Epigenetica

Sep 19, 2013 No Comments by

Epigenetica este stiinta care se ocupa cu studiul modificarilor genelor in urma contactului cu mediul inconjurator, mai exact se ocupa cu studiul proceselor prin care genele isi realizeaza efectele fenotipice.

Materialul genetic cu care ne nastem provine din dezvoltarea materialelor genetice care provin de la ambii parinti, insa aces bagaj se poate modifica prin raporturile cu mediul inconjurator. Specialistii in psihosomatica si genetica au facut evaluari pe gemeni monovitelini (cei care seamana foarte mult intre ei) orfani care au ajuns in familii din medii sociale diferite, poate chiar tari sau continente diferite, in functie de provenienta familiilor adoptive. Intr-o familie in care parintii sunt naturali, gemenii se dezvolta foarte asemanator, avand rezultate si randament in societate relativ apropiat, inteligenta apropiata, aptitudini asemanatoare precum si aspect asemanator, lumea confundandu-i adesea.

In cazul familiilor adoptive in care gemenii au crescut in medii diferite, cu cerinte diferite de viata, cultura diferita etc., dezvoltarea acestora nu a mai fost asemanatoare, ajunsi la maturitate (18 ani) cei doi frati prezentand caractere diferite, dezvoltare fizica diferita, cultura, inteligenta si abilitati relativ diferite.

Asadar, acestea au fost unele dintre dovezile importante ale modificarii materialului genetic in functie de mediu, dovezi ale efectelor puternice si dominante privind fenotipul (modificarea genotipului in raport cu mediul).
Modificarile genetice se produc in diferite conditii, unele dintre acestea fiind de protectie, deci benefice, altele fiind patologice, de boala. Modificarile genetice se produc in numeroase situatii, vom enumera doar cateva dintre cele mai comune:

  1. Alimentatia, care poate favoriza protectia (de exemplu in cazul celor cu boli cardiace de familie, alimentatia si stilul de viata sanatos protejeaza urmasul) sau boala (stilul de viata nesanatos accentueaza erorile genetice);
  2. Sportul – intareste organismul
  3. Noxele toxice si radiatiile;
  4. Oboseala si ritmul somn-veghe;
  5. Exercitiul intelectual – nivelul de invatare, cultura (spre exemplu cei care si-au format un mod pozitivist de a vedea viata sau au crescut in familii cu model de gandire pozitivist sunt mult mai protejati in bolile degenerative psihosomatice comparativ cu cei depresivi, anxiosi, senzitivi, histrionici sau alte tulburari psihice).
  6. Expunerea la soare (extrem de importanta in cancerul de piele) precum si traumatismele repetate (loviturile frecvente de exemplu sau chiar lovitura la san pentru femei cu predispozitie la cancer mamar) etc.

Ce boli rezulta in urma modificarilor genelor?

Bolile sunt reprezentate in principal de scaderea imunitatii, de aparitia bolilor autoimune si a alergiilor (astm, alergii ale pielii, urticarie, diabet insulino-dependent, artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, polimialgia reumatica, tiroidita Hashimoto sau boala Graves, scleroza multipla, hepatita autoimuna si asa mai departe, lista fiind destul de lunga). Tot aceste modificari au dus la ceea e numim astazi “boala secolului” – cancerul. Asadar, protectia materialului genetic este importanta pentru mentinerea sanatatii, iar una din metodele importante prin care putem realiza aceasta, alaturi de sport, odihna si pozitivism fiind alimentatia.dieta epigenetica i(2)
Organismul omului este asa construit incat accepta cu usurinta alimentele vegetale crude (fructe si legume, dar si multe cereale), dar are nevoie si de produse animale dintre care unele le consumam gatite (carne, oua, lactate). Produsele animale ar trebui sa ocupe aproximativ un sfert din alimentatia zilnica, in rest sa se consume cereale (chiar integrale), fructe si legume proaspete.

Studiile din ultimele decenii vorbesc despre beneficiile aduse de plante, de fructe si de legume, probabil ati citi adesea articole care vorbeau despre beneficiile unui fruct sau ale unei legume. Concluzia generala este ca fructele si legumele prezinta beneficii diverse daca sunt consumate crude.

Ca atare, cosnumul zilnic de salate si fructe proaspete ne asigura longevitatea, ne protejeaza ADN-ul si ne fereste de boli si cancer.

Sursa: Dieta epigenetica – dieta care protejeaza ADN-ul

Body
Nici un raspuns pentru “Epigenetica”

Lasa un comentariu