Ce recomanda Ayurveda primavara?
De-a lungul secolelor hrana a fost considerata mereu ca fiind un remediu foarte folositor, la indemana oricui. Medicina Ayurvedica este foarte bogata in recomandari dietetice specifice, in functie de tulburarile existente in organism la un moment dat, dar cuprinde si recomandari sezoniere, menite sa mentina starea de sanatate prin adaptarea la variatiile specifice anotimpurilor.
Primavara este anotimpul innoirii din punct de vedere al alimentatiei. Trecem de la modul de alimentatie utilizat in timpul iernii, in care, datorita frigului simteam nevoia de a consuma alimente consistente, grele, uleioase si dulci la multele verdeturi care de-abia si-au facut aparitia acum in plina primavara. Iata ca a venit timpul propice pentru a face „putina curatenie” in corpul nostru, chiar prin intermediul alimentelor pe care le consumam, folosindu-le predominant pe cele usoare, proaspete, cu gust usor amar, usor astringent.
Alimentele de baza in aceasta perioada de „curatenie interioara” sunt asadar cruditatile de orice fel.
„Apoi a zis Dumnezeu: Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el” (Facerea, cap I, 29).
Ce este necesar sa includa meniul nostru zilnic?
1. Cura cu sucuri naturale din legume si fructe proaspete. De exemplu un amestec format din suc de mere 400 ml + suc de morcovi 200 ml + suc de sfecla rosie 100 ml se va bea dimineata, pe stomacul gol cu inghitituri mici, in timp de 2 ore, savurand lent gustul acestuia.
Aceste sucuri au o structura energetica mult asemanatoare cu a sangelui uman, astfel ca ele vor fi absorbite in circulatia sangelui intr-un timp foarte scurt de la ingerare, si datorita compozitiei bogate in enzime si vitamine vor stimula eliminarea toxinelor din corp, producand curatirea acestuia.
2. In cazul in care nu avem inca un storcator de fructe acasa, dimineata putem totusi sa consumam fructe proaspete pe stomacul gol, ca o masa separata, in orice cantitate (totusi trebuie sa tinem cont si de capacitatea digestiva individuala si sa mancam doar atat cat putem digera). Fructele pot fi consumate oricand in timpul zilei cu conditia ca sa fie pe stomacul gol.
3. Cura cu sucuri de citrice in urmatorul amestec: grapefruit 100 ml + portocale 100 ml + lamai 20 ml + miere dupa gust (care se va evita daca exista tendinta spre diabet zaharat). Aceasta combinatie de sucuri poate fi consumata cu 30 minute inainte de masa principala a zilei, ajutand la stimularea secretiei sucurilor digestive pregatind atfel procesul de digestie al alimentelor.
4. Una din mesele principale este indicat sa fie alcatuita din salate de cruditati: salata verde, ceapa, usturoi, gulie, pastarnac,castraveti, varza, patrunjel, ardei, morcovi. La acestea se pot folosi si plantele condimentare: busuioc, patrunjel frunze, marar, leustean, oregano, tarhon, coriandru, dafin, rosmarin, ghimbir.
5. O alta masa poate fi alcatuita din supe calde de zarzavaturi, legume fierte sau coapte in cuptor, cereale integrale combinate sau nu cu legume fierte. Este important ca mancarea preparata sa fie consumata calda.
Ce este necesar sa evitam in aceasta perioada?
1. Alimentele grele, cu multe grasimi, carne grasa.
2. Alimentele prajite in grasimi animale sau vegetale: cartofi prajiti, snitele, chiftele, gogosi, clatite, oua prajite, omleta.
3. Alimentele care contin multe substante chimice – asa numitii aditivi alimentari – care sunt excesiv de toxici pentru organismul uman: sucurile imbuteliate (artificiale), stiks-urile, chips-urile, napolitanele, biscuitii, produsele de patiserie-cofetarie, branzeturile topite, iaurturile cu fructe, ciocolata.
4. Zaharul alb.
5. Vegeta.
6. Alcoolul.
7. Tutunul.
8. Cafeaua.
sursa: ayurvedaromania.ro