Factori daunatori pentru sanatatea pielii

Iul 10, 2012 No Comments by

Sanatatea pielii poate fi zdruncinata din cauza anumitor factori externi a caror influenta daunatoare poate surveni mai devreme sau mai tarziu.

Conditiile de trai, apartamentele fara aer, soare, cu temperatura ridicata sau cu aerul foarte uscat, din cauza caloriferului, influenteaza asupra glandelor pielii, ducand in special la uscarea tenului. De aceea se impune aerisirea perfecta a locuintei, practicarea sportului sau plimbarilor pe jos, zilnic, timp de 30 de minute si aplicarea de creme care sa compenseze lipsa grasimii naturale.

Regimul alimentar are o influenta deosebita asupra tenului. Daca fata prezinta tendinta spre acnee, se impune suprimarea din alimentatie a mezelurilor, conservelor, sosurilor, muraturilor, bauturilor alcoolice. In cazul tenului uscat, alimentatia va fi bogata in grasimi, deoarece mareste secretia glandelor sebacee. In general este bine ca regimul alimentar sa fie cat mai variat.

Expunerea excesiva la soare duce la deshidratarea si asprirea pielii, in cazul neprotejarii ei cu creme antisolare, care sa formeze un ecran impotriva razelor calorice.

Abuzul de medicamente sau folosirea lor fara prescrierea medicului este de asemenea daunatoare.

Odihna insuficienta influenteaza de asemenea in mod nefavorabil asupra aspectului obrazului. De aceea vom respecta orele de somn, fiind indicat ca o data pe saptamana sa ne odihnim chiar 9 – 10 ore.

O ingrijire nerationala, abuzul de sapun, de lotiuni degresante, de lotiuni alcoolice, de apa prea fierbinte sau prea rece, fardul in exces constituie factori care dauneaza sanatatii pielii.

Sapunul curata si degreseaza pielea, indepartand de pe ea sebumul, impuritatile, praful, transpiratia, pentru care motiv este indicat in cazul tenului gras. Abuzul de sapun este insa contraindicat, deoarece inmoaie prea tare stratul cornos al pielii. Pentru acest motiv, persoanele care obisnuiesc sa foloseasca sapunul, vor lotiona obrazul dupa fiecare spalare cu putina apa acidulata. In cazul tenului uscat, din cauza gradului de uscaciune a pielii, folosirea sapunului nu este recomandata. La fel, lotiunile degresante, lotiunile alcoolice, a caror concentratie in alcool depaseste 50%.

Obiceiul de a folosi la spalatul zilnic apa fierbinte pe motiv ca degreseaza bine nu este recomandabil, deoarece moleseste tesuturile si dilata porii, iar pielea devine flasca. De aceea vom folosi apa la temperatura camerei, iar din cand in cand vom spala obrazul, alternativ, cu apa calda si apa rece, procedeu care actioneaza favorabil asupra circulatiei sangelui, asigurand o hranire mai buna a pielii.

Folosirea fardului in exces, in special pe un ten uscat, duce la periclitarea sanatatii pielii. De aceea vom evita aplicarea fardurilor pe o fata neunsa cu creme grase si in mod obligatoriu vom curata obrazul inainte de culcare.

Pielea indeplineste un rol foarte important in mentinerea sanatatii intregului organism. Ea constituie un invelis protector impotriva contactului cu exteriorul, fiind totodata o bariera impotriva microbilor. Pielea sanatoasa, curatata impiedica dezvoltarea microbilor.

Prin indepartarea la timp a sebumului, a prafului sau a celulelor moarte, vom asigura supletea si sanatatea pielii.

Pielea nu este un simplu invelis, ci un organ esential al organismului. Ea detine un rol important in mentinerea constanta a temperaturii corpului, rol pe care si-l indeplineste prin glandele sudoripare. Pielea apara organismul si in sensul ca nu lasa sa se elimine apa, sarurile minerale din interiorul corpului. O trasatura caracteristica a pielii este aceea de a raspunde repede la variatiile de temperatura, datorita terminatiilor nervoase care receptioneaza senzatia de frig, caldura sau durere.

Pielea respira, iar respiratia cutanata este la fel de necesara vietii ca si respiratia pulmonara.

Mentinerea sanatatii pielii nu exclude folosirea preparatelor cosmetice, care sunt indispensabile daca vrem ca pielea noastra sa ramana cat mai mult timp supla, neteda.

Tulburarile nervoase, emotiile, necazurile, grijile sau stresul influenteaza sistemul de hranire a pielii, ceea ce favorizeaza aparitia ridurilor.

Bolile de ficat sau de stomac pot fi de asemenea depistate prin diferite reactii ale pielii.

Alimentatia detine un rol deosebit asupra sanatatii pielii, eruptiile fiind o consecinta a instalarii unei stari alergice datorita unor anumite alimente.

Lipsa de vitamine din organism, in special lipsa vitaminei A duce la uscarea tenului.

Unele persoane au o sensibilitate fata de anumite alimente: fragi, capsuni, oua, ciocolata, caz in care este necesar sa le suprimam din alimentatie. Aceasta intoleranta se numeste alergie si se manifesta prin inrosirea pielii, prin aparitia urticariei sau a eczemei. Ea se mai poate datora si unor medicamente: antibiotice, aspirina, a folosirii sapunului, vopselelor de par, rujului de buze, parfumurilor, fondului de ten.

In toate aceste cazuri vom incerca sa stabilim cauza care a provocat aparitia alergiei si vom suprima folosirea substantei respective. De asemenea, daca la folosirea unor creme, vopselelor de par, fardului constatam iritarea obrazului, vom intrerupe imediat aplicarea produsului respectiv.

In concluzie, se impune o igiena riguroasa si adecvata fiecarui ten in parte, evitandu-se mijloacele amintite mai sus, care contribuie la periclitarea sanatatii pielii.

Sursa: Ingrijirea tenului, Ludmila Cosmovici, Editura Medicala, Bucuresti 1964

Sursa foto: http://www.rivierasante.fr; http://veneroida.com

“Urmareste bebelu.ro, cea mai completa sursa de informatii pentru tinerele mamici.”

Body
Nici un raspuns pentru “Factori daunatori pentru sanatatea pielii”

Lasa un comentariu