente au aratat faptul ca femeile care au fost descoperite ca avand niveluri ridicate de hormon IGF-I prezentau un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta cancer mamar ulterior. Acelasi lucru s-a descoperit in cazul barbatilor, care riscau cu pana la de 4 ori mai mult sa sufere de cancer de prostata. Acest hormon rbST nu doar creaza mediul propice aparitiei diverselor forme de cancer, dar in cazul vacilor, creste riscul infectiilor. Asadar, vacile carora li s-a administrat rbST primesc automat si mult mai multe antibiotice – deci cantitati mai mari de reziduu antibiotic se transmite in lapte.
Desi au fost aduse in prim-plan numeroase cazuri in care Monsanto a fost acuzat de practici ilegale, fraude, falsificari de rapoarte ,s.a. totusi acesta ramane un jucator dur, cel putin in SUA. In statul Florida, spre exemplu, este cunoscut cazul celor doi jurnalisti ai televiziunii Fox, cu peste 20 de ani vechime in domeniu, ce au fost dati afara in urma unui reportaj despre efectele secundare ale hormonului de crestere bovina. Mai multe informatii si date concrete pot fi gasite pe site-ul www.foxBGHsuit.com .
Sursa:
http://www.notmilk.com/
Citeste mai mult: http://viataverdeviu.ro/cele-4-mituri-ale-laptelui/#ixzz1zl6XLlOw