Identitate si relatii

Iul 09, 2012 No Comments by

Primesti dupa cum oferi.”
Cursul de miracole

Multi oameni cred ca dragostea apare pur si simplu. Totusi, anumiti factori influenteaza calitatea si felul experientei pe care o avem. Iar cateva intrebari importante de luat in consideratie sunt: “Ce fel de dragoste poti oferi altcuiva daca nu te iubesti pe tine mai intai?”, “Cum poti sa te iubesti daca nu stii cine esti?”

Multi oameni confunda romantismul, atractia sexuala, satisfacerea nevoilor proprii, co-dependenta sau dau-ca-sa-primesc cu dragostea. Tu ce fel de energie investesti in dragoste? Modul in care raspunzi determina cat de potrivite pot fi relatiile tale.

“O relatie neautentica se bazeaza pe diferente iar fiecare crede ca celalalt are ceva ce el nu are…”

Cursul de miracole

Cat de des auziti cum oamenii spun ca partenerul/a lor ii “completeaza”? Oamenii isi percep partenerii ca fiind “cealalta jumatate” a lor. Asa ca multe persoane isi cauta acest partener care sa-i completeze, sa le aduca ceea ce ei cred ca nu au. Atunci cand filmele, televiziunea, cartile, povestile si cantecele ridica in slavi o astfel de dragoste, oare de unde vin aceste idei? Ar putea oare ca dorinta pentru astfel de relatii speciale sa fie doar un paravan?

Cum ar fi daca, in secret, ai considera ca identitatea ta este deficitara sau ca sinele tau cel adevarat ar avea cusururi sau ca nu ai nici cea mai mica idee cine esti? Conform legilor universului, tot ceea ce ai putea atrage ar fi doar oameni care sa-ti reflecte aceste lipsuri interioare. Doua jumatati deficitare nu pot face un intreg. Din pacate, aceste doua jumatati pot duce doar la o multime de probleme. Mai devreme sau mai tarziu, dupa ce perioada romantica se consuma, dragostea se transforma intr-o inima franta. Dar relatiile nu ar trebui sa fie doar pentru satisfacerea nevoilor care sa creeze iluzia unui tot unitar. Nu ai nevoie sa oferi si sa tot oferi in speranta ca vei primi macar putin inapoi. Relatiile nu ar trebui sa fie un sir de dezamagiri, compromisuri si sacrificii.

“O relatie autentica porneste de la o premisa diferita. Fiecare s-a uitat in interior si nu a vazut vreo lipsa. Acceptand faptul ca este completa, pesoana isi largeste aceasta integralitate cu o alta persoana la fel de completa. Si nu vede vreo diferenta intre cele suflete pentru ca diferente exista doar la nivelul corpului.”

Cursul de miracole

De ce sa nu gasesti curajul si sa te uiti in interior si sa-ti explorezi adevarata ta identitate interioara? Nu trebuie sa fie nici dificil si nici dureros. Este un proces bland prin care descoperi ceea ce este cu adevarat important pentru tine, care sunt valorile tale, cat de dispus/a esti sa te implici si cine esti tu cu adevarat. Si o poti face oricand. Niciodata nu este prea tarziu.

Cartea minunata a lui Chuck Spezzano, “Daca doare, nu este dragoste”, arata ca Dragostea nu doare niciodata. Durerea in relatie vine de la faptul ca oferi pentru a primi sau oferi pentru a lua ceva la schimb. Atunci cand apare durerea, inseamna ca ai cazut intr-una din multele capcane ale dorintei tale de a-ti fi satisfacute nevoile. Intreaba-te ce sperai sau asteptai sa primesti inapoi. Care este motivul pentru care te simti dezamagit/a sau indignat/a?

Perioada romantica pare atat de fantastica pentru ca, aparent, toate nevoile tale sunt satisfacute. Dar, mai tarziu, atunci cand nevoile tale nu mai sunt satisfacute perfect, apare durerea, furia, frica, tristetea, vinovatia sau dezamagirea – si totul porneste de la asteptarea ta ca cealalta persoana trebuie sa-ti satisfaca aceste nevoi. Scopul acestei persoane este acela de a te servi, de a te face fericit/a sau de a face totul dupa regulile tale, nu-i asa?

Partea cea mai amuzanta este ca nevoile tale sunt de fapt iluzii pentru ca identitatea ta profunda este deja intreaga si completa. Dar cum de nu simti si tu asta? Pentru ca ai uitat cine esti.

“Ai atat de putina incredere in tine pentru ca nu esti dispus/a sa accepti ca dragostea perfecta se afla in interiorul tau si incepi sa cauti in exterior ceea ce crezi ca nu poti gasi in interiorul tau.”

Cursul in miracole

Ce s-ar intampla daca ti-ai pretui atat de mult partenerul/a incat ai diviniza importanta acestei relatii speciale? Care este diferenta dintre a face relatia voastra divina in loc sa cauti divinizarea in persoana partenerului/ei? Atunci cand consideri ca relatia este mult prea speciala si percepi separarea dintre tine si partener/a, cazi intr-o altfel de capcana. Apare “eu” si acest eu lupta impotriva intregii lumi. La inceput ai senzatia ca, de fapt, tinzi spre uniune dar, mai tarziu, totul devine sufocant. Astfel, nu este luata in calcul unicitatea fiecarei persoane, ci se da nastere unei co-dependente.

O alta capcana este aceea de a face bartere sau de a schimba favoruri: fac asta pentru tine si tu faci asta pentru mine. Oferind prea mult pune cealalta persoana pe lista datornicilor. Cerinta nerostita pentru a da ceva la schimb creeaza dezechilibre in relatie. In acest fel, nu numai ca cel care da nu ofera cu adevarat, dar nici cel care primeste nu se poate simti cu adevarat satisfacut (deoarece darul nu a fost oferit in mod spontan, ci calculat). Multe relatii sunt de fapt parteneriate bazate pe schimburi in care fiecare partener tine scorul la un nivel inconstient.

Solutia este sa cureti drumul dragostei aducandu-ti aminte cine esti tu cu adevarat. Inlatura barierele, intelege si repara greselile. Invata sa oferi cu adevarat si deschide-te pentru a primi dragostea adevarata pe care ti-ai dorit-o din totdeauna si pe care o meriti.

“Sarcina ta nu este aceea de a cauta dragostea, ci de a cauta si gasi toate barierele din interiorul tau pe care le-ai cladit si care nu lasa dragostea sa treaca.”

Cursul in miracole

de Arielle Essex

Traducere – Mugur Badarau

Mind
Nici un raspuns pentru “Identitate si relatii”

Lasa un comentariu