Cum influenteaza emotiile fiecare organ

Oct 17, 2012 5 Comments by

Corpul in lumea emotiior

Cand vorbim despre imbolnavire ne gandim doar Ia microbi  si alimente. Dar nivelul emotional si spiritual sunt  Ia fel  de importante pentru sanatate, avand adesea un rol crucial in echilibrul organismului.

Microbii sunt respinsi de sistemul imunitar,  dar sentimentele provin din interior, unde nu avem atat de multe mijloace de aparare – pentru ca suntem singuri cu noi insine  si pentru ca educatia pe care o primim e adesea lacunara in domeniul emotional.

Adaposturi pentru stari

Filosofia chineza afirma ca fiecare organ are un suflu specific sau spirit care salasluieste in el, corelat cu un anumit aspect al vietii psihice.

Inima este considerata lmparatul Organismului, salasul sufletului, organul care conduce  si imparte dreptatea in imparatie, adica in corp. Inima e invelita de pericard, numit inteleptul corpului – sfetnicul de incredere al Imparatului Inima. Fara acest invelis, inima ar receptiona din plin socurile emotionale si nu ar putea evita imbolnavirile. Inima regleaza viata spirituala   si emotiile. Bucuria o caracterizeaza, dar in exces ii poate face rau.

Ficatul este asemeni unui general care   elaboreaza strategiile de lupta impotriva a tot ceea ce este nociv pentru noi pe toate planurile. El elimina toxinele  fizice, iar in  plan energetic pe cele emotionale, fiind afectat de manie si oboseala.

Vezica  biliara   regleaza  temperamentul, puterea de a lua decizii  si curajul inceputului. Orice  stres puternic sau indelungat loveste in vezica biliara, ceea  ce  duce  la manifestarea unui temperament coleric.  Persoana devine irascibila, nervoasa, ia greu decizii, are dureri de cap  si ameteli.

Pancreasul  sI splina  sunt puternic afectate de ingrijorare. Oamenii care despica firul in patru si sunt mereu tematori isi slabesc pancreasul si splina. Si reciproc,  oamenii  care  au probleme cu aceste organe sunt mai mereu  ingrijorati. Se adapteaza mai greu, putand ajunge  la  fobii si  obsesii.

Plamanul  si intestinul gros sunt organele meditatiei si ale gandirii reflexive. Un om trist si melancolic secatuieste astfel energia acestor organe. Data fiind legatura lor cu imunitatea, cand aceste doua organe sunt perturbate, la fel este si apararea organismului. Persoana devine mai vulnerabila la agresiunile din mediu. Deseori un bolnav de plamani este trist si melancolic, ceea ce se observa la pacientii cu astm si tuberculoza.

Rinichii reprezinta in organism rezervorul de energie care ne ajuta sa traim si sa ne vindecam. Cand scade energia rinichilor apar sentimente de panica  si anxietate care ne epuizeaza. Bolnavii de rinichi sunt adesea tematori, vointa lor scade sau sunt inflexibili si incapatanati.

Cheia sanatatii

Echilibrul adevarat nu consta in lipsa  sentimentelor, ci in controlul aparitiei si al intensitatii acestora. Atunci cand starea noastra interioara evolueaza in  tre bucurie si tristete fara sa exageram, cand melancolia ne ajuta sa patrundem mai profund in noi insine si sa vedem in cele din urma frumusetea vie si, cand nu ne mai lasam doborati de teama, am facut pasi importanti pe drumul controlului emotional. Nu putem schimba lumea, dar putem schimba modul in care ne raportam la lume. Iar adevaratul secret al sanatatii inseamna sa inveti sa te vindeci singur, inclusiv prin gandurile si emotiile pe care le cultivi in “gradina” sufletului tau.

Teodor Coldea

Body

5 Responses pentru “Cum influenteaza emotiile fiecare organ”

 1. Traian says:

  Frumos comenrariu !

 2. Traian says:

  …comentariu !

 3. nina says:

  Adevarat ,m-am convins de acestea de multe ori..Va multumesc.

 4. alina says:

  Intr-un cuvin SUNTEM CEEA CE GINDIM…….. !!!!!!!!!!

 5. dumitrescu dorela says:

  adevarat ….mare grija cum gindim!

Lasa un comentariu