Loialitatea familiala invizibila

Oct 04, 2012 2 Comments by

Loialitatea familiala invizibila este o notiune centrala a intelegerii procesului intergenerational. Ne nastem cu o datorie fata de parintii nostri, o datorie pentru ca ne-au dat viata, ne-au hranit, ne-au educat etc.

Felul in care ne achitam de aceasta datorie este de obicei vertical, adica vom darui la randul nostru copiilor nostri ceea ce am primit de la parintii nostri.

In fiecare familie exista un fel de compatibilitate implicita, o balanta a conturilor, in care fiecare este dator sau nu. In familiile sanatoase, conturile sunt clare, actualizate si exista un echilibru.

Nedreptatile, datoriile, preferintele, obligatiile neachitate, abuzurile, pot destabilize acest sistem si pot circula de la o generatie la alta. Distanta geografica sau fuga nu ne elibereaza cu adevarat de datoriile legate de nedreptate.

“ parinti abuzivi care nu isi lasa copilul sa devina adult deoarece il culpabilizeaza si il fac sa se simta legat prin obligatii si chiar printr-o recunostinta eterna. Astfel, apare o inversare a rolurilor, cand copilul, chiar daca este foarte mic, este obligat sa-si sustina parintii.”

 

Unul dintre cele mai grele conflicte de loialitate pe care le poate trai un copil este acela dea fi obligat sa aleaga intre linia maternal si linia paterna. In cazul unui divort sau a unei despartiri conflictuale copilul este impartit in doua si intretine mult timp o fantasma de reconciliere intre cei doi parinti ai sai ca si cum ar vrea sa se reunifice el insusi.

Mihaela Popa

Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit

www.bodymindspirit.ro

Mind

2 Responses pentru “Loialitatea familiala invizibila”

  1. maria says:

    Ce sa spun…e un subiect de super actualitate. Imi place cum suna…loialitate familiala invizibila. Dar cum sa fac sa inteleaga tacit aceasta notiune… fiica mea? As dori o detaliere a subiectului, daca exista ceva resurse bibliografice as fi tare bucuroasa sa intru in posesia lor. Va multumesc. Maria

  2. isar alexandru says:

    este o carte, Sa stagnezi sau sa evoluezi, scrisa de Luule Viilma
    care pe mine m-a ajutat foarte mult sa inteleg si sa depasesc anumite dificultati pe care le-am intampinat in cadrul familiei mele, parinti mei divortand cand eu avem 7 ani, adica acum 21 de ani, sper sa va fie cel putin la fel de folositoare ca si mie:)
    fie ca iubirea pacea si echilibrul sa va ghideze actiunea si atentia

Lasa un comentariu