Actiunea zincului asupra organismului

Mai 29, 2012 No Comments by

Zincul este un oligoelement care intervine in numeroase reactii enzimatice si care joaca un rol important in metabolismul proteinelor, al glucidelor si al lipidelor.

El este important pentru stabilitatea chimica a sangelui si in mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Zincul are un efect deosebit asupra functiilor celebrale. Este necesar in sinteza AND-ului si are un rol important in dezvoltarea tuturor organelor de reproducere.

Zincul este recomandat persoanelor care sunt supuse la stres continuu, care sufera de insomnie, care au suferit rani grave, arsuri, care folosesc diuretice, sau persoanelor care folosesc anticonceptionale, care sufera de paraziti intestinali.

Insa acesta mai este indicat si femeilor dupa nastere si persoanelor in varsta, deoarece, dupa cum am mai precizat, ajuta la intarirea sistemului imunitar si implicit al organismului.

Ce probleme genereaza carenta de zinc

Carenta de zinc poate genera intarzieri de crestere, sterilitate, probleme imunitare, probleme ale pielii, hipertrofia prostatei, hipogonadism, ateroscleroza.

Zincul este un antioxidant care intervine in prevenirea efectelor toxice ale radicalilor liberi. Aportul zilnic necesar de zinc este de circa 12-15 mg pentru adulti.

Surse naturale de zinc

Alimentele cele mai bogate in zinc sunt alimentele de origine marina, cum ar fi stridiile, heringul etc., galbenusul de ou, precum si produsele lactate, semintele de dovleac, ardei, mazare, morcovi, sfecla si varza, cerealele, drojdia de bere.

Nivelul de absorbtie al zincului prin alimentatie este de 20-30 %.

Trebuie insa sa administrati zinc in functie de sfaturile medicului de familie, deoarece administrarea in exces a acestuia poate provoca scaderea sau blocarea apararii imunitare.

Body
Nici un raspuns pentru “Actiunea zincului asupra organismului”

Lasa un comentariu