Fundamentele practicii meditative cu Ven. Gonsar Rinpoche Sambata, 13 Aprilie 2013, 09:30 – 18:00

Apr 08, 2013 No Comments by
In zilele de 13 – 14 aprilie 2013, Ven. Gonsar Rinpoche va sustine la Centru prelegerile cu tema „Fundamentele practicii meditative” si va oferi explicatii asupra scopului si motivatiei corecte.
In perioada 11-15 aprilie Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche, care conduce Centrul de Inalte Studii Tibetane „Rabten Choeling”  din Elvetia (http://www.rabten.at/), se va afla pentru a treia oara in Romania, la invitatia Centrului „Seeds for Happiness” si a Editurii Herald.
Seria de evenimente incepe vineri dimineata, 12 aprilie (intre orele 11.00 – 13.00), cu o intâlnire cu studentii si profesorii de la Facultatea de Filosofie, continua in aceeasi seara cu o conferinta publica la Casa de Cultura a Studentilor (incepand cu ora 18.30) si se incheie cu un weekend de prelegeri la Centrul „Seeds for Happiness”, in zilele de 13 – 14 aprilie (intre orele 9.30 – 18.00).

Venerabilul Maestru este recunoscut ca unul dintre putinii maestrii tibetani contemporani capabili sa transmita cu claritate si usurinta fiecare aspect al invataturii lui Buddha, atât  pentru auditorii occidentali cât si pentru cei tibetani.
Desigur, avem foarte multe intrebari referitoare la meditatie. Una dintre cele mai importante ar fi: Cum ne poate ajuta ea in viata de zi cu zi? Care este scopul practicarii ei? Multi oameni practica meditatia si unele persoane o fac, fara indoiala, in mod corect. Dar nu putini sunt aceia care cred ca mediteaza, insa nu fac altceva decât sa-si destinda mintea. Meditatia nu este doar o relaxare. Ea e mult mai mult decât atât, este un efort si o disciplinare a mintii. Practica meditatiei corecte, atunci când suntem perseverenti, este cel mai bun mijloc care va face sa ni se dezvolte calitati precum compasiunea, intelepciunea, claritatea mintii. Daca insa comitem greseli, ea este doar un alt mod de a ne pierde vremea. De aceea, pentru a practica meditatia, avem nevoie de un Maestru calificat. Sfaturile unui astfel de Maestru sunt indispensabile daca dorim sa meditam corect. Odata ales un Maestru competent, atitudinea pe care ar trebui sa o avem fata de acesta si fata de invatatura primita este foarte importanta.
Invitatul nostru va explica modul in care aceasta atitudine, care este in general numita “Refugiu”, constituie esenta tuturor practicilor buddhiste la toate nivelurile, pâna la atingerea perfectei iluminari.
In buddhism, rolul ghidului spiritual este considerat foarte asemanator cu cel al unui medic.

Venerabilul Maestru spunea: “ Un practicant al Dharmei ar trebui sa se priveasca precum un pacient, invatatura precum medicamentul perfect, ghidul spiritual precum un medic calificat, iar practica profunda ca remediul necesar. Aceasta ilustreaza in mod clar faptul ca punerea in practica a invataturii nu este nimic altceva decât aplicarea celei mai eficiente terapii pentru a obtine vindecarea completa, eliminând toate suferintele. In mod similar, practica de baza in buddhism de a lua refugiu in Buddha si cele Trei Nestemate – Buddha, Dharma si Sangha – este explicata prin aceasta analogie medicala – Buddha semnificând fiintele iluminate, Dharma invatatura si realizarile, iar Sangha comunitatea suprema spirituala. Analogia mentionata mai sus subliniaza importanta credintei pacientului in tratamentul corespunzator.”

 

Incepând de sâmbata dimineata ora 9.30 pâna seara  la ora 18:00 si continuând duminica in acelasi interval orar, Venerabilul Maestru va prezenta importanta practicii meditative, care este scopul corect al acesteia, cum il gasim si cum ar trebui sa procedam inainte de a ne angrena in practica. Desigur, vor fi pauze scurte la intervale regulate de timp si o pauza lunga pentru masa de prânz.
Cei care vor participa la acest eveniment sunt rugati sa consulte regulile de comportament pe durata acestuia. Participarea sa face pe baza inscrierii prealabile, locurile fiind limitate.
Pentru participarea la acest eveniment, este recomandata o donatie de 150 ron/ weekend sau 60 ron/ zi, sume destinate exclusiv sustinerii activitatii Centrului. Cei care doresc, pot face separat donatii pentru maestrii tibetani.

Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, in Tibet ) a fost timp de 33 de ani discipolul Maestrului Geshe Rabten Rinpoche, considerat unul din primii calugari care au expus invataturile buddhiste Occidentului. In prezent Venerabilul continua activitatea de transmitere directa a invataturilor Dharmei si face parte dintre fondatorii Centrului de Inalte Studii Tibetane „Rabten Cheoling” din Elvetia. Maestrul Gonsar Tulku Rinpoche a studiat indelung invataturile lui Buddha si transmite cunoasterea sa mai departe, atât ascultatorilor occidentali, cât si celor tibetani, studentilor laici si calugarilor. Maestrul Gonsar Tulku Rinpoche ofera cu regularitate invataturi direct in limbile franceza, engleza, germana sau tibetana.

Locatie : Centrul Seeds for Happiness, sala Focus
Contact : E-mail: info@seedsforhappiness.ro; Telefon: 021 337 4822; Mobil: 0760 907 466

Contributie :  

Donatie sugerata: 150 ron/ weekend sau 60 ron/ zi, sume destinate exclusiv sustinerii activitatii Centrului. Cei care doresc, pot face separat donatii pentru maestrii de la Centrul de Inalte Studii Tibetane din Elvetia.

CURSURI
Nici un raspuns pentru “Fundamentele practicii meditative cu Ven. Gonsar Rinpoche Sambata, 13 Aprilie 2013, 09:30 – 18:00”

Lasa un comentariu