Pe ce te focalizezi, creste!

Noi 11, 2013 No Comments by

In urma cu cativa ani unul dintre mentorii mei mi-a cerut lista mea de obiective. I-am raspuns ca nu am nevoie de o lista pentru ca le am “in minte”. Mi-a zambit si mi-a spus ca in acest caz am doar niste “ganduri”, iar daca vreau sa merg la nivelul urmator trebuie sa-mi definesc optiunile si sa fac alegeri constiente. Primul pas este sa le pun pe hartie pentru a le constientiza.

Episodul m-a pus pe ganduri… pana atunci crezusem ca oamenii care fac astfel de liste stau prost cu memoria.

Ce s-a intamplat dupa aceea a fost cu adevarat spectaculos: dupa ce am luat hartia cu obiectivele scrise, am inceput sa intrezaresc pasii urmatori care sa ma aduca mai aproape de atingerea obiectivului. Vazand inlantuirea clara si logica de actiuni mi-a fost foarte usor sa trec la actiune. Asa am descoperit o unealta foarte buna: hartile mentale (mind maps), despre care voi vorbi intr-un alt articol.

Ce apreciez acum cel mai mult la acest proces simplu este o modalitate de a-mi “hrani” obiectivele cu atentie constienta: le aloc importanta cuvenita, le aloc timp, le redefinesc daca este nevoie, le stabilesc un termen. Oricare ar fi nivelul de atentie alocat pentru un obiectiv, invariabil rezultatele cresc. In plus, pot sa impartasesc cu usurinta un plan scris cu partenerii cu care lucrez.

Vreau sa aduc in discutie si reversul medaliei: obiectivele tale sunt pozitive pentru tine? Pentru ca focalizarea pe actiuni negative are acelasi efect: creste rezultatele (negative). In acest caz trebuie sa decizi care sunt actiunile pe care vrei sa le hranesti cu atentia ta.

– articol scris de Gabriel Pascal –

Mind
Nici un raspuns pentru “Pe ce te focalizezi, creste!”

Lasa un comentariu