Emoţiile în Ayurveda

Feb 02, 2012 No Comments by

Suntem extrem de diferiţi. Ne încântă, ne enervează, ne provoacă teamă, ne relaxează, urâm, iubim, lucruri, oameni, situaţii de viaţă diferite. Trăim o gamă diversă de emoţii la intensităţi foarte variate.

Există persoane asemeni mimozelor, extreme de fragile. Iar la polul celălalt sunt oameni pe care nu-i mişcă nimic. Sau aproape nimic. Ne afectează o vorbă spusă de un necunoscut, ne pierdem cumpătul prea uşor, ne lăsăm cuprinşi de tristeţe. Stările noastre de spirit pot fi extrem de schimbătoare şi odată ce se declanşează o stare proastă, e greu să restabilim echilibrul.

Emoţiile ar trebui să vină şi să plece, asemeni unei ploi de vară. Reprimate şi nemanifestate, în timp aceste emoţii se pot somatiza, conducând la apariţia unor boli. În medicina ayurvedică, starea de sănătate este definită ca armonie în plan fizic, psihic, emoţional şi mental, iar conform concepţiei hippocratice corpul şi

psihicul sunt într-o strânsă interdependenţă.

Medicina psihosomatică a preluat şi a confirmat viziunea holistică asupra organismului uman cunoscută de Hippocrate şi de către medicii ayurvedici. Această medicină a validat apariţia unor afecţiuni patologice în lipsa unor factori fizici, chimici, anatomici, biologici care să producăboala. Medicina contemporană recunoaşte faptul că stresul e o cauză importantă în producerea ulcerului gastric şi duodenal. Atât un stres puternic, cât şi cel de intensitate mai mică, dar care persistă mai mult timp creează premisele pentru apariţia bolii ulceroase. Ca şi stresul, şi alte emoţii negative au repercusiuni asupra stării noastre de sănătate.

În Ayurveda (este medicina tradiţională indiană), se ştie că multe boli au o cauză psihoemoţională. Acumularea unor trăiri negative pe care nu reuşim să le depăşim, să le înţelegem, va afecta, mai devreme sau mai târziu, starea de sănătate. Dacă acceptăm faptul că nimic nu e întâmplător, că tot ceea ce ni se petrece la un moment dat în viaţă are un scop, putem privi cu înţelepciune ceea ce ne aduce fiecare clipă.

Situaţiile cu care ne confruntăm reprezintă un fel de „hrană” subtilă care ne influenţează uneori mai mult decât hrana fizică. Nu e greu să ne dăm seama ce consecinţe poate avea asupra organismului o mâncare alterată. La fel, gândurile, emoţiile, sentimentele, relaţiile pe care le stabilim cu ceilalţi, cu mediul, ne influenţează starea de sănătate. Totul contează. Şi ţine doar de noi să învăţăm, în timp, cum să schimbăm o stare de frică în curaj, furia în calm şi tristeţea în bucurie.

Emoţii tip vatta

În medicina ayurvedică sunt descries emoţiile cu care se confruntă fiecare din cele trei tipuri constituţionale. Emoţiile caracteristice tipologiei vatta dosha sunt: teamă, anxietate, nelinişte, neîncredere, nesiguranţă, ezitare. Întreţinute sufficient timp, aceste emoţii se pot concretiza în boli. Constipaţia este o afecţiune care apare deseori la persoanele de tip vatta. Ea se întâlneşte la toate cele 3 tipuri constituţionale, cu anumite particularităţi.

Constipaţia de tip vatta este caracterizată de acumulare de aer la nivel intestinal, ca expresie a unei stări de teamă şi neîncredere. Ea e însoţită la nivel mintal de refuzul de a renunţa la idei vechi, depăşite. Această afecţiune apare frecvent la vârstnici, perioadă a vieţii în care vatta dosha creşte în corp. Transformarea unei stări negative în opusul ei se poate face în mai multe moduri, dar una dintre cele mai simple şi eficiente modalităţi este cu ajutorul plantelor.

Plantele ne ajută să asimilăm anumite situaţii de viaţă şi să extragem toate învăţămintele care se impun. Anumite plante ne aduc forţă, curaj în momente mai grele, ne pot linişti mintea. Seminţele de in sunt indicate în tratamentulconstipaţiei la persoanele din tipologia vata. Prin acţiunea emolientă, ele contracarează calitatea de uscat, carasteristică pentru prezenţa în exces a lui vatta dosha.

Studii recente au demonstrate rolul seminţelor de in în scăderea nivelului colesterolului în sânge şi efectul anticancerigen. În tratamentul constipaţiei un loc important îl ocupă alimentaţia, care trebuie să conţină alimente bogate în fibre, fructe, legume, cereale. Pentru tratarea cu succes a acestei afecţiuni se recomandă evitarea sedentarismului.

Emoţii tip pitta

Persoanele ce se încadrează în tipologia pitta au emoţii fierbinţi, confruntându-se frecvent cu stări de mânie, iritabilitate, gelozie, ură, încrâncenare. Au o puternică dorinţă de afirmare şi devin critici cu uşurinţă. Hipertensiunea arterială este o boală care se poate întâlni la pacienţi care aparţin oricărui tip constituţional, dar exist anumite diferenţe.

Persoanele care se încadrează în tipologia pitta pot suferi de hipertensiune arterială datorită unor stări de furie neexprimată. Sunt persoane care ţin foarte mult să ajute rude, prieteni, chiar împotriva dorinţei acestora. Ele vor să-şi impună propria voinţă în viaţa persoanelor apropiate.

Dintre plantele care aduc armonie în corp, lavanda înlătură tensiunile interioare, fiind indicată în tratamentul hipertensiunii arteriale la tipologia pitta dosha. Ea induce o stare plăcută de relaxare şi calm, fiind folosită ca adjuvant în diferite afecţiuni cardiace: cardiopatie ischemică, aritmiecardiacă. Datorită acţiunii la nivelul sistemului nervos central, lavanda e utilizată în tratarea anxietăţii, insomniilor şi a unor forme uşoare de depresie.

Emoţii tip kapha

Emoţiile care caracterizează persoanele de tip kapha sunt: deprimarea, ataşamentul, lăcomia, lenea, inerţia şi posesivitatea. Artroza este o afecţiune care poate să apară la toate cele trei tipuri constituţionale, avândanumite particularităţi.Această patologie e însoţită de o anumită rigiditate la nivel mental, o cantonare în anumite scheme care este caracteristică pacienţilor de tip kapha.

Ataşamentul faţă un anumit mod de gândire sau de comportament se însoţeşte în cazul lor de o adaptabilitate scăzută. Printre plantelecare ne ajută să facemsaltul de la o trăire negativă la emoţii binefăcătoare, urzica acţionează eficient în afecţiunile reumatice, datorită proprietăţilor diuretice şi detoxifiante, purificând sângele şi având efect regenerator la nivelul celulelor. Este un excelent antianemic, remineralizant şi mai este indicată în tratarea litiazei renale. Datorită efectului antihemoragic şi antiinflamator urzica e folosită şi în tratamentul unor afecţiuni genital şi cutanate.

Dr. Sidonia Lăţea

Spirit
Nici un raspuns pentru “Emoţiile în Ayurveda”

Lasa un comentariu