Ardeiul iute: Efecte si recomandari in medicina…preventiva
Ultimele studii realizate arata ca ardeiul iute nu erodeaza mucoasa
stomacala si nu produce alte neplaceri decat poate papilelor gustative la
persoanele sensibile sau care nu agreeaza ardeiul iute. Unii medici spun
chiar ca ardeiul iute protejeaza stomacul.
. Ardeiul iute, prin substanta sa capsaicina, ar putea distruge si stopa dezvoltarea bacteriei responsabila pentru aparitia numeroaselor ulcere. Ardeiul iute nu cauzeaza, nu agraveaza ulcerul, dar nici nu il vindeca.
. Problemele de reflux gastric, senzatiile de arsura pot fi insa accentuate de ardeiul iute.
. Ardeiul este foarte bun in prevenirea bolilor de inima, el actioneaza ca un anticoagulant bland.
. Ardeiul determina arderea rapida a grasimilor din corp. Mancarurile condimentate ajuta la accelerarea metabolismului, arzand caloriile in plus. Noile cercetari arata ca ardeiul iute suprima apetitul.
. Daca suferiti de astm, bronsite cronice, sinuzite sau congestii provocate de raceala sau gripa este bine sa mancati ardei iute pentru ca acesta actioneaza ca un expectorant.
Capsaicina: numele unei substante care se gaseste in ardeiul iute, raspunzatoare de senzatia extrema de fierbinte pe care o genereaza la contactul cu mucoasa bucala, in cazul ingerarii. Cercetarile moderne ii ofera un loc binemeritat printre substantele cu mare potential de vindecare.
Cercetarile efectuate asupra capsaicinei si efectele sale in organism ne arata ca aceasta substanta este foarte folositoare in cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale cronice ori in urma traumatismelor coloanei vertebrale (prin lezarea nervilor spinali), sau in cazul durerilor din cadrul neuropatiei diabetice. Folosirea capsaicinei pentru tratamentul durerii neuropatice din nevralgia postherpatica. Poate fi utilizata si pentru durerea atipica faciala (datorata iritatiei nervului trigemen care inerveaza zona fetei).
Un alt rol al capsaicinei este acela de stimulare a sistemului imunitar. Administrarea capsaicinei atrage celulele sistemului imunitar, care ajuta la distrugerea bacteriilor si inactivarea substantelor toxice rezultate din distrugerea celulara si a reactiilor alergice.
Actiunea sa anticancer a fost demonstrata in cancerul ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si in leucemie. Ingestia de condimente picante (ardei iute) creste rata metabolismului si prin aceasta determina scaderea
in greutate. Se stie ca metabolismul omului este dependent de exercitiile fizice, temperatura corpului, activitatea hormonala si digestia normala. Conform cu acest studiu, ingestia de capsaicina duce la o veritabila ‘topire a caloriilor’, declansand un efect termodinamic de incalzire pentru aproximativ 5 ore de la ingestie, stimuland digestia si alte funcii ale organismului.
Uzul capsaicinei in tratamentul racelilor comune are o istorie veche. In Cuba, Brazilia si Peru este folosit pentru aplicatii externe pe piept si gat ori gargara cu macerat in caz de laringite, faringite ori amigdale inflamate. Se foloseste si pentru dureri de urechi, dar si in caz de tuse si pentru eliminarea mucozitatilor din tubul digestiv si respirator (efect mucolitic si expectorant). Sprayurile cu capsaicina au efect decongestionant, reduc durerea si actioneaza ca si antiseptic local, fiind
folosite cu succes in cazul afectiunilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite).
Capsaicina are efecte de reducere a nivelelor de colesterol din sange. Scade tensiunea arteriala si riscul de accidente vasculare ori infarct de miocard.
Se poate folosi pentru stimularea circulatiei la membrele inferioare ori in alte zone afectate. Tot efectul vasodilatator este responsabil si de scaderea durerii in zonele in care se aplica crema cu capsaicina.
Datorita tuturor acestor efecte, se recomanda folosirea ardeiului iute (si implicit a capsaicinei) […]intern ca tinctura de ardei iute. De asemenea ardeiul iute poate fi folosit in alimentatie ca si condiment, avand in acelasi timp efect vindecator.