Pălăria – accesoriu şi atitudine

Feb 02, 2012 No Comments by

Privind un reportaj din Marea Britanie despre cursele de cai m-a surprins plăcut să constat că mai toate doamnele purtau pălării: în zeci de forme, de culori şi cu aplicaţii variate, care mai de care mai interesante. Pălăria, un accesoriu atât de simplu, poate comunica mai multe despre tine decât hainele pe care le porţi.

De ce sunt importante accesoriile?
Accesoriile te pot ajuta foarte mult să creezi imaginea pe care vrei să o ai în ochii celorlalţi. Ele exprimă cel mai bine ceea ce te defineşte, lasă să se vadă cât fler ai şi care e capacitatea ta de a asorta diverse culori şi, mai ales, stiluri.

De ce ne acoperim capul?
Din vremuri imemoriale oamenii şi-au acoperit capul. Iniţial, acoperirea capului le ofereaprotecţie şi îi apăra contra pietrelor, armelor, vremii etc. Mai târziu, însă, formele de protejare a capului au devenit simboluri ale autorităţii, metamorfozându-se apoi în elemente indispensabile ale uniformei şi, mai recent, în manifestări estetice sau artistice. Dacă ar fi să privim lucrurile din punctual de vedere al modei, pălăriile sunt accesorii foarte “la vedere”, deoarece atenţia celui care te priveşte e atrasă către faţă.

Astfel, pălăria este cel mai observabil accesoriu. Chiar există o vorbă celebră care spune “dacă vrei să fii remarcat, ia-ţi o pălărie”! Şi bărbaţii şi femeile poartă pălării. Dacă la bărbaţi pălăria dă un aspect de “ţinută completă”, pentru femei pălăria este, dacă vrei, echivalentul batistei de la buzunarul hainei din vestimentaţia masculină. Desigur, putem trăi fără pălărie, dar dacă vrei să atragi atenţia şi să-ţi exprimi nivelul de sofisticare, ea devine indispensabilă.

De ce să porţi pălării?
Primul argument e legat de ieşirea din anonimat: sunt persoane care doresc să fie „altfel” şi să atragă atenţia asupra lor – fie datorită personalităţii, a stilului personal sau a poziţiei sociale pe care o ocupă. De ce e necesar să atragem atenţia, în cazul în care dorim să ieşim din anonimat? Pentru că, atrăgând atenţia,vei fi remarcat, reţinut şi, în consecinţă,(re)memorat. Al doilea argument este varietatea pălăriilor – în primul rând, în funcţie de anotimp. Astfel, vara poţi purta variate pălării din pai sau alte materiale uşoare, iar toamna pălării din fetru. Apoi trebuie să ai în vedere şi momentele sau evenimentele unde porţi pălărie.

Dacă mergi la o petrecere sofisticată în aer liber poţi apela la o pălărie sofisticată, îndrăzneaţă, care poate chiar să şi şocheze – doar vrei să atragi atenţia asupra ta! Însă dacă mergi la o întâlnire de business sau o negociere, va trebui să selectezi cu atenţie o pălărie conservatoare, care să exprime seriozitate şi profesionalism.

Un alt avantaj al purtării pălăriilor este că te scuteşte de necesitatea unei coafuri sofisticate. Când porţi pălărie, un aranjament clasic al părului e suficient. Fie că vrei, fie că nu, o coafură se schimbă destul de rar într-o lună, însă pălăriile sunt tot atâtea ocazii excelente pentru a arăta diferit în fiecare zi!

Deci, pălăria poate fi atât un accesoriu deosebit, cât şi o atitudine. Dacă nu am reuşit să te conving până acum să porţi pălării, sper ca acest ultim argument să te provoace în sens pozitiv: o pălărie poate exprima o atitudine! Vorbesc din proprie experienţă: de câte ori am purtat pălării (şi crede-mă, am nu una, ci cel puţin zece pălării), am exprimat faptul că sunt o femeie tonică, dinamică, dar şi stăpânire de sine şi un anume mister. Bineînţeles, în funcţie de tipul de pălărie pe care l-am ales.

Nu mă crede pe cuvânt
Îţi propun un experiment: alege o pălărie care să se potrivească constituţiei tale corporale şi stilului personal şi ieşi pe stradă cu ea. Vei observa priviri admirative mai ales din partea bărbaţilor, dar vei constata cu surprindere că şi femeile vor întoarce capul după tine (experimental e valabil şi în cazul bărbaţilor). De ce? Pentru că pălăria obligă la adoptarea unei posturi drepte, ferme, cu umerii traşi în spate şi capul drept – elemente care definesc exact imaginea unei femei puternice sau a unui bărbat puternic.

Cum vrei să atragi atenţia?
Pălăria este şi un important barometru care semnalizează încrederea în sine şi nivelul la care te apreciezi. Dacă te simţi bine în pielea ta, nu vei avea probleme în alegerea şi purtarea unei pălării. În plus, pălăria îţi adduce rafinament. Ştii foarte bine că există o mare diferenţă între a atrage atenţia printr-o ţinută provocatoare şi a surprinde plăcut prin rafinament şi eleganţă.Tu cum alegi să captezi atenţia celor din jur?

 

Mihaela Liliana Stroe

Body
Nici un raspuns pentru “Pălăria – accesoriu şi atitudine”

Lasa un comentariu