Cum sa-ti dezvolti creativitatea?

Apr 09, 2013 No Comments by

Stii care sunt cele mai importante doua lucruri care stimuleaza gandirea creativa?

Primul este o dorinta deosebit de mare de a realiza anumite obiective iar cel de-al doilea lucru  – dorinta de a rezolva probleme presante.

Dorinta de a realiza anumite obiective

Dorinta intensa de a-ti realiza un obiectiv, clarificarea obiectivului, planuri detaliate pentru a-l indeplini, actioneaza ca un stimul continuu pentru idei noi, deci pentru o gandire creativa.

Pentru a-ti stimula imaginatia, scrie clar ce dorinta ai sau ce rezultat vrei sa obtii. Fii clarificat asupra obiectivului tau si flexibil pe toata durata necesara indeplinirii lui .gandeste-te la obiectivul tau si vizualizează-l gata realizat, mereu si mereu.

Du-te la imaginea ta si a obiectivului realizat si întoarce-te catre prezent. Ce sfaturi i-ar putea da persoana cu obiectivul realizat persoanei din prezent? Scrie pe hartie  fa un plan si lucreaza pe acel plan, scrie lucrurile noi care apar, adauga ce simti nevoia sa adaugi, schima ceea ce nu-ti convine, gandeste-te la noi cai de a-ti realiza obiectivul; cu cat definesti mai clar ceea ce vrei sa obtii, cu atat mai multe idei creative iti vor veni in minte.

O abordare potrivita a problemelor

Cel de-al doilea lucru care stimuleaza creativitatea sunt problemele care te preseaza. Cheia pentru a genera idei creative in acest sens, o reprezinta abordarea problemei cu incredere, cu speranta, cu atitudinea ca exista o solutie logica, practica care abia asteapta sa fie gasita.

Cei mai creativi oameni au o atitudine relaxata,plina de incredere, care le determina mintea sa functioneze atat la nivel logic si practic cat si la nivel imaginativ foarte bine.

Defineste-ti problema clar, in scris. O diagnoza corecta reprezinta problema rezolvata deja pe jumatate.

De multe ori vei observa ca problema ta este de fapt o aglomerare de probleme mai mici. Rolul tau este sa le sortezi si sa le rezolvi una cate una, separat. In multe dintre situatiile in care apare o aglomerare de probleme exista o problema cheie inconjurata de o groaza de simptome. Gandirea creativa cere sa separi problema cheie si sa te focusezi pe rezolvarea ei, apoi sa te focusezi pe rezolvarea unor probleme mai mici.

Mai jos ai 10 paşi pentru a gandi sistematic si a-ti deschide portile creativităţii tale:

1 schimba-ti limbajul din negativ in pozitiv. In loc sa te focusezi pe cuvinte care sa descrie problema, focuseaza-te pe cuvinte care sa descrie situatia, foloseste cuvantul provocare sau oportunitate. In loc sa spui ca ti-au scazut vanzarile poti sa spui: aceasta este o provocare interesanta! Este o oportunitate pentru mine sa-mi cresc eficienta pentru ca acest lucru sa nu se mai intample in viitor.

Cu cat limbajul tau este mai pozitiv, cu atat mai increzator si mai optimist vei fi atunci cand te vei apropia de o dificultate.; cu atat mai creativ si plin de idei bune in identificarea solutiilor.

2 defineste-ti situatia sau dificultatea in mod clar.  Care este de fapt provocarea cu care te confrunti ? care este cauza stresului si anxietatii tale? Care sunt cauzele ingrijorarii tale? De ce esti nefericit? Scrie clar in detaliu. De multe ori este vorba de o avalansa de probleme care trebuie rezolvate, una cate una, separat.

3 intreaba-te : ce altceva reprezinta o problema pentru mine? Nu fi satisfacut cu un raspuns superficial. Uita-te la radacinile cauzei problemei si nu la simptome.

4 intreaba-te: care sunt conditiile minime ca sa fiu satisfacut? Care este solutia care ma multumeste cel mai bine? Ce anume trebuie sa contina solutia buna? Cum ar arata solutia ideala? Defineste clar toti parametrii.

 5 alege cea mai buna solutie dintre variantele posibile si compar-o cu solutia ideala. Care este cel mai bun lucru de facut avand in vedere circumstanţele?

6 inainte sa implementezi decizia intreaba-te : care este cel mai rau lucru care se poate intampla daca decizia pe care am luat-o nu este corecta?

7 transforma decizia ta in lucruri masurabile: cum voi sti ca am progresat? Cum imi voi masura succesul? Cum voi compara succesul acestei solutii cu succesul altor solutii ?

8 accepta ca ai intreaga responsabilitate in implementarea deciziei pe care ai luat-o

9 stabileste un termen limita. O decizie la care nu ai stabilit un termen limita da nastere la interpretari. Chiar daca ai nevoie de mai mult timp pentru implementarea deciziei, stabileste obiective mai mici si pune la fiecare cate un termen. Apoi, disciplinează-te si respecta întocmai termenele stabilite.

10 actioneaza! Ocupa-te, mergi, dezvolta un simt al urgentei! Cu cat te mişti mai repede in direcţia indeplinirii scopului pe care ti la-i propus cu atat mai inventiv vei deveni. Cu cat vei fi mai creativ, cu atat mai multa energie vei avea.

Lumea este plina de oameni creativi, dar daca nu implementezi ideile la care te gândeşti, scopurile tale eşuează. Prin urmare, gândeşte creativ si implementează imediat! Si, transmite-mi si mie ce ai realizat dupa ce ai pus in aplicare informatiile din acest articol.

Mihaela Popa

Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit

www.bodymindspirit.ro

Mind
Nici un raspuns pentru “Cum sa-ti dezvolti creativitatea?”

Lasa un comentariu