Zece sfaturi cand te afli intr-o relatie directa cu o persoana controlanta

Apr 30, 2013 No Comments by

Sa trebuiasca sa traiesti, indiferent pe ce plan, cu o persona care are o mare problema de control, este un lucru complex si solicitant, chiar epuizant, caci cererile ii sunt multiple si constante. Si cum spune o veche maxima populara, cei ce cer cel mai mult sunt adesea cei ce ofera cel mai putin.

Totusi, daca trebuie sa ai o relatie directa cu o persoana controlanta, ia in considerare urmatoarele sfaturi:

  1. Ramai calm.

Cum aceasta persoana tinde sa genereze o mare tensiune la interlocutorii sai, incearca sa pastrezi o distanta confortabila, pe plan fizic si emotional, ca sa ramai centrat pe ceea ce ai intentia de a exprima. daca te simti nesigur, concentreaza-te pe ritmul respiratiei pentru a-ti pastra stapanirea de sine. Ramanand calm si concentrat vei permite acestei persoane sa se relaxeze si sa lase garda sistemului de aparare jos.

Din contra, daca te lasi prada agitatiei, vei fi la mana ei pentru ca ai pornit la razboi dupa regulile ei.

  1. Empatizeaza.

Gratie empatiei vei reusi sa dezamorsezi o situatie care la inceput se anunta amenintatoare pentru confortul tau si pentru anxietatea persoanei controlante. Pentru asta nu trebuie decat sa-ti pui intrebarea: cum m-as simti intr-o situatie asemanatoare? Empatia iti va oferi perspectiva necesara pentru a onora cererile acestei persoane fara sa pierzi controlul.

  1. Da dovada de rabdare.

Persoanele controlante au nevoie sa se simta intelese. Daca dai dovada de o atentie sustinuta vei realiza ca ele au putine de spus. Daca insa intri in conflict cu ele, vor purta discutii interminabile cu tine.

  1. Stabileste-ti limitele.

Hotaraste lucrurile asupra carora esti gata sa faci concesii, pana la ce punct si de ce ai nevoie ca sa te protejezi. Pe de alta parte, persoanele controlante se simt mai bine daca le sunt stabilite limite. Faptul de a sti ca exista limite le mai infraneaza anxietatea.

  1. Vorbeste foarte rar.

In general, cand te enervezi esti tentat sa ridici tonul, sa maresti debitul verbal, ceea ce va produce o agitatie emotionala in plus iar persoana controlanta va avea tendinta sa ia lucrurile la un mod foarte personal.

  1. Las-o sa preia controlul.

Initial,las-o sa preia controlul conversatiei, pastrandu-ti calmul. Ramanand calm si vorbind rar, impasibil la orice incercare, vei fi la comanda desfasurarii lucrurilor.

  1. Nu fi provocator.

E bine sa fii mana de fier in manusa de catifea pentru ca lucrurile sa nu degenereze.

  1. Da dovada de respect.

Dincolo de dorinta de control se afla de fapt o doza mare de paranoia. Daca ii tratezi cu respect si amabilitate paranoia lor nu va mai prinde radacini.

  1. Fii atent la propriile reactii.

Cand ai de a face cu o persoana controlanta observa cum te comporti tu insusi pentru a gasi cea mai bun maniera de a vorbi cu ea.

10.Adreseaza-i cereri.

Exprimandu-ti clar o cerere, ii vei indica astfel ca nu te intimideaza si ca nu te simti deloc umilit de catre comportamentul ei.

Psiholog Mihaela Popa

Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit

www.bodymindspirit.ro

Mind
Nici un raspuns pentru “Zece sfaturi cand te afli intr-o relatie directa cu o persoana controlanta”

Lasa un comentariu