Feminitate fără vârstă

Feb 02, 2012 No Comments by

Zilele trecute discutam cu o bună prietenă. Are în jur de 50 de ani şi aşteaptă cu nerăbdare să iasă la pensie, ca să se odihnească.

Mi-a vorbit de multe ori despre asta, când ne vedeam pe aleea din faţa blocului. E portăreasă la blocul vecin, aşa că de multe ori ne întâlnim şi schimbăm câteva cuvinte. În timp, am aflat că e singură şi că nu doreşte să se apropie de cineva. Am început să mi-o imaginez stând toată ziua în casă, cu televizorul deschis. Şi aşteptând… O imagine tristă, ce pare inevitabilă pentru multedintre persoanele în vârstă.

 

Totuşi, de curând am avut parte de o surpriză din partea Marianei, când – ca să-mi mulţumească pentru un cadou micuţ pe care i-l făcusem – m-a îmbrăţişat. A inspirat prelung şi mi-a spus: “Ce bine miroşi! Ce parfum e acesta?” Am fost uimită. Credeam că aromele trec pe lângă ea fără să le mai remarce, fără să-şi mai dorească să le simtă pe piele. “Mi-ar plăcea şi mie un asemenea parfum”, a continuat ea, iar uimirea mea a crescut şi mai tare. Apoi mi-a mărturisit cât de mult îşi doreşte haine noi, frumoase şi feminine. Rămăsesem fără replică. Mariana, femeia îmbrăcată zi de zi în aceeaşi pereche de blugi şi tricou larg, nemachiată şi părând că a uitat de savoarea feminităţii, avea vie în suflet dorinţa de a se manifesta.

Dorinţe atemporale
Odată deschisă poarta cuvintelor, am aflat povestea dorinţelor care-şi trăiesc viaţa împreună cu ea. Dorinţa de a arăta bine, de a se simţi frumoasă, de a se plimba, de a se bucura de tot ce e în jur. Aceleaşi dorinţe de la 20 de ani – şi la fel de vii. Aceeaşi aspiraţie spre armonie, care nu ţine cont deloc de vârstă. Am vrut să verific dacă şi alte femei trecute de 50 ani simt la fel ca Mariana. Aşa că am început să întreb. Nu pe cele care sunt impecabil aranjate, căci la ele este evidentă tinereţea sufletului. Ci pe cele care par resemnate cu trecerea timpului şi a urmelor lăsate de diferitele experienţe ale vieţii. Şi ştiţi ce am aflat? Până şi o doamnă de 83 de ani, care de-abia se mai ridica din fotoliu, mi-a mărturisit acelaşi lucru: îşi doreşte să fie frumoasă şi să trimită bezele imaginii din oglindă.

Frumuseţe la orice vârstă
Ridurile şi părul alb ne descurajează pe multe dintre noi să mai eliberăm acest impuls viu ce vine din interior şi cere sa fie ascultat. Apare o jenă de a trăi din plin. De unde oare şi de ce? Ferice de acelea care, prin înţelepciunea inimii, ştiu că frumuseţea poate şi trebuie să fie cultivată în orice moment şi la orice vârstă! Frumuseţea este condiţia primordial a femeii. Ea are multe faţete, fiecare dintre ele completând etapele devenirii noastre. Am scris această poveste ca un îndemn pentru femei de a-şi recunoaşte dorinţele şi a-şi păstra visele. Realizaţi legitimitatea lor, indiferent de vârstă! Găsiţi curajul de a cere ajutor pentru a le împlini de la persoane în care aveţi încredere! Şi, mai presus de orice, zâmbiţi din inimă! Atâta vreme cât sunteţi în viaţă, puteţi fi tinere, dacă vă doriţi cu adevărat!

Emilia Enciu

Spirit
Nici un raspuns pentru “Feminitate fără vârstă”

Lasa un comentariu