Psihologia culorilor

Sep 18, 2012 1 Comment by

Culorile pe care le foloseşti te ajuta in business-ul tău sau nu ?

Foarte multi oameni nu realizează impactul pe care culorile îl pot avea in obţinerea succesului in business-ul lor. Când ne ocupam de o dezvoltare a afacerii noastre pe Internet, controlam orice secţiune pe care clientul o poate vedea. Pentru ca in cazul afacerilor pe Internet nu putem sta de vorba cu un client fata in fata, trebuie sa setam starea clientului aşa cum putem mai bine. Culorile, la care de multe ori nici măcar nu ne gândim, pot juca un rol important in conţinutul site-ului nostru. Daca avem aceasta idee in minte trebuie sa invatam cat de mult putem despre psihologia culorilor si
cum sa utilizam culorile in aşa fel incat acestea sa ne ajute.

Mai jos ai o lista cu toate culorile comune si o explicaţie despre cum te pot ele afecta:

Rosu

Rosu este o culoare expansiva, adesea asociata cu energia, pericolul, profitul, hotărârea, fermitatea precum si cu pasiunea, dorinţa si dragostea.

Cum te poate influenta ?

Rosu, fireşte, accelerează metabolismul, creste ritmul respiraţiei si tensiunea arteriala. Este o culoare foarte vizibila si este utilizata in viata de  zi de zi pentru a atrage atenţia. De exemplu, la semafor culoarea roşie ne atrage atenţia de a ne opri. Ne acaparează o mare parte din atenţia noastră si de obicei, in scopuri bune.

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Având in vedere ca atrage atât de mult atenţia, poate fi utilizat pentru a stimula pe cineva sa ia o decizie rapida.

Portocaliu

Fiind o combinaţie intre roşu si galben, portocaliu este o culoare energetica si exprima bucuria. Este asociat cu fericirea, confortul, entuziasmul, fascinaţia, creativitatea, atracţia, succesul, încurajarea, permisivitatea si stimularea

Cum te poate influenta?

Portocaliul este o culoare foarte calda pentru ochiul uman, dar nu atât de intens ca si Rosu. Portocaliul stimulează activitatea mentala prin creşterea cantităţii de oxigen pentru creier. Portocaliul poate sa stimuleze apetitul si este foarte bine acceptat de persoanele tinere.

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Datorita abilitaţii sale de a trage atenţia, el este utilizat pentru a sublinia informaţii de mare  importanta. Daca targhetezi un grup de oameni tineri ar trebui sa ai in vedere utilizarea culorii portocaliu.

Galben

Galbenul este culoarea razelor de soare si al bucuriei. Este adesea asociat cu energia si  inteligenta. De asemenea, galbenul este cunoscut pentru ca da un efect de căldura si apropiere, voioşie, buna dispoziţie si ca stimulează
activitatea mentala.

Cum te poate influenta?

Galbenul poate sa determine apariţia stării de voioşie si sa-ti creeze un sentiment foarte plăcut. Oamenii adesea vad in galben lumina interioara  si o culoare copilăreasca. Dar, utilizarea in exces a culorii galben poate trezi in anumiţi oameni reacţii negative. Studiile arata ca bebeluşii plâng mai mult daca sunt lăsaţi sa stea in camere galbene.

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Galbenul pur strălucitor este folosit pentru a trage puternic atenţia.

Verde

Verdele este culoarea predominanta pe care o vedem in natura. Verdele are un corespondent emoţional foarte puternic dar si in asociere cu banii..

Cum te poate influenta?

Verdele este cea mai odihnitoare culoare pentru ochiul uman. El conţine o mare putere de vindecare si poate sa imbunatateasca vederea. Verdele invoca , adesea, un sens puternic al siguranţei si stabilităţii.

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Verdele este o culoare foarte buna pentru activitatea bancara ( denota bani ), pentru produse medicale ( sentimentul de siguranţa ). De asemenea, este culoarea naturii si este folosit pentru o varietatea foarte mare de produse outdoor.

Albastru

Albastru este culoarea cerului a marii. Este adesea asociata cu calmul, valorile de încredere, succesul, seriozitatea, puterea si profesionalismul.

Cum te poate influenta?

Albastru este cunoscut pentru abilitatea sa de a calma, pentru încetinirea metabolismului uman. Este puternic asociat cu starea de linişte si calm. Este o culoare foarte bine acceptata de către barbati si este o culoare foarte masculina.

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Albastru ajuta sa aducem oamenii intr-o stare de linişte si este de asemenea o culoare cu mare impact pentru promovarea curateniei si a profesionalismului. Când albastru este combinat cu culori calde ( de exemplu
roşu sau galben ), albastru poate sa creeze un design vibrant care sa capteze ochii si sa-ti trezească atenţia. In aceasta situaţie, combinatia culorilor are un vedere un impact foarte mare asupra omului.

Rosu închis

Purpuriul este rezultatul combinaţiei dintre intensitatea rosului si stabilitatea albastrului. Purpuriul este asociat adesea cu demnitate, înţelepciune, creativitate, mister si logica. Purpuriul simbolizează luxul, nobleţea si ambiţia.

Cum te poate influenta?

Studiile psihologice arata ca aceasta culoare este preferata de 75% dintre preadolescenţi ( copii inainte de adolescenta ).

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Purpuriul este o culoare feminina, deci in general produsele care au ca targhet femeile, o folosesc destul de des. De asemenea, culoarea  si umbrele specifice acestei culori sunt folosite când avem de a face cu marketingul produselor pentru copii.

Alb

Albul este o culoare atât de pura incat este asociat adesea cu perfecţiunea. Albul este adesea asociat cu puritatea, lumina, inocenta si bunătatea..

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Albul este o culoare foarte curata si prin urmare este perfect sa o folosim pentru a arata simplicitatea.

Negru

Negru este asociat cu formalitatea, misterul, eleganta si puterea. Este considerat o culoare foarte puternica si autoritara. De asemenea, poate avea si conotaţii negative.

Cum putem sa-l folosim in activitatea noastră ?

Negrul poate fi utilizat pentru a arata adâncimea, profunzimea. Negrul singur, folosit ca imbracaminte iţi poate stârni sentimente de tristeţe, dar combinat cu roşu sau portocaliu, iţi atrag ochiul. Aceasta combinaţie este des întâlnita in cazul galeriilor fotografice sau de arta.

Indiferent ca doreşti sa-ti pui vizitatorul intr-o stare de pace sau  sa-i atragi atenţia, alegerea culorilor potrivite face diferenţa.

s-a observat ca toata gama de culori poate avea un profund efect psihologic asupra oamenilor. Acest lucru joaca un rol important si decisiv ca o persoana sa ramane pe web site-ul tău sau sa plece.

Cu cele invatate acum despre ce anume sta in spatele culorilor, putem fi siguri ca de astăzi înainte culorile nu vor dauna business-ului nostru, ci, dimpotrivă, vor ajuta in dezvoltarea afacerii pe care o avem si in obţinerea succesului.

Mihaela Popa

Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit

www.bodymindspirit.ro

Mind

Un raspuns pentru “Psihologia culorilor”

  1. Zaharia Stela says:

    Foarte interesant.Eu cred in puterea culorilor si imi plac toate, mai putin negru. Negru doar in combinatie cu alb sau cu rosu, asa ma simt mai bine.

Lasa un comentariu