De ce unele persoane sunt obsedate de nevoia de control?

Noi 21, 2013 No Comments by

De ce au credinţa nestrămutata ca trebuie sa guverneze totul? De ce insista atâta pentru ca totul sa fie întotdeauna făcut după modelul lor, chiar si când le-am demonstrat ca metoda noastră e la fel de eficace precum a lor, daca nu mai buna?

Cred ele sincer ca sunt dotate cu o inteligenta mai mare decât oricine? Aceasta nevoie de control este un viciu genetic sau rezultatul unor traumatisme?

Răspunsul este foarte simplu: aceasta nevoie nemăsurata de control este aproape întotdeauna provocata de anxietate, o stare nervoasa adesea cronica, al cârei proces are legătura cu procesarea informaţiilor.

Anxietatea este normala si inevitabila la fiinţa omeneasca. Are funcţia de a ne preveni de un pericol real si de a ne permite sa-i facem fata intr-un mod eficient.

Problema este ca majoritatea pericolelor care ne ameninţa in lumea moderna nu sunt foarte evidente, concrete. Sunt vagi, puţin palpabile si este dificil sa le facem fata.

Când pericolul este teama ca nu suntem la inaltime, teama ca ceilalţi isi bat joc de noi, teama de a nu plăcea…, reacţia potrivita nu este uşor de găsit. Atunci anxietatea se acumulează fara sa se exteriorizeze

Gradul de anxietate al fiecărei persoane este rezultatul temperamentului si al influentei evenimentelor de viata care formează un caracter.

Astfel, dificultatea unei persoane controlante debutează in general printr-o foarte redusa de stima de sine care, de obicei, este intim legata de experienţe avute in copilărie. Cu alte cuvinte atunci când părinţii nu sunt suficient de tandri pentru a avea grija de cel sau cea pe care au adus-o pe lume.

Ca sa descopere amploarea coşmarului trăit de un copil daca ar avea ghinionul de a întâlni o persoana respingătoare, nerăbdătoare, severa, intoleranta sau violenta, un adult ar trebui sa se pună cu mâinile si picioarele legate, la dispoziţia unor semeni, timp de câteva luni. In ciuda scurtei durate a experienţei va ieşi din ea cu mult mai inferiorizat si prudent sau, la polul opus, frustrat si răzbunător, in funcţie de cum a perceput tratamentul, infricosator sau neplăcut.

Pentru a ne simţi bine avem cu totii nevoie sa detinem controlul in anumite momente. Totuşi, aceia dintre noi care au ajuns la un oarecare echilibru ştim intr-un mod pertinent ca nu putem avea controlul tot timpul si ca trebuie uneori sa lasam frâiele.

De exemplu, ştim ca deşi facem totul pentru a fi sanatosi, se poate întâmpla sa ne îmbolnăvim.

La fel, ştim ca e normal ca o alta persoana sa nu fie mereu de acord cu părerile noastre si ca aceste opoziţii punctuale nu ne pun in pericol fundamentele personalităţii noastre.

Mihaela Popa

Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit

www.bodymindspirit.ro

Mind
Nici un raspuns pentru “De ce unele persoane sunt obsedate de nevoia de control?”

Lasa un comentariu