Cum să-ţi creşti copilul în funcţie de zodie

Feb 02, 2012 No Comments by

COPILUL BERBEC

Mini-şeful neastâmpărat

Copilul născut în Semnul zodiacal Berbec este întotdeauna vioi, dinamic, plin de iniţiativă personală. Uneori are nevoie de mai mulţi părinţi cu care să se joace sau care să se ţină după el pe spaţii foarte întinse, deoarece este un mic strateg, un mic conducător, un mic şef. Este necesar ca astfel de copii să fie cât mai mult timp ţinuţi în aer liber, pentru ca energia lor să se poată exprima. Au nevoie însă să doarmă mai mult decât ceilalţi copii – corpul lor necesită un program suplimentar de repaos, ţinând cont de consumul din timpul zilei. Nu e necesar să-i creşti într-o linişte mormântală până te duci şi tu la culcare, dar e de preferat ca ei să fie departe de orice sursă de zgomot sau de radiaţii (televizor, calculator, combină muzicală).

COPILUL TAUR

Ataşat de „bunul” lui

Copilul născut în Semnul zodiacal Taur este aproape în mod constant ca o biluţă de energie; sănătos, pofticios, mâncăcios, el apreciază încă de mic tot ceea ce e bun în viaţă. “Gustul bun” sau calitatea de “bun” pot fi pentru el, încă de la cele mai mici vârste, un criteriu fundamental de apreciere a oamenilor, a lucrurilor, a lumii în general. Va manifesta un simţ foarte puternic al posesiunii şi nu se va dezlipi nici în ruptul capului de ceea ce ştie că este al lui. Va economisi bani încă de mic şi va prefera dulciurile şi jucăriile scumpe pe care, în ciuda bănuţilor proprii, va aştepta să i le cumperi tu tot timpul. Nu-i place să doarmă în alt pat sau să mănânce din altă farfurie, aşa că e posibil să pleci în concediu cu jumătate din casă după tine. Îi poţi recunoaşte ataşamentele după felul în care, micuţ fiind, îţi va strânge părul sau îmbrăcămintea, cu putere, în mânuţele lui ferme, dolofane.

COPILUL GEMENI

Învaţă şi împărtăşeşte

Copilul născut în Semnul zodiacal Gemeni este înainte de toate un vorbăreţ, un curios, un neastâmpărat. El înţelege totul foarte uşor, se simte bine în împărăţia instrumentelor electronice, a cărţilor, a informaţiei în general. Telecomanda, mp3-ul, combina muzicală, telefoanele mobile – adică tot ce are butoane, culori, coduri, cifre exercită o atracţie fascinantă asupra lui. Este sociabil, pus mereu pe şotii şi, dacă este lăsat prea mult singur, e posibil să-l auzi într-o zi vorbind la perfecţie limba engleză pe care a învăţat-o urmărind canalul TV de desene animate. Este un copil cu privire îndrăzneaţă şi cu foarte multe cunoştinţe în cartierul în care locuieşte. Însă, în ciuda acestor aptitudini mentale, şcoala îl plictiseşte şi nu prea îi place să înveţe. Uneori, în mod surprinzător, îi poate face pe profesorii sau părinţii săi să se simtă în inferioritate informaţională faţă de el, datorită mobilităţii lui mentale excepţionale.

COPILUL RAC

E bine lângă mama

Copilul născut în Semnul zodiacal Rac nu trebuie lăsat niciodată singur sau separat de mama lui. Hrana lui este fundamental afectivă. Bunicii care îl iubesc, mătuşile care îl alintă, sora sau fratele mai mare nu acoperă nici măcar a mia parte din dragostea pe care o aşteaptă cu nesaţ de la mama. Indiferent cât de bine îi va fi în altă parte, mama rămâne axul principal al lumii şi certitudinea securităţii lui emoţionale. Îi place foarte mult acasă şi nu se va sfii să-şi aducă toţi prietenii de pe stradă sau chiar din cartier în locuinţa personală; de asemenea, va cere la infinit aceeaşi mâncare bună sau prăjitura care i-a plăcut la vârsta de 3 ani, evocând-o inclusiv în anii târzii ai vieţii. Băieţii – până la vârsta la care vor începe să se îndrăgostească – tind să trăiască lipiţi de fiinţa mamei lor şi să se comporte ca nişte fetiţe, fericiţi să spele vase şi să fie de folos mamei în bucătărie. Fetiţele vor dezvolta de mici aptitudini materne, “crescând” păpuşi sau copiii mai mici de la scara blocului.

COPILUL LEU

Mica felină aristocrată

Copilul născut în Semnul zodiacal Leu exprimă prin întreaga sa fiinţă sau atitudine o regalitate specială, ca şi cum ar şti că locul lui este cel mai de sus. Îi place să fie unic şi să strălucească în tot ce face. Fetiţele vor fi de mici foarte sensibile la lux, iar băieţii se pot remarca prin uşurinţa şi naturaleţea de a porunci, de a şti să-şi impună voinţa personală. Întreaga lor atitudine are un amestec de nevinovată sfidare şi cuceritoare aristocraţie. Se impun foarte repede atenţiei şi au încă de mici o impresionantă personalitate. Le place să facă totul foarte bine şi au în mod natural în ei impulsul de a obţine superlative în toate domeniile. Sunt capabili de eforturi foarte mari încă de la vârste fragede; iubesc copiii şi, de asemenea, sunt foarte talentaţi în multe domenii artistice. Merită, deci, să faci toate eforturile pentru a le dezvolta talentul pe care îl manifestă.

COPILUL FECIOARĂ

Puritate şi curiozitate

Copilul născut în Semnul zodiacal Fecioară are o curiozitate de un cu totul alt tip. El inventariază, studiază, ajută dintr-o compasiune aproape angelică; este foarte curat şi păstrează încă de mic totul, atent să nu strice, să nu murdărească, să nu greşească. Mai ales în familiile cu probleme astfel de copii cresc cu o grija exagerată faţă de bunurile vieţii şi faptele care îi afectează rămân grefate poate pentru totdeauna în memoria lor afectivă. Sensibili la orice formă de suferinţă, vor evita să calce, să omoare sau să chinuie plante, animale, flori. Sunt îndemânatici şi muncitori încă de mici şi foarte sensibili la orice formă de murdărie. Pot suferi fără să spună un cuvânt dar, la maturitate, aceste suferinţe pot constitui motivaţiile subconştiente ale multor concesii făcute celor din preajma lor, chiar dacă ei nu merită, numai pentru a-I feri de suferinţele prin care ei au trecut cândva.

COPILUL BALANŢĂ

Frumuseţea exprimată şi…apreciată

Copilul născut în Semnul zodiacal Balanţă va polariza întotdeauna atenţia celorlalţi asupra lui, nu aşa cum face copilul Berbec, prin acţiune, ci prin uşurinţa de a le stârni oamenilor interesul sau plăcerea conversaţiilor uşoare, vesele. Ştie să facă atmosferă şi se simte bine în grupuri de calitate – a cărei intuiţie o are foarte bine dezvoltată. Îşi va expune fără sfială inteligenţa, gândirea, principiile şi talentele, fiindcă ştie ca nimeni altul să culeagă laude şi să se facă plăcut. Părinţii pot cădea în capcana genialităţii lui relaxate, însă cei care cunosc foarte bine psihologia copilului vor realiza că acest mic îngeraş drăgălaş din asta trăieşte – din aprecieri; adevăratele calităţi se vor vedea abia când micuţa Balanţă va fi pusă systematic la treabă – fiindcă asta e problema ei şi ceea ce are de dobândit: disciplina muncii – disciplină care s-o transforme dintr-un încântător fluturaş într-o valoare constantă, autentică.

COPILUL SCORPION

Putere şi dragoste timpurie

Copilul născut în Semnul zodiacal Scorpion te va pune foarte repede în dificultate când ceea ce-i vei cere se va lovi de ceea ce vrea sau consideră el că trebuie să facă. Este un mic şef în adevăratul sens al cuvântului, care nu se va sfii niciodată să-şi manifeste puterea personală, nevoia de a controla totul şi tendinţa de a se retrage la orice atac neprevăzut. Toate acestea sunt calităţile lui native pe care le va conştientiza mult mai târziu în viaţă. Până atunci însă, nu va ceda nici un centimetru din ceea ce consideră că i se cuvine. Tinde să se îndrăgostească de mic – în acest sens, mama sau fetiţa de la scara cealaltă pot fi primele lui iubite tainice – şi, de asemenea, identitatea sa sexuală sau diferenţele sexuale dintre maturi îl pot fascina sau atrage la fel de natural precum banii. Nu te criza, dar nici nu ignora aceste chestiuni, din simplul motiv că fructul oprit este cel mai bun. Şi, apoi, oricât de frumoasă e copilăria, nimeni nu rămâne de-a pururi copil, dar putem duce cu noi în viaţă, mai departe, reprimări şi restricţii din copilărie.

COPILUL SĂGETĂTOR

Dorul de îngeri

Copilul născut în Semnul zodiacal Săgetător este, poate, cel mai plăcut copil din tot Zodiacul. Optimist, jucăuş, fericit, veşnic luminos, el pare să aducă în lumea noastră ternă şi mereu grăbită o rază de lumină luată direct din lumea îngerilor. De altfel, până târziu, spre anii de şcoală, el încă păstrează legătura afectivă cu această lume. Pubertatea îi poate fi marcată de aspiraţia de a descoperi noi lumi în Univers, iar spre adolescenţă se va îndrăgosti frenetic de prima fată care îi va aminti de îngerii primei copilării. Îl pot atrage călătoriile şi, de asemenea, va fi deosebit de sensibil la aspectul religios sau spiritual al vieţii. Nu vă miraţi dacă va avea o viziune mult mai simplă, dar mult mai curată decât a noastră asupra lui Dumnezeu. Copiii care se nasc sau care, de acum, prind aripi, sunt cei care ne vor întoarce la sursele curate, reale, ale credinţei universale, unificatoare. Iar micii Săgetători sunt printre cei dintâi.

COPILUL CAPRICORN

Micul părinte

Copilul născut în Semnul zodiacal Capricorn ne poate impresiona prin maturitatea sa şi-l veţi găsi present întotdeauna în mijlocul sau în preajma adulţilor, faţă de care nu simte absolut deloc diferenţele de vârstă. Este atent şi, în cazul unei dezvoltări peste medie a inteligenţei, va şti să monopolizeze atenţia prin vorbele mari pe care le va spune. Imitativ asemeni tuturor copiilor, va şti să folosească la timpul şi la locul potrivit tot ceea ce asimilează de la ceilalţi. Vei recunoaşte un astfel de copil după dorinţa lui intensă de a fi “om mare” şi eventual îl vei găsi făcând piaţa, purtând îmbrăcămintea mamei (dacă e fetiţă) sau copiind gesturile tatălui. Atunci când ceva îl va nemulţumi, el se va retrage singur în colţul sau în lumea lui, dând sfaturi păpuşilor sau meşterind ceva folositor casei. I-am putea spune fără sfială “un copil sfătos”, apt să-şi “reprezinte” categoria socială a vârstei în orice consiliu sau organizaţie umană care tinde să reglementeze neregulile sociale.

COPILUL VĂRSĂTOR

Fără limite

Copilul născut în Semnul zodiacal Vărsător este bucuria tuturor familiilor în care există. Liber, complet dezinhibat de orice limitare, fericit dacă are ce citi, la fel de fericit dacă are ce descoperi şi absolut extaziat dacă există ceva ce poate fi îmbunătăţit, îl veţi găsi întotdeauna în mijlocul unui grup mare de prieteni, vecini sau colegi, explicând eventual – cu o naturaleţe cuceritoare – în ce fel aleargă extratereştrii sau cum arată pe dinăuntru un OZN. Fetiţele ne vor cuceri prin aerul lor de independenţă regală, adorabile ca inteligenţă şi prezenţă. Băieţii vor dovedi de la cele mai mici vârste o înclinaţie naturală către grupurile umane pe care, dacă nu le au, şi le creează. Ideea de fraternitate sau de cauză planetară pentru care s-au născut îi face foarte atenţi la tot ce este nou şi foarte greu de disciplinat; dacă vrei să-i vezi cuminţi (nu pentru multă vreme însă), povesteşte- le despre cum va fi în 3015, de exemplu, sau începe să construieşti un robot care vorbeşte 3 limbi străine sau care face singur ciocolată şi aproape vei uita că în casa ta există un astfel de copil.

COPILUL PEŞTI

Sensibilitate şi imaginaţie

Copilul născut în Semnul zodiacal Peşti este cel mai sensibil din tot Zodiacul. Este visător, meditativ foarte uşor de speriat din cauza imaginaţiei lui bogate. Plânge foarte uşor şi, de asemenea, intuieşte foarte uşor anumite aspecte comportamentale sau secvenţe existenţiale viitoare. Un astfel de copil se simte foarte bine în universal imaginii, fapt care îl poate face să petreacă ore în şir în faţa oglinzii, în faţa televizorului, în fata cărţilor cu poze. Îi plac poveştile de orice fel. Tocmai de aceea este foarte important ca prima formă de cultură care îi este oferită (poveştile, de exemplu) să fie una benefică, plăcută, educativă. Altfel poate dezvolta o structura mentală extrem de fragilă, care îl va expune unei mari şi necontrolate receptivităţi. Când un astfel de copil dovedeşte sensibilităţi artistice, este aproape terapeutic pentru dezvoltarea lui umană viitoare să investeşti în dezvoltarea acestui talent. Este calea prin care îl ajuţi să se apropie de oameni şi să le dăruiască o părticică din sufletul lor bogat, intuitiv, frumos.

Rodica Purniche

Mind
Nici un raspuns pentru “Cum să-ţi creşti copilul în funcţie de zodie”

Lasa un comentariu